Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Luottamusta, yhteistyötä ja kunnioittavaa keskustelua politiikkaan

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Demokraattiseen yhteiskuntaan kuuluu avoin ja kriittinen keskustelu, mutta sen tulee olla asiallista. On opeteltava kunnioittavaa keskustelua, joka rakentuu keskustelijoiden keskinäiselle arvostukselle.

Pertti Rajala

Demokraatti / Satakunta

Olen harmistuneena ja huolestuneena seurannut nykyistä poliittista keskustelua niin kunnallispolitiikassa kuin eduskunnassa. Siitä päätellen poliitikot uskovat saavansa politiikan luottamuksen takaisin, jos he pystyvät tahallisilla väärinkäsityksillä, ivallisella suhtautumisella ja naurulla nolaamaan toisen puolueen edustajan. Uskon vahvasti, että tällainen puhe ja käytös päinvastoin entisestään vierottavat kansalaiset politiikasta ja vievät luottamuksen demokratiaan ja sen kykyyn hoitaa yhteisiä asioitamme.

Tarvitsemme nyt yhteistuntoa

On selvää, että demokraattiseen yhteiskuntaan kuuluu avoin ja kriittinen keskustelu, mutta sen tulee olla asiallista. Toimivan yhteiskunnan on perustuttava mielipiteenvapauteen, kansalaisoikeuksiin, tasa-arvoon ja keskinäiseen luottamukseen. Tulevaisuutemme haasteet vaativat niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin maailmanlaajuisesti luottamusta toisiimme ja aitoa yhteistyötä. Me porilaiset, satakuntalaiset ja suomalaiset tarvitsemme nyt ”yhteistuntoa”, josta Tasavallan presidenttikin uudenvuoden puheessaan puhui.

Kirkossa on opeteltu ns. kunnioittavaa keskustelua. Sen tarve nousi esiin ennen muuta kipeässä ja kirkkoa jakavassa avioliittokeskustelussa. Kunnioittava keskustelu rakentuu keskusteluosapuolten keskinäiselle arvostukselle. Oleellista on kuuntelu ja pyrkimys ymmärtää lähtökohtia, joista toisen ajattelu kumpuaa. Kunnioittavan keskustelun tavoitteena ei ole keskustelukumppanin mielipiteen muokkaaminen, vaan hänen mielipiteensä kunnioittava kuunteleminen.

Valitettavaa on, että kirkon piirissä ei ole kehuttavasti onnistuttu kunnioittavassa keskustelussa. Sen tavoite ja tarkoitus ovat kuitenkin hyviä. Olisiko siitä opiksi otettavaa myös poliittisessa keskustelussa niin kunnallispolitikassa kuin eduskunnassa?

Pertti Rajala, eläkkeellä oleva maakuntajohtaja

Pori

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE