Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

1.2.2020 18:04 ・ Päivitetty: 1.2.2020 18:17

”Luonnikkaampi pohja kuin esim. vassareiden tai soijalatten (vihreät) kanssa” – IL: Kokoomuksessa nyt erittäin laaja tuki PS-yhteistyölle

Petteri Orpolla on mietittävää kokoomuksen vaikuttajien linjamuutoksessa.

Kokoomuslaisista peräti 82,4 prosenttia on valmis samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Asiasta kertoo Iltalehti.

Demokraatti

Demokraatti

”Isot mannerlaatat ovat liikkeessä suomalaisessa politiikassa”, lehti arvioi.

Vastausten perusteella kokoomusvaikuttajat eivät enää lämpene vasemmistopuolueiden kanssa tehtävälle yhteistyölle.

– Vauhtia ja vaarallisia ylikierroksia on luvassa perussuomalaisten kanssa, mutta yhteistyölle on luonnikkaampi pohja kuin esim. vassareiden tai soijalatten (vihreät) kanssa, eräs kokoomusvaikuttaja kirjoittaa.

Iltalehden kyselyn vastaajina ovat kansanedustajat, puoluevaltuuston ja puoluehallituksen jäsenet, piirihallitusten jäsenet ja eri piirien paikallisyhdistysten johtohenkilöt.

Useat kokoomusvaikuttajat pitävät yhteistyön ehtona sitä, että hallituksen pääministeri olisi kokoomuslainen.

Kysely lähetettiin 1 500 kokoomusvaikuttajalle. Vastausprosentti kohosi 50:een.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on viime aikoina alkanut puhua kokoomuksesta maltillisena oikeistopuolueena, kun hän on ennen puhunut keskusta-oikeistolaisesta puolueesta.

– Mutta aatteellisesti kokoomus ei ole liikkunut mihinkään, hän sanoi hiljattain Helsingin Sanomille.

Orpo itse ei ole aiemmin antamissaan kommenteissa sulkenut pois hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa.

– Luovuttamattomat ihmisoikeudet ovat länsimaisen oikeusvaltion perusta. Se puolue, jota Timo Soini rakensi 20 vuotta muuttui kahdessa vuorokaudessa, Orpo sanoi vuonna 2017, kun hän ja Juha Sipilä päättivät olla lähtemättä hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.

Tuolloin perussuomalaiset oli hajonnut kahtia.

– Me keskustelemme kaikkien puolueiden kanssa hallitusyhteistyöstä, myös perussuomalaisten kanssa, jos sellainen tilanne tulee – hallitusohjelma ratkaisee, Orpo sanoi tänään Iltalehdelle.

– Minusta nyky-Suomessa ei voi olla periaatteellista estettä sille, että jonkun puolueen kanssa ei voitaisi mennä hallitukseen. Toiseksi perussuomalaisten kannatus on niin korkeaa, että heidän kanssaan pitää pystyä neuvottelemaan, mutta mitään helppoa siitä ei varmasti tulisi, hän jatkoi.

Elina Lepomäki ja Antti Häkkänen ilmoittivat tänään, etteivät lähtisi haastamaan Orpoa puolueen puheenjohtajana. Toisaalta aivan kategorisesti ei kumpikaan asiaa sulkenut pois.

Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman sanoi tänään Helsingin Sanomille, että perussuomalaisten eristäminen on ollut virhe, josta kokoomus on kärsinyt niin viime vaalien tuloksessa kuin laajemmin heikompina mahdollisuuksina ajaa puolueelle tärkeitä tavoitteita.

Lisäksi sulkemalla perussuomalaiset yhteistyön ulkopuolelle kokoomus vähensi neuvottelumahdollisuuksiaan, Rydman sanoo. Hänen mukaansa tämä helpotti SDP:n Antti Rinteen tilannetta, kun hän ryhtyi kokoamaan hallitusta sotkuisen vaalituloksen pohjalta. Rinne saattoi luottaa siihen, ettei kukaan yritä muodostaa hallitusta hänen ohitseen perussuomalaisten tuella.

– Petteri Orpo ja Juha Sipilä antoivat valttikortit suoraan Antti Rinteen käsiin, Rydman sanoo.

Helsingin Sanomien mukaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää jälkiviisasteluna kysymystä siitä, oliko perussuomalaisten jättäminen hallituksen ulkopuolelle oikea ratkaisu kesällä 2017. Hänen mukaansa kokoomus teki tuolloin yhteisen arvion ja ”siinä ajassa ratkaisu oli lähes yksimielinen”.

Orpon mukaan trilanne on tulevaisuudessa täysin toinen kuin oli kesällä 2017. Silloin oli kyse hallitusohjelman toteuttamisesta. Hän sanoo kiinnittäneensä huomiota siihen, että perussuomalaisten johto on ”jossain määrin” kiinnittänyt huomiota kokoomukselle tärkeisiin asioihin.

– Onko perussuomalaiset halukkaita tekemään yhteistyötä muiden kanssa? Onko heillä kykyä löytää kompromisseja muiden kanssa? Orpo kysyy lehdessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU