Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Lokakuun vallankumouksesta 100 vuotta Lenin museolla

Lenin viitoittaa tietä Werstaan Lenin -museoon.

Venäjää ja Suomea ravistelleesta lokakuun vallankumouksesta on tänään, tiistaina 7. marraskuuta 2017 kulunut sata vuotta. Lenin-museoon on muistopäivän kunniaksi maksuton sisäänpääsy.

Opastetuilla kierroksilla tutustutaan vallankumouksen vuoteen 1917 erikoistutkija Mia Heinimaan johdolla. Noin tunnin mittaiset opastukset alkavat klo 13 ja 15. Jokainen museokävijä saa myös aidon muiston Neuvostoliitosta.

Keisarivallan aikana maanalaisesti toimineet bolševikit kaappasivat vallan Venäjän väliaikaiselta hallitukselta loppusyksystä 1917. Vaikka muualla Euroopassa elettiin marraskuun alkua, tapahtui vallankumous Venäjällä käytössä olleen ajanlaskun mukaan lokakuun puolella.

Maanpaossa oleskellut Vladimir Lenin palasi levottomuuksien alettua Pietariin ja asettui vallankumouksen johtoon. Venäjällä alkoi uusi aikakausi, jonka seurauksena myös Suomi itsenäistyi joulukuussa 1917.

Pennanen kertoo isoisästään Orjatsalosta

Teatteriohjaaja Jootarkka Pennanen luennoi vallankumouksen kokeneen isoisänsä, näyttelijä ja teatterivaikuttaja Aarne Orjatsalon elämästä Werstaalla keskiviikkona 8. marraskuuta kello 17.

Esitelmä pohjautuu Pennasen tuoreeseen Orjatsalo – Taiteilija politiikan kurimuksessa -teokseen. Luento kestää noin tunnin ja sen jälkeen on aikaa myös yleisökysymyksille.

Aarne Orjatsalo (1883–1941) oli tunnettu suomalainen näyttelijä ja poliittinen aktivisti. Kiitetty ja myös porvariston ylistämä Orjatsalo leimattiin sisällissodan sytyttyä bolševikiksi ja punapäälliköksi, Werstaan tiedotteessa todetaan.

Suomesta maanpakoon lähtenyt Orjatsalo päätyi taistelemaan Muurmannin legioonaan ja asettautui monien vaiheiden jälkeen Yhdysvaltoihin asumaan.

Viimeisinä vuosinaan Aleksei Volkoff -nimellä tunnettu Orjatsalo työskenteli näyttelytiedotteen mukaan erilaisissa hanttihommissa ja keräsi näyttelemällä rahaa talvisotaan joutuneelle Suomelle.

Auts! Sattuiko pahasti?

Työväenmuseo Werstaan näyttelykerroksen aulassa avautui marraskuun alussa vanhoja työsuojelu- ja työturvallisuusjulisteita esittelevä näyttely. Julistenäyttely juhlistaa samalla satavuotiaan sosiaali- ja terveysministeriön työtä. Ministeriön työhön ja hallinnonalaan kuuluu myös työsuojelu. Näyttely on katsottavissa vuoden loppuun.

Työelämän tutkimus Suomessa -näyttely on sekin avautunut Työväenmuseo Werstaalla osana Työelämän tutkimuspäivien ohjelmaa. Näyttelyssä esitellään työtä ja työelämää koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa kuvin, tekstein ja kirjanäyttein. Tämäkin näyttely on kaikille avoin ja maksuton.

Työelämän tutkimuskeskus perustettiin Tampereen yliopistoon vuonna 1988. Se edistää työn ja työelämän tutkimusta.

Työelämän tutkimusyhdistys ry on ammatillinen ja tieteellinen yhdistys.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE