Huvudnyheter

Lisa Nåbo och SSU vill satsa på framtiden

Henrik Helenius
Lisa Nåbo är ordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund SSU.

Det gäller att bryta den onda cirkeln, att gå till roten med problemen som heter fattigdom, ingen utbildning och missbruk. Fler poliser räcker inte för att bekämpa kriminaliteten. Det säger Lisa Nåbo, ordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund SSU. Och hon vet vad hon talar om. Till sitt yrke är Lisa Nåbo polis.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

 

Lisa Nåbo leder sedan augusti 2021 Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund som med sina 20 000 medlemmar är den största politiska ungdomsorganisationen i Sverige. Den 28 november fyller hon dessutom 28 år.

– Hon är ett möjligt framtidsnamn i politiken så henne ska du ta och intervjua, tipsade mig den svenska veteranjournalisten Robert Björkenwall som regelbundet medarbetar bland annat i Arbetarbladet.

Det är en typisk höstdag, gråmulen med gula löv, utanför Sveavägen 68 i Stockholm där både det socialdemokratiska partiet och ungdomsförbundet har sina lokaliteter. Jag följde Roberts råd och möter Lisa Nåbo på partihögkvarteret för en intervju i Arbetarbladet.

– Blir det grillning nu, frågar hon vänligt innan vi slår oss ned för en pratstund.

– Nej, det är bara finlandssvenska Arbetarbladets snälla frågor, svarar jag genast.

Och jag behöver inte bli besviken.

Med lugn och tydlig stämma lägger Lisa Nåbo ut texten var hon och ungdomsförbundet står i olika politiska frågor. Men först till henne själv.

– Jag gick med i SSU i Linköping den 9 september 2010 en vecka innan riksdagsvalet. Då gick jag i gymnasiet och bodde med mina föräldrar i en jätteliten by som heter Järdala 35 kilometer utanför Linköping.

I byn fanns 68 postlådor och bara sex barn.

Från sin skoltid minns Nåbo att hon pratade mer än hon lyssnade. Hon både frågade och argumenterade.

– Det var källan till att jag sågs som uppkäftig i skolan. Men redan hemma vid middagsbordet måste man argumentera om man ville ha nya skor eller se en film.

Under socialdemokraternas valvaka i Linköping i samband med riksdagsvalet 2010 träffade Nåbo sin farbror.

– Jag visste inte han var socialdemokrat. Dessutom hade både min pappa och min farfar varit aktiva inom SSU utan att jag visste om det. Min pappa blev jätteglad när jag gick med och började delta i SSU-möten varje onsdag.

Därefter fortsatte Nåbos karriär som ordförande för SSU-distriktet i Östergötland, vidare till förbundsstyrelsen för SSU där hon blev ansvarig för säkerhetspolitik och Nordenfrågorna, tills hon ifjol övertog ordförandeklubban på riksnivå inom SSU.

– Ett spännande år, sammanfattar hon erfarenheten som förbundsordförande.

Till sitt yrke är Lisa Nåbo polis.

– Jag hade länge velat bli polis men glömde bort det. Jag hade haft ett extrajobb som angränsade till polisverksamheten. Nämligen vid Riksmedicinalverket som finns i Linköping. Där såg jag hur polisen jobbade och det verkade jättespännande. Därför sökte jag in till Polishögskolan. Jag kom in med första försöket och började sedan plugga.

Samtidigt fortsatte Nåbo att bo kvar i Linköping fast hon varje dag åkte tåg fram och tillbaka till Stockholm.

– Jag trivdes i Linköping där jag dessutom satt i kommunfullmäktige. Jag fick göra min polispraktik i Linköping och det gick jättebra.

Under sex månader hann hon samtidigt med att vara både polisaspirant och SSU-ordförande.

– Det var jobbigt men jag är tacksam för att jag tog min examen. Det är roligt att vara SSU-ordförande men ännu skojigare att vara polis, sammanfattar hon idag.

Dessutom blev hon en erfarenhet rikare.

– Folk som har det bra ekonomiskt är inte skyddade från sorg, brott och våld. Det finns mycket fattigdom i Sverige. I Sverige har vi 200 000 fattiga barn. I polisjobbet fick jag själv se detta med egna ögon vilket jag är tacksam för.

Nåbo påminner om att mycket av årets valrörelse i Sverige dominerades av brott och straff som särskilt Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna förde fram.

– Nu kom den politiska debatten i väldigt stor utsträckning att handla om strängare straff och mera poliser. Men detta är inte någon enkel fråga utan ett jättekomplext problem. Fattigdom, ingen utbildning och missbruk är den onda cirkel som måste brytas för att bekämpa kriminaliteten. Det räcker inte med fler poliser, säger Nåbo bestämt.

I valkampanjen fokuserade speciellt Sverigedemokraterna på kopplingen mellan invandring och ökad brottslighet.

– Som polis har jag sett unga män födda i Sverige som skjuter ihjäl folk. Sverigedemokraterna säger att detta är en kulturform och att problemen är importerade. Men det stämmer inte. Det som dessa våldsamma unga män har gemensamt är utanförskap, framhåller Nåbo.

Hon har pratat med unga män som begått både gatubrott och mord.

– Dom vet att dom gjort fel, men säger att det är lättare att få tag på ett skjutvapen än att få ett sommarjobb.

Som ett annat exempel nämner hon en kaxig ung kille som för att imponera på sin flickvän begick brott för att kunna leva upp till bilden av en mafiosoledare. Men bakom den tuffa fasaden fanns en fattig och dyster ungdom som slutade i ett långt fängelsestraff.

Sverige är ett skatteparadis för dom riktigt rika och så borde det inte vara”

Socialdemokraterna i Sverige befinner sig just nu i opposition. SSU-ordföranden anser att partiet bör satsa på klassisk omfördelningspolitik.

– Sverige är ett skatteparadis för dom riktigt rika och så borde det inte vara, säger Nåbo och fortsätter:

– Inom SSU sätter vi klimatomställningen högt på dagordningen därför att vi som är unga vill satsa på framtiden.

– Det nordiska samarbetet står oss mycket nära och kommer att bli ännu viktigare när Sverige och Finland går med i Nato. Norden ska vara en tydlig röst i Europa. Speciellt viktigt nu när demokratin är på tillbakagång i länder som Polen, Ungern och Italien.

– Inom ramen för Förbundet Nordens Socialdemokratiska Ungdom FNSU lär vi oss mycket av varandra. SSU har regelbundet utbyte med de socialdemokratiska ungdomsförbunden i Finland, Norge och Danmark.

Som en kritisk kommentar säger Lisa Nåbo att Socialdemokraterna under den senaste riksdagsmandatperioden inte prioriterade ungdomen.

– Jag kan bra förstå att många unga blev trötta på Socialdemokraternas åtta år i regeringsställning. Därför gäller det att inse vilken viktig målgrupp ungdomen är. Det var inget fel på att Socialdemokraterna gick till val på en höjning av pensionerna. Men det engagerar kanske inte en nittonåring, konstaterar Lisa Nåbo.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE