Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n Paatero: “Tämä on ihan ainutlaatuinen lakiesitys – hallitus kumoaa itse kaikki asettamansa tavoitteet”

Soten tarvitsemaa ICT-järjestelmää ei ole, eikä sitä ole mahdollista saada valmiiksi vuoden aikana, sanoi SDP:n ryhmäpuhuja Sirpa Paatero välikysymyskeskustelussa eduskunnassa.

SDP:n ryhmäpuheenvuoron eduskunnassa käytävässä välikysymyskeskustelussa piti Sirpa Paatero. Hän aloitti puheensa poikkeuksellisella tavalla: siteeraamalla hallituksen oman lakiesityksen perusteluja.

 

“Suoran valinnan palvelun tuottajan mahdollisuudet tarjota asiakkaille eri maksusta lisäpalveluja voi johtaa eriarvoistumisen lisääntymiseen. Ja jatkona: Tämä voi avata eriarvoistumiseen uudenlaisen polun ja johtaa siihen, että asiakkaan maksukyky voi muodostua tärkeämmäksi palvelun saamiseksi kuin tarve.”

“Maakunnan välisten erojen lisäksi väestön alueellinen eriarvoisuus maakuntien sisällä on ilmeistä, koska yksityistä palveluntarjoajaa syntyy oletettavasti erityisesti maakuntakeskuksiin ja niiden seutukuntiin”.

 

Toimivista hoitoketjusta sanottua: “maakunnalle integraation toteuttaminen on monituottajamallissa haastavaa, koska palvelutuotanto ei ole suoraan maakunnan hallinnollisessa ohjauksessa”.

– Kuulostaako tutulta? Nämä edellä esitetyt sitaatit eivät ole opposition pelottelua, vaan suoria lainauksia hallituksen lakiluonnoksesta. Ei taida olla aiemmin ollut lakiesitystä, jonka perusteluissa hallitus jo itse kumoaa kaikki asettamansa tavoitteet, eli ihmisten tasa-arvoisen palveluiden saannin, toimivat hoitoketjut ja talouden hallinnan Paatero ihmetteli.

Lisää aiheesta

– Nyt hallitus on sanonut korjaavansa lausuntokierroksella esiin tulleet ongelmat. Hyvä niin, sillä esimerkiksi sosiaali- ja terveysjohtajista 93% ei tue hallituksen esitystä. Tosin muutoksia lausuntokierroksen jälkeen luvattiin jo syksyllä järjestämis- ja maakuntalain kohdalla, mutta toisin kävi. Silloin suurin osa vastaajista ei luottanut esityksen kohtiin palveluketjujen toimimisesta tai tuottajan ja järjestäjän erottamisesta. Siitähuolimatta kyseiset mallit löytyvät lakisesityksestä. Myönteisimpiä lausunnonantajia ovat olleet EK ja terveysyritykset, SDP:n ryhmäpuhuja Paateru huomautti.

– Kuntayhtymien ja kuntien omistamien irtaimiston ja kiinteistöjen tulevia järjestelyjä vastustivat kaikki yli 50 000 asukkaan kunnat ja muistakin yli 80%, mutta mitään korjausta ei tehty. Palveluiden tuottajamallia ei haluttu korjata, vaikka palaute oli, että kuntien pitäisi voida olla mukana tuottamassa palveluja.

– Hallituksen esityksellä ei saavuteta sote-uudistukselle asetettuja tavoitteita; sillä ei kavenneta ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja eikä luoda tasa-arvoisempia palveluja. Se ei hillitse kustannuksia ja siinä on myös muita perustavanlaatuisia ongelmia. Tarvittavaa ICT tietojärjestelmää ei ole olemassa eikä mahdollista saada valmiiksi reilun vuoden aikana, Paatero katsoo.

Päätösvalta olisi alueella, vaaleilla valituilla päättäjillä, eikä valtiolla tai erilaisissa yhtiöissä.

 

– Sosialidemokraatit ovat esittäneet jo viime kesänä vaihtoehdon, jossa olisi tehty muutoksia sote-palveluiden järjestämiseen kuntalain pohjalta, jolloin yhteistyö ja kuntien kiinteistöjen, henkilöstön ja tukipalveluiden muutokset olisi helpompi järjestää. Päätösvalta olisi alueella, vaaleilla valituilla päättäjillä, eikä valtiolla tai erilaisissa yhtiöissä. Me emme hyväksy julkisen palvelutuotannon pakkoyhtiöittämistä emmekä sitä, että terveys- ja hyvinvointipalvelut tuotetaan markkinoiden ehdoilla. Kannatamme valinnanvapautta, mutta hallituksen mallista puuttuu integraatio sekä julkisen vallan ohjaus. Hallituksen malli hajottaa palveluiden tuotantoa nykyisissä jo toimivissa malleissa. SDP:n mielestä palveluseteli on erinomainen tapa antaa ihmisille mahdollisuus valita vapaasti palvelunsa tuottaja, Paatero sanoi.

Nyt Paateron mukaan kasvatetaan kansalaisissa epävarmuutta hyvin toimivien palvelujen, kuten neuvoloiden yhtiöittämisen osalta. Nyt annetaan vakuutusyhtiöille lisää tilaa, ruokkimalla epävarmuutta, että julkisesti tuotetut palvelut eivät tule riittämään. Ja samalla suurille yhtiöille annetaan tilaa miettiä voittojen lisäämistä välttämällä veronmaksua ja ostamalla lisää pieniä yrityksiä pois markkinoilta.

– Esitetty lisäaika ei ratkaise uudistuksessa nyt olevia perimmäisiä ongelmia. Tämän sijaan, nyt olisi parempi harkita koko asia uudelleen ja tehdä se nyt vihdoin koko porukalla eli kaikkien puolueiden yhteistyössä.

– Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä kannattaa edustaja Haataisen tekemää epäluottamuslause-esitystä

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE