Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Maan hiljaiset, nyt ääni kuuluville” – keskustelu EU:n tulevaisuudesta starttaa ympäri Suomen

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Syksyn tullen sana on vapaa – nimittäin siitä, mihin suuntaan kansalaiset haluavat viedä Euroopan unionia.

Marja Luumi

Demokraatti

Euroopan tulevaisuuskonferenssin tarkoitus on kuulla EU:n jäsenmaiden ihmisten näkemyksiä EU:n tulevista haasteista ja mahdollisuuksista.

– EU:n pitää vastata kansalaisten tarpeisiin ja odotuksiin, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) selvitti toissaviikon taustatilaisuudessa konferenssin ideaa.

Tärkeä osa konferenssia ovat tilaisuudet, joita voi järjestää kuka tahansa, niin yksittäinen kansalainen kuin esimerkiksi poliittiset tai kansalaisjärjestöt. Tapahtuman ideat kootaan ja rekisteröidään yhteiselle verkkoalustalle, jonka kautta ne välittyvät tulevaisuuskonferenssin täysistunnolle ja sitä kautta ensi keväänä julkistettaviin johtopäätöksiin.

Avoimessa verkkofoorumissa jokainen voi vapaasti jakaa myös ajatuksiaan Euroopan tulevaisuudesta.

Tuppurainen kannustaa suomalaisia pohtimaan aktiivisesti Euroopan unionin tulevaisuutta.

– Viime kevään keskustelu EU:n elpymispaketista osoitti, että meidän on tarpeen saada myös niiden ihmisten ääni kuuluville, jotka ovat hiljaa eivätkä ota äänekkäästi kantaa EU-politiikan kysymyksiin.

Hän muistutti, että “maan hiljaisten” enemmistö suhtautuu kuitenkin lähtökohtaisesti unioniin myönteisesti, vaikka toisen kuvan voi saada, jos kuuntelee vain EU-kriittistä poliittista ryhmittymää.

“Idea on alhaalta ylöspäin -periaatteella käytävä keskustelu.”

Myös suomalaisministerit kiertävät tulevana syksynä ja talvena ympäri maata kuuntelemassa suomalaisten ajatuksia ja toiveita Euroopan tulevaisuudesta.

– Haluamme kannustaa suomalaisia tuomaan ajtuksensa kuuluviin. Me ministerit olemme sitoutuneita viemään viestiä eteenpäin, Tuppurainen lupasi.

Hän itse aikoo osallistua niin moneen tilaisuuteen kuin ehtii. Tarkoituksena on järjestää muun muassa myös EU:n pohjoisin tilaisuus. Tuppurainen painotti, että hallitus ei aio “saarnata” ihmisille, mikä on Suomen hallituksen linja EU:n kiperiin kysymyksiin.

– Vaikka valtioneuvosto tekee oman osansa, tulevaisuuskonferenssin idea on alhaalta ylöspäin -periaatteella käytävä keskustelu.

Tuppurainen korosti, että mitä ahkerammin suomalaiset käyttävät ääntään, sen paremmin Suomen ääni kuuluu Brysseliin ja vaikuttaa EU:n päätöksentekoon. Hän mainitsi, että kaikissa EU-kysymyksissä ei automaattisesti oteta huomioon Suomen kansallisia intressejä. Omat haasteensa luovat esimerkiksi pohjoinen sijainti, pitkät välimatkat, harvaan asuminen ja Suomen energiaintensiivinen teollisuus.

Ranska EU:n puheenjohtajamaana julkistaa ensi kesänä tulevaisuuskonferenssin johtopäätökset.

Jokainen maa on nimennyt tulevaisuuskonferenssin täysistuntoihin kansalaisedustajan. Suomea edustaa Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin valitsema Ninni Norra. Kansanedustajista mukana ovat Eveliina Heinäluoma (sd.), Jani Mäkelä (ps.), Jouni Ovaska (kesk.) ja Elina Valtonen (kok.).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE