Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Lypsäviä lehmiä ei kannata teurastaa” — Hanna Sarkkinen: Avoinna on paljon kysymyksiä

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) kaipaa uudenlaista valtion omistajapolitiikkaa. Sarkkisen mukaan viisaalla omistajapolitiikalla voidaan kehittää ja nykyaikaistaa taloutta ja tukea uusien alojen ja innovaatioiden syntyä.

Eduskunta käsittelee valtion omistajapolitiikkaan liittyvää lainsäädäntöä tänään.

– Tarvitaan fiksua, aktiivista ja suomalaista työtä tukevaa omistajuutta. Kun valtio toimii sijoittajana ja omistajana, ei sen pidä heittäytyä äänettömän yhtiömiehen rooliin, vaan käyttää omistajan valtaa suomalaisten työpaikkojen synnyttämiseksi ja säilyttämiseksi. Valtio-omisteisten yhtiöiden on myös näytettävä suuntaa yritysvastuun kantamisessa esimerkiksi työehdoissa, veroraportoinnissa ja ympäristöasioissa.

Sarkkisen mukaan hallitus aikoo siirtää 2,4 miljardin euron edestä valtion omistuksia perustettavaan Vake-kehitysyhtiöön. Sarkkisen mukaan kehitysyhtiölle ei ole osoitettu todellista tarvetta, eikä sen käyttötarkoitus ole selvä.

Hallituksessa omistajapolitiikasta vastaa pääministeri Juha Sipilä.

– On epäselvää, miten esitetty kehitysyhtiö Vake Oy edistää fiksua omistajuutta. Mitä sellaista kehitysyhtiö voi tehdä, mitä ei jo nykyisellä valtio-omistusten rakenteella pystyisi tekemään?

Tuottavaa valtio-omistusta ei ole perusteltua laittaa lihoiksi tilanteessa, jossa omistusten tuotto on paljon korkeampi kuin vallitsevat lainakorot.

Sarkkinen on huolissaan demokratian heikentymisestä ja päätösten avoimuudesta.

– Ehdotettu omistajapolitiikan parlamentaarinen neuvottelukunta ei ole riittävä, koska se on vain keskustelufoorumi vailla päätösvaltaa.

Sarkkisen mukaan pelkona on, että kehitysyhtiöjärjestely on yksi askel siihen suuntaan, että hallitus myy strategisesti tärkeitä tai taloudellisesti järkeviä omistuksia ideologisista syistä enemmän kuin olisi perusteltua.

– Tuottavaa valtio-omistusta ei ole perusteltua laittaa lihoiksi tilanteessa, jossa omistusten tuotto on paljon korkeampi kuin vallitsevat lainakorot. Tällä hetkellä valtio saa lainaa miinuskorolla, eikä sen aktiivinen osallistuminen elinkeinorakenteen muutokseen ole kiinni myyntituloista. Viime vuonna valtioenemmistöisten yhtiöiden osinkotuotto oli 6,1 % ja osinkoja tuli yhteensä 1,6 miljardia. Lypsäviä lehmiä ei kannata teurastaa.

Sarkkinen vaatii, että hallitus antaa eduskunnalle kattavan selvityksen kehitysyhtiön todellisesta tarpeesta ja käyttötarkoituksesta.

– Avoinna on paljon kysymyksiä. On epäselvää, miten uusi yhtiö tulee toimimaan. Sitä koskevat osakeyhtiönlain mukaiset vastuut ja velvoitteet. Mikä tulee olemaan kehitysyhtiön hallituksen ja maan hallituksen välinen suhde, jos tosiasiallisesti valtaa käyttää Sipilä, mutta vastuu päätöksistä on osakeyhtiölain mukaisesti yhtiön hallituksella?

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE