Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Luottamus PS:n lupauksiin hupenee ay-liikkeessä – nyt kysytään lakko-oikeuden perään

rawpixel

Voivatko äänestäjät luottaa perussuomalaisten lupaukseen olla koskematta työntekijöiden lakko-oikeuteen tai muihin puolueen työelämäkantoihin?

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Tätä kysyy Suomen elintarviketyöläisten liiton SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen. Hän viittaa siihen, että perussuomalaisten kanta kiky-maksujen siirtoon ei pitänytkään paikkaansa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi keskiviikkona MTV:n eduskuntavaalitentissä, että perussuomalaiset ei kannata kilpailukykysopimuksessa sovittujen sosiaalivakuutusmaksujen siirtämistä työntekijöiltä takaisin työnantajien maksettavaksi.

Puolue vastasi aiemmin toisin SAK:n Vaalistaja-kampanjalle, joka selvitti tammikuussa puolueiden kantoja työntekijöille tärkeisiin asioihin. Myös SEL on tiedottanut jäsenilleen puolueiden kannoista.

SAK ja ammattiliitot vaativat, että seuraavan hallituksen on turvattava työntekijöiden lakko-oikeus vähintään nykyisellä tasolla. Vaalistajassa perussuomalaiset ”peukutti” tälle vaatimukselle.

– Toivon, että perussuomalaiset on sitoutunut tähän. Lakko-oikeus on perusoikeus ja työntekijöille erittäin tärkeä asia. Lakko on työntekijöille aina viimeinen keino, jos sopua ei muuten synny. Suomalaiset ammattiliitot myös käyttävät lakko-oikeutta vastuullisesti, Kuntonen korostaa tiedotteessa.

HÄNEN MUKAANSA puheet siitä, että Suomessa lakkoiltaisiin paljon eivät pidä paikkaansa.

– Muihin Euroopan maihin verrattuna Suomessa ei ole erityisen paljon lakkoja. Lakkojen määrä on myös vähentynyt Suomessa viime vuosikymmeninä.

Kuntonen huomauttaa, että työnantajapuoli haluaa rajoittaa lakko-oikeutta esimerkiksi rajaamalla oikeuden poliittisiin työtaisteluihin työntekijöiden vapaa-ajalle tai rajaamalla oikeutta tukilakkoihin.

Sipilän hallitus näytti miten hallitus voi lähteä heikentämään työehtoja lailla, mikä alleviivasi sen, miksi työntekijöillä pitää olla jatkossakin mahdollisuus puolustaa oikeuksiaan myös poliittisilla lakoilla. Myös oikeus tukilakkoihin on olennainen ja perusteltu: sillä turvataan, että mahdollisimman laajasti saadaan aikaan tolkulliset työehtosopimukset.

SEL:n puheenjohtajan mukaan työntekijöiden työtaisteluoikeutta on jo pyritty kaventamaan turvaamistoimilla, joita työnantajapuoli on hakenut käräjäoikeudesta.

– Lakia on muutettava niin, että turvaamistoimia ei voi käyttää työtaistelutilanteissa ja työntekijöiden laillisen lakon murtamiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE