Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Luvut ovat musertavia” – Demarinaisilta kannanotto kansainvälisenä päivänä naisiin kohdistuvan väkivallan poistamiseksi

Jukka-Pekka Flander
Demarinaisten puheenjohtaja, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.

Tänään vietetään kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan poistamiseksi. Naisiin kohdistuva väkivalta ja lähisuhdeväkivalta on yksi Suomen suurimmista ihmisoikeusloukkauksista, Demarinaiset muistuttaa tiedotteessaan.

Demokraatti

Demokraatti

Kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi on Yhdistyneiden kansakuntien (YK) julistama vuosipäivä.

Korona-aikana on kuultu huolestuttavia uutisia siitä, miten jo ennestään synkät väkivaltatilastot ovat nousseet.

Tasa-arvojärjestö UN Womenin mukaan 47 prosenttia yli 15- vuotiaista suomalaisista naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa ja joka kolmannessa tapauksessa tekijä on uhrin nykyinen tai entinen kumppani.

Vuoden 2020 aikana lähisuhdeväkivaltarikosten määrä kasvoi 7 prosenttia ja rikoksen uhreista 77 prosenttia oli naisia. Edellä mainitut luvut ovat musertavia ja on myös otettava huomioon, miten tilastojen ulkopuolelle jää tapauksia, jotka eivät ole päätyneet viranomaisten tietoon, Demarinaiset toteaa.

– Hyvinvointialueiden tuottamat palvelut toimivat ihmisten arjen turvaajina elämän eri vaiheissa. Näin ollen myös hyvinvointialueiden on toimessaan huomioitava naisiin kohdistuvan väkivallan torjuminen ja ennaltaehkäisy, Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen sanoo tiedotteessa.

Tulevilla hyvinvointialueilla on velvollisuus noudattaa Suomen ratifioimia ihmisoikeussopimuksia ja edistettävä asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä. Yksi näistä sopimuksista on Istanbulin sopimus, joka on Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi.

Demarinaiset painottaa, että hyvinvointialueilla tulee olla tehokkaita hoito- ja palvelukokonaisuuksia väkivallan uhreille ja väkivallalle altistuneille sekä apua tekijöille väkivallasta irrottautumiseen. Lisäksi on keskeistä, että hyvinvointialueet sisällyttävät strategiaansa myös suunnitelman lähisuhdeväkivallan torjumiseksi.

– Väkivallaton elämä on jokaisen oikeus ja keskeinen osa ihmisten hyvinvointia. Meidän on edistettävä sellaisia ennaltaehkäiseviä toimia, jotta tämä tavoite toteutuisi, Tuppurainen päättää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE