Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lindtmanilta vakava varoitus eduskunnassa: “Totuus iskee, tulemme näkemään”

Antti Lindtman eduskunnassa (kuva maaliskuulta).

Eduskunta keskusteli tänään SDP:n johdolla tehdystä opposition välikysymyksestä. Se käsittelee hallituksen sote-uudistusta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi jälleen, miten sote-uudistus on Suomen historian suurin yksittäinen uudistus.

Välikysymyksen ensimmäistä allekirjoittajaa, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaa Tuula Haataista (sd.) tämä ei vakuuttanut.

– Vuosadan sote-uudistus, ja silti keskeneräinen, hän huomautti.

Halitus syytti moneen kertaa oppositiota sotella pelottelusta. Oppositiosta vastattiin vähintään yhtä moneen kertaan, että kyse on siitä, että nimenomaan asiantuntijat ovat huolissaan uudistuksesta.

– Kerroin mitä asiantuntijat ovat sanoneet tuhansissa lausunnoissaan. Edellytimme teiltä vastausta asiantuntijoiden huoliin, Tuula Haatainen totesi.

– Näyttää todella siltä, että hallituksen tekemä poliittinen sopimus estää löytämästä ratkaisuja näihin kysymyksiin. Vaikuttaa todella siltä, että tämä on halituksen korttitalo, jota halutaan pitää pystyssä kuntavaalien alla, hän jatkoi.

Terho: Olemme alusta asti puolustaneet 18 maakuntaa.

Lisää aiheesta

Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi ja kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa syyttivät oppositiota vaihtoehtojen puutteesta hallituksen sote-mallille.

Opposition edustajat puolustautuivat kertoen, että heillä on omat vaihtoehdot.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ylisti hallituksen ratkaisua ja sanoi, että perussuomalaiset on alusta saakka puolustanut 18 maakunnan mallia.

– Tähän asti valinnanvapaus on ollut etuoikeus, tämän hallituksen jälkeen valinnanvapaus on perusoikeus, Terho riemuitsi.

Entinen peruspalveluministeri Susanna Huovinen sanoi, että sote-uudistus todellakin tarvitaan, mutta ei mikä tahansa sote-uudistus.

– Tämä sotesta tehty poliittinen lehtmäkauppaa ei valittettavasti tule vastaamaan niihin tavoitteisiin, jotka vielä viime kaudella yhdistivät kaikkia eduskuntapuolueita kuten esimerkiksi hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen.

Huovinen piti hallituksen nyt valinnanvapauteen ilmoittamia muutoksia kosmeettisina. Hallitus esimerkiksi totesi, että maakunta voi sote-keskuksiensa osalta siirtyä valinnanvapauteen puoli vuotta ennen aiemmin kaavailtua päivämäärää 1.1.2019 tai puoli vuotta päivämäärän jälkeen.

“Kuka asiantuntija on näin sanonut?”

Vasemmistoliiton kansanedustajan Paavo Arhinmäen mukaan viime kaudella kaikki kahdeksan eduskuntapuoluetta tekivät yhdessä sote-ratkaisua.

– Silloin ainoastaan yksi ajoi valinnanvapautta. Seitsemän muuta ei sitä kannattanut. Nyt kuitenkin hallitus on ottanut tämän yhden puolueen valinnanvapausmallin lähtökohdakseen, Arhinmäki sanoi ja viittasi kokoomukseen.

– Kun valinnanvapaus julkistettiin, yksityisten firmojen pörssikurssit lähtivät nousuun ja kokoomuslaiset siirtyivät yksityisiin terveysfirmoihin töihin. Tämä valinnanvapausmalli on pakkoyhtiöittämistä ja pakkoulkoistamista, hän paukutti.

Arhinmäki oli kaivanut vanhan sitaatin keskustan kansanedustajalta Pekka Puskalta vuodelta 2012. Puska oli tuolloin THL:n pääjohtaja.

– Lainaan asiantuntijaa: “Ulkoistamisessa pitäisi olla hyvin pidättyväinen. Se voi tuntua helpolta ratkaisulta, että ostetaan palvelut suurfirmoilta mutta toiminnallisesti ja taloudellisesti se on huono systeemi pitkän päälle.” Kuka asiantuntija on näin sanonut? Tämän lausunnon on antanut THL:n silloinen pääjohtaja Pekka Puska, Arhinmäki päätti repliikkinsä.

“Tämä teidän poliittinen sopimus on niin kova.”

RKP:n kansanedustaja Stefan Wallin kantoi huolta, että hallitus on pilaamassa soten arvovalta- ja aikataulukysymyksellä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertasi, että aikanaan hallitus teki poliittisen sopimuksen, jossa keskusta sai maakunnat ja kokoomus markkinamallin.

– Silloin esitimme huolen siitä, että tämä poliittinen sopimus saattaa muodostua esteeksi sille, että tämän uudistuksen alkuperäiset tavoitteet saavutettaisiin – siis se, että ihminen saa oikean hoidon, oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Nyt kun lausuntokierrokset on nähty, asiantuntijat ovat sanoneet, että se huoli, jonka puolitoista vuotta sitten esitimme, on käynyt toteen.

– Silloin hallitus syytti oppositiota pelottelusta ja edelleen te syytätte oppositiota pelottelusta, vaikka täällä kukaan ei ole pelotellut, vaan pyytänyt vastauksia asiantuntijoiden esittämään poikkeuksellisen painavaan kritiikkiin. Ja kun tässä jää pohtimaan, minkä takia ei saa vastauksia, päätyy siihen, että tämä teidän poliittinen sopimus on niin kova, että sitä ei voi purkaa, vaikka sen alle jäisi kaikille hyvä sote-uudistus, jossa kaikki pidetään mukana.

“En ole varma, kävikö nyt niin…”

Antti Kaikkonen syytti Lindtmania haluttomuudesta kuulla sitä, mitä hallitus on sote-mallista lausunut. Kaikkosen mukaan Lindtmanilla on jäänyt vanha levy päälle.

– Vaihtakaa levyä, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja viestitti.

– En ole varma, kävikö nyt niin, että keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kaikkonen ei lukenut oman eduskuntaryhmän sä ryhmäpuheenvuoroa. Siinä todettiin, että juuri ne huolet, joita asiantuntijat ovat esittäneet, ovat aivan oikeita, Lindtman vastasi.

Puheenvuoron käyttänyt kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) oli juuri sanonut, että on poliittista propagandaa sanoa, että välikysymykseessä osoitetut huolet ovat turhia.

– Hallitus yrittää pitää tätä sote-korttitaloa yli vaalien kasassa ja sen jälkeen totuus iskee. Tulemme näkemään, asiantuntijoiden heikosta kuulemisesta huolta kantanut Lindtman päätti.

Nurminen huolissaan sote-työntekijöistä ja heidän perheistään.

Monet SDP:n kansanedustajat olivat äänessä. Kansanedustaja Maria Guzenina (sd.) suomensi sanan valinnanvapaus yhtiöittämispakoksi.

– Lähtökohtaisesti tämä termi valinnanvapaus kuulostaa aivan fantastiselta. Mutta kun katsomme, mitä sen takana piilee, asia ei olekaan niin fantastinen ainakaan tavallisten suomalaisten näkökulmasta.

Kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) näki perus- ja perhepalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) luoneen mielikuvan, että Eksote eli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri voisi jatkaa entisellään. Kiljusta tämä ei vakuuttanut.

– Eri asiantuntijoiden mukaan Eksote joudutaan purkamaan ja pilkkomaan eri yhtiöihin ja liikelaitoksiin, hän huolehti.

Kansanedustaja Ilmari Nurminen kantoi taasen huolta sote-työntekijöiden ja heidän perheittensä asemasta uudistuksen jälkeen.

Hän katsoi, että hallitus olisi käytännössä käynnistämässä yli 200 000 pääosin pienipalkkaista ja naisvaltaista työntekijää koskevat yt-neuvottelut.

– Meillä on lukuisia esimerkkejä tilanteista, kun yksityistämisen jälkeen työntekijöiden palkat ja edut ovat pienentyneet, Nurminen sanoi ja totesi, että soten myötä ilmiö kasvaa ja myös muun muassa epätyypilliset työsuhteet kuten nollatuntisopimukset lisääntyvät.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE