Nyheter

Lindtman till FSD-aktiva: Nu måste vi målmedvetet fortsätta förändringen till det bättre

Foto: Lukas Lundin
FSD-aktiva från hela landet träffas idag på JHL i Helsingfors. Riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman tittade förbi på förmiddagen.

FSD-aktiva från hela landet träffas idag i Helsingfors för årets politiska startskott. Den socialdemokratiska riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman tittade också förbi, för att berätta om det politiska läget och påminna om att arbetet inför kommunalvalet nästa år börjar redan nu. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Lindtman konstaterade att det kommande året blir ett eldprov för regeringen.

 

– Vi har stora avgöranden framför oss gällande klimatfrågor, sysselsättning, hälsovård och utbildning. Om vi klarar av det, så står vi på en mycket mer stabil grund.

 

Han lyfte specifikt fram kampen mot klimatförändringen som en stor utmaning.

 

– Vi har en stor uppgift: att göra Finland koldioxidneutralt under de kommande 15 åren. Och att göra det så att vi stöder tillväxten, skapar fler jobb och ser till att ekonomin fungerar på ett socialt hållbart sätt.

 

Antti Lindtman talar på FSD:s startskott.

 

Lindtman konstaterade att det inte är en lätt uppgift men att regeringsprogrammet, kanske världens mest progressiva, är ambitiöst och ser till framtiden. I nästa vecka kommer regeringspartierna gemensamt att diskutera klimatåtgärder.

 

– Det är inte lätt att bli klimatneutral på femton år, men det är absolut nödvändigt. Ju längre vi skjuter upp åtgärderna, desto dyrare blir det. Någonting måste vi pruta på, men i förändringen finns fröet till ny tillväxt och nya jobb.

 

Han konstaterade att Finland redan är på rätt väg, men att de nästa stegen blir svåra.

 

– En så utmanande förändring är möjlig bara om man lyssnar på medborgarna och med deras stöd. I förändringen är det viktigt att regeringen ökar jämlikheten, delaktigheten och rättvisan. Alla ska med.

 

Utveckling i rätt riktning

 

Utöver klimatfrågorna lyfte Lindtman också upp de ambitiösa sysselsättningsmålen som en utmaning.

 

– Att öka sysselsättningen är en gemensam kraftansträngning. Vi måste värna om avtalssamhället, för det är avgörande att arbetsmarknaden fungerar. I det gemensamma arbetet behövs allas insats: näringslivets, löntagarnas, företagarnas och lantbrukarnas.

 

Han berättade att regeringens aftonskola i veckan behandlade sysselsättningsåtgärderna och de följande stegen. Arbetet framskrider fortsättningsvis enligt tidtabellen och de slutliga resultaten väntas till budgetrian i augusti.

 

– Alla sysselsättningsåtgärder kommer inte att vara lätta. Men det är inte ett självändamål att göra svåra beslut, utan att göra rätt beslut. Beslut som ökar rättvisan och jämlikheten.

 

”Nu måste vi målmedvetet fortsätta förändringen till det bättre”

 

Lindtman påminde om att sådana beslut ändå görs hela tiden och att utvecklingen går i rätt riktning. Bland annat lyfte han upp satsningarna på utbildningen, efter år av nedskärningar, som en viktig satsning på kunnande och tillväxt. Nästa målsättning är ett avgiftsfritt andra stadie, i enlighet med partiets vallöfte.

 

– I förra valet efterlyste vi förändring. Och vi kan vara glada över att det blivit verklighet. De minsta pensionerna och grundtryggheten har höjts. Aktivmodellen har slopats. Varje barn har igen rätt till småbarnspedagogik på heltid. Nu måste vi målmedvetet fortsätta förändringen till det bättre.

 

Grannen

 

Lindtman påminde också om att det bara är ett drygt år till kommunalvalet 2021. Ett viktigt val, som enligt Lindtman också utgör en sorts mellanmätning för socialdemokratin.

 

– Det är viktigt att vi förbereder oss för valrörelsen redan nu – vi ska locka med nya människor, hitta kandidater och göra våra valprogram. Nu har vi också en chans att se över hur de gångna åren har sett ut – vad allt har vi socialdemokrater fått till stånd i kommunerna.

 

Redan nu riktade Lindtman ändå ett stort tack till till alla kommunala beslutsfattare inom partiet.

 

– Alla våra kommunbeslutsfattare gör ett värdefullt arbete – jobbar för att bygga en bättre framtid för alla kommuninvånare. Den insatsen är guld värd och hela partiledningen tackar er alla för det arbetet.

 

Han uppmanade alla att ställa upp i valarbetet och lyfte upp en historia, som han hört av vännen och mentorn Maarit Feldt-Ranta. En av Feldt-Rantas grannar i Karis hade undrat varför hon var med i politiken – allt är ju bra, varför inte bara föra barnet till dagis, åka till jobbet och ägna fritiden åt familjen eller hobbyn? Hon hade svarat att det är just därför hon är med i politiken. Så att grannan ska ha en dagisplats för sitt barn, ett jobb med skäliga arbetsvillkor och parker och idrottsverksamhet på fritiden. Allt detta kommer inte automatiskt – vi måste jobba för dem dagligen och se till att alla finländare har det bra också imorgon, citerade Lindtman henne.

 

– Maarit hade så rätt, därför är vi alla med i socialdemokratiska rörelsen. Vi vill se till att människorna har det bra. Därför vill jag uppmuntra er alla att jobba för det kommande valet och ställa upp som kandidater. Tillsammans är vi starkare. Tillsammans kan vi bygga en bättre framtid för alla!

 


 

FSD:s startskott pågår idag (31.1) på JHL i Helsingfors. Utöver politisk diskussion ordnas workshoppar och panelsamtal, med teman som det nya medlemsregistret, sociala medier och hur man bäst får fram sitt budskap. 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE