Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Maailmanpolitiikan reunaehdot määrittelevät toisen maailmansodan voittajavaltiot” – YK-nuorisodelegaatti kannattaa ajatusta maailman parlamentista

Suomen YK-nuorisodelegaatti Jonne Juntura vaatii radikaaleja uudistuksia YK:n toimintaan. Hänestä on omituista, miten rajoitetut vaikuttamismahdollisuudet kansalaisyhteiskunnalla on YK:n päätöksentekoon. Juntura ehdottaakin, että YK:n alaisuuteen tulisi perustaa maailman parlamentti, johon kansalaisilla olisi mahdollista äänestää edustajat.

Demokraatti

Demokraatti

Juntura puhui tiistaina SDP:n ulkopolitiikkaa käsittelevässä seminaarissa Eduskunnassa, missä hän peräänkuulutti voimakkaita muutoksia, joilla voitaisiin vaikuttaa tämän päivän keskeisiin ongelmiin.

Ajatus maailman parlamentista ei ole uusi, sillä siitä on keskusteltu jo vuosikymmenten ajan. Juntura muistuttaa, ettei YK:n sisällä ole yhtään instituutiota, johon jäseniä valittaisiin suoralla äänestyksellä.

– Tämän päivän maailmassa, jossa ilmastonmuutoksen ja asekaupan kaltaiset haasteet vaativat kykyä globaaliin päätöksentekoon, tulisi YK:ta uudistaa voidakseen vastata näihin haasteisiin ja korjata globaalia politiikkaa vaivaavaa demokratiavajetta, Juntura pohtii.

Kritiikkiä saa myös YK:n turvallisuusneuvosto, jonka päätökset ylittävät yleiskokouksen päätäntävallan.

– Miten voi olla mahdollista, että vielä vuonna 2018 maailmanpolitiikan reunaehdot määrittelevät toisen maailmansodan voittajavaltiot, Juntura kysyy.

YK:n turvallisuusneuvostossa on viisi pysyvää jäsenmaata: Kiina, Venäjä, Yhdysvallat, Ranska ja Iso-Britannia. Näiden lisäksi neuvostoon kuuluu 10 kiertävää jäsenmaata. Vain pysyvillä jäsenmailla on niin kutsutty veto-oikeus, jolla ne voivat estää jonku päätöksen syntymisen. Tästä oikeudesta pitäisi Junturan mielestä luopua ja turvallisuusneuvoston toiminta pitäisi sitoa yleiskokouksen päätäntävallan alaiseksi.

Lisää aiheesta

SDP:n eduskuntavaaliehdokkaana ensi keväänä toimiva Juntura ymmärtää, ettei näin suuret muutokset tapahdu hetkessä.

– Ajassa, jossa populismi, autokratia ja fasismi keräävät taas suosiota, on kuitenkin erittäin tärkeää, että luomme visiota demokraattisemmasta tulevaisuudesta, Juntura kommentoi.

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE