Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Lyhytkin askel Orbánin tiellä on liian pitkä” – Harakka syytti Rydmania lehdistön ja oikeuslaitoksen painostamisesta

LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 20. kesäkuuta.

Eduskunta ei ole tuomioistuin, totesi SDP:n ryhmäpuheen elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) asemaa koskevaa välikysymystä koskevassa keskustelussa käyttänyt Timo Harakka.

Demokraatti

Demokraatti

– Me emme käsittele täällä sitä, miten kansanedustaja Rydman kohteli alaikäisiä tyttöjä, jotka kertoivat ahdistelusta Helsingin Sanomille kesällä 22. Emme käsittele edes kansanedustaja Rydmanin tuolloin käynnistämää pyhää mediasotaa.

– Me käsittelemme Rydmanin toimintaa sen jälkeen, kun hänestä tuli valtioneuvoston jäsen. Me käsittelemme vain poliittista luottamusta, onko pääministerillä luottamus omaan ministeriinsä, onko eduskunnalla luottamus, onko kansakunnalla, Harakka sanoi torstaina eduskunnassa.

SUOMESSA on noudatettu Harakan mukaan vuosikymmenien ajan vallanjakoa, jossa poliittisen vallan käyttäjä ei saa painostaa vapaata lehdistöä, riippumatonta oikeuslaitosta, viranomaisia tai yksittäisiä kansalaisia.

– Länsimaisessa demokratiassa poliitikon raja menee tässä: vapaa lehdistö, riippumaton oikeuslaitos, virkakunta. Ja ministerinä Wille Rydman on loukannut kaikkia näitä kolmea. Jokaista.

– Aloitetaan vapaasta lehdistöstä, demokratian kulmakivestä. Viime heinäkuussa, kun Rydmanista tuli valtioneuvoston jäsen pääministeri Orpon esityksestä, hän olisi voinut ymmärtää sen vastuun joka valtaan kuuluu. Mutta ei: hän kiihdytti tahtia.

HARAKAN mukaan Rydman on julkaissut vuoden aikana sosiaalisessa mediassa yli 50 X-päivitystä, joissa hän murentaa vapaata mediaa ja hakee vainolleen kannattajia.

– Siis keskimäärin kerran viikossa, parhaana kahdesti. Puolet näistä julkaisuista koskee Helsingin Sanomia, ja lainatakseni: lehden perättömiä häväistyksiä, härskejä räikeitä lokajuttuja, maanpetosta kannattavaa moottoripyöräjengin sadismia. Ja myös Iltalehti, Karjalainen, Yle, MTV ovat ala-arvoisia, epärehellisiä, epäeettisiä. Joka ikinen viikko ministerin arvovallalla.

Harakka totesi, että myös ministerillä on oikeus mediakritiikkiin, mutta se ei oikeuta vallan väärinkäyttöön tai yksittäisten journalistien maalittamiseen.

WILLE Rydman teki kaksi vuotta sitten Helsingin Sanomista rikosilmoituksen nimikkeillä törkeä kunnianloukkaus ja yksityiselämän loukkaus.

– Viime viikolla se koki mahalaskun: saatiin syyttämättä jättämispäätös niin Rydmanin oman toiminnan kuin lehden osalta.

– Ei hän edelleenkään ole ottanut opikseen, vaan arvostelee syyttäjää väärästä ratkaisusta, kuten aiemmin toisen poliitikon saamassa syytteessä. Ministerin asemassaan Rydman siis astuu toisenkin rajan yli: painostamaan riippumatonta oikeuslaitosta, Harakka sanoi.

– Joulun alla Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi vaati painokkaasti hallitusta lopettamaan oikeusvaltion horjuttamisen. Kukas muukaan kuin ministeri Rydman kyseenalaisti julkisesti KHO:n presidentin huolen kuin ministeri Rydman – ja suorastaan todisti että oikeuslaitoksella on syytä pelätä poliittista painostusta.

– Jos poliittiset vallankäyttäjät vainoavat tiedotusvälineitä, tuomioistuimia ja virkakuntaa, siirrymme askel askeleelta poispäin oikeusvaltiosta, joka takaa suomalaisille yhdenvertaisen turvallisuuden. Lyhytkin askel Orbanin tiellä on liian pitkä askel.

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä kannattaa Harakan mukaan Timo Furuholmin (vas.) esittämää epäluottamuslausetta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE