Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Lukujen takaa löytyy ikävä totuus” – Tolppanen: Mediaanipalkka on vain yhden ihmisen palkka

– Ikävän paljon lukuja, mutta ne kertovat ikävän totuuden, Maria Tolppanen kuvaa kirjoitustaan palkoista ja maltista.

SDP:n kansanedustaja Maria Tolppanen toteaa tiedotteessaan, että tällä viikolla eduskunnassa on noussut ylös keskustelu suomalaisten palkoista.

Hallitus suosittelee tuloneuvotteluihin malttia.

Suomeksi tämä tarkoittaa Tolppasen mukaan nolla- tai lähes nollalinjaa.

– Tosin pääministeri Sipilä sanoi viikolla, että puhdas nolla on kohtuuton. Sipilä ei kuitenkaan aio puuttua työmarkkinajärjestöjen ratkaisuihin. Linja on outo, koska juuri hän ajoi epäoikeudenmukaisen kiky-sopimuksen läpi kiristämällä palkansaajajärjestöjä kohtuuttomilla pakkolaeilla, jotka olisivat ajaneet kaikkein pienituloisimmat mierontielle, Tolppnen muistutttaa.

Kun puhutaan liian suurista palkoista, perusteluina käytetään mediaanituloa, joka on noin 3 140 euroa kuukaudessa. 

– Mediaanipalkka on vain yhden ihmisen palkka. Se on se palkka, minkä palkkahaitarin keskimmäinen ihminen ansaitsee. Häntä parempaa palkkaa saa tasan yhtä monta ihmistä, kuin huonompaakin palkkaa. Keskipalkka puolestaan on palkkojen keskiarvo. Se on Suomessa noin 3 240 euroa/kk. Nämä luvut antavat ymmärtää, että meillä menee hyvin, hän jatkaa.

Tolppasen mukaan totuus on toisenlainen. Suurin osa kokoaikaisessa työsuhteessa olevista tienaa 2000–2500 euroa kuukaudessa. Kun mukaan otetaan matalapalkka-alat ja osa-aikaiset, määräaikaiset ja väliaikaiset työntekijät, laskee kuukausiansio alle 1 800 euron.

Lisää aiheesta

– Lukujen takaa löytyy ikävä totuus. Kun palkansaajat jaetaan kymmeneen ryhmään, niin kaksi ylintä ryhmää tienaa saman kuin kahdeksan alinta ryhmää yhteensä. Pienin ryhmä tienaa keskimäärin 11 000 euroa vuodessa ja suurin keskimäärin 57 000 euroa vuodessa. Ero on hurja, tuloerot ovat valtavat. Miljoona-ansiot eivät edes ole luvuissa mukana.

Todellisessa elämässä ratkaisu on epätasa-arvoinen ja epäoikeudenmukainen. 

Hallituksen mukaan eroja tasoitetaan tasa-arvoisella verotuksella. “Kenenkään verotus ei nouse.”

Todellisessa elämässä ratkaisu on Tolppasen mielestä epätasa-arvoinen ja epäoikeudenmukainen. 

Valtio perii tasaveroja. Niitä ovat tupakka-, alkoholi, -kiinteistö, polttoaine-, alv ja muut vastaavat verot. Nämä verot tuntuvat 11 000 vuodessa tienaavan elämässä viisi kertaa enemmän kuin 57 000 ansaitsevan elämässä.

Tolppasenkin mukaan hallitus toki haluaa antaa kaikkein köyhimmille jotain. Yle-veroa alaraja nousee niin, että alle 14 800 ansaitsevien ei tarvitse yle-veroa maksaa.

400 000 vapautuu verosta. Kaikilla muilla palkansaajilla vero nousee, jos palkka on yli 1 234 euroa kuukaudessa. Esimerkiksi kahden aikuisen lapsiperheessä, jossa molemmat vanhemmat ovat töissä, Yle-maksu nousee 326 euroon, nousua 40 euroa vodessa. Yksinäisen vero nousee 20 euroa. Tämä on korkein nousu verossa, vaikka tuloja olisi miljoona vuodessa.

  Minun käsitykseni tasa-arvosta on toisenlainen, Tolppanen päättää tiedotteensa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE