Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Luukkainen: OAJ haluaa opettajille täydet rokotukset ennen lukuvuoden alkua

Jussi Vierimaa

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen haluaa vielä toista rokotettaan odottavan opetushenkilöstön heti rokotusten piiriin.

Simo Alastalo

Demokraatti

Luukkaisen mukaan rokotukset turvaisivat henkilöstön riittävyyden lähiopetuksessa, kun koulut parin viikon kuluttua alkavat. Hän muistuttaa, etteivät nuoremmat opettajat välttämättä saa rokotusjärjestyksen mukaan toista piikkiä ennen elokuun toista viikkoa.

– Pääkaupunkiseudulla oli varhaiskasvatuksessa viime keväänä paikoin tilanne, jossa päiväkoteihin ei löytynyt enää sijaisia. Henkilöstövaje johtui siitä, että osa pelkäsi tartuntaa, Luukkainen sanoo.

Luukkainen käynnistäisi pikaisesti myös 12–15-vuotiaiden lasten rokotukset ja sälyttäisi pistämisen kouluterveydenhuollolle.

– Krista Kiuru ajaa tämän tyyppistä ajatusta ja me kannatamme sitä voimakkaasti, Luukkainen sanoo.

Demokraatti ei ole tavoittanut parhaillaan lomailevaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.) vahvistamaan asiaa.

SDP:n Nasima Razmyarin esiin nostamaan ajatukseen lasten kanssa työskentelevien pakkorokotuksista Luukkainen ei usko.

– Ei meillä pystytä velvoittamaan ketään muutakaan ammattiryhmää rokotuksiin. Ei se ole mahdollista. En näe, että poliiseja tai lääkäreitäkään velvoitetaan. Miten sitten opettajia?

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi keskiviikkona Ylen A-studiossa pitävänsä mahdollisena, että osa ikäluokista joutuisi nopeasti pahentuneen epidemiatilanteen vuoksi etäopetukseen. Luukkaisen mukaan OAJ haluaa kaikki lähiopetukseen, jos se suinkin on mahdollista.

”Sellaiseen yleiseen ratkaisuun, missä pannaan kaikki kiinni en usko.”

– Koronaa on takana puolitoista vuotta. Nyt on tehtävä kaikki mahdollinen, että opetus voidaan järjestää lähiopetuksena. Erityisesti perusopetuksen puolella mutta muuallakin.

Syyksi hän nostaa oppimisvajeet ja perheiden hyvinvoinnin. Osassa perheistä lasten tukeminen etäopetuksessa ei Luukkaisen mukaan ole ollut mahdollista ja uhkana on, että osa on jo pudonnut kyydistä.

– Lähiopetus olisi ehdottoman tärkeää myös ammatillisessa opetuksessa. Oppivelvollisuuden pidentäminen tuo koulutuksen piiriin oppilaita, jotka tarvitsevat paljon henkilökohtaista ohjausta.

Viime kädessä myös OAJ haluaa edetä terveys ja turvallisuus edellä.

– Jos nähdään hengen tai sairastumisen uhkaa, sitten on tehtävä muita ratkaisuja.

Mikäli etäopetukseen jouduttaisiin epidemiatilanteen vuoksi turvautumaan, Luukkainen haluaisi ratkaisujen olevan alue-, kunta- tai jopa koulukohtaisia.

– Sellaiseen yleiseen ratkaisuun, missä pannaan kaikki kiinni en usko enkä sitä kannata.

Korona-aikaa on Luukkaisen mukaan paikoin leimannut viranomaisviestinnän epäonnistuminen. Aluehallintovirastot ovat tehneet eri puolilla Suomea erilaisia ratkaisuja. Luukkainen kaipaa lisää koordinaatiota.

– Viestinnässä on ollut häilyvyyttä. Ministeri sanoo jotakin, STM:n kansliapäällikkö vihjailee ja THL sanoo yhtä. Tämä saa kouluväen sekaisin.

”Tämä saa kouluväen sekaisin.”

– Täytyy olla selvä käsitys kuka tekee päätöksen ja millä argumentilla. Yleisellä tasolla oleva puhe ei enää riitä.  Sitä oli liikaa silloin, kun korona tuli ja viime keväänä.

Vaikka kuluneen parin viikon tartuntatrendi aiheuttaa huolta ja pelkoa, Luukkainen ei halua nähdä lukuvuoden aloituksen tunnelmia kielteisinä.

– Haluan sanoa, että kouluväki odottaa innolla kouluun pääsyä. Nyt päästään pitkästä aikaa vanhan normaalin suuntaan, jossa käydään koulua, ollaan läsnä ja pystytään myös henkilökohtaiseen ohjaukseen. Olen odottavalla ja myönteisellä mielellä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE