Politiikka
30.1.2025 10:11 ・ Päivitetty: 30.1.2025 10:11
”Maan nykykehitys näyttää painajaiselta unelmien sijaan” – Euroopan neuvoston yleiskokoukselta viesti Georgialle maan demokratian tilan korjaamiseksi
Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istuntoon osallistuvat suomalaisedustajat ovat pettyneitä Georgian unelma -puolueen ilmoituksesta jättäytyä pois yleiskokouksen toiminnasta.
Euroopan neuvoston (EN) yleiskokous on ollut koolla Strasbourgissa maanantaista lähtien. Georgian unelma -puolueen ilmoitus tuli keskiviikkona, kun yleiskokous oli päättänyt hyväksyä Georgian EN-valtuuskunnan valtakirjat ehdollisesti.
Jotta valtuuskunta saisi toimia yleiskokouksessa täysimääräisesti, yleiskokous edellytti Georgialta useita toimenpiteitä demokraattisten prosessien vahvistamiseksi.
Georgian hallituspuolueen päätös oli jäsenmaiden jäsenyysvelvoitteiden noudattamista valvovan komitean jäsenten Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) ja Petri Honkosen (kesk.) mukaan pettymys. Tiedotteen mukaan he arvioivat, että päätös siirtää Georgian valtakirjojen käsittely tiukoilla vaatimuksilla höystettynä oli oikeanlainen viesti, johon Georgian demokraattinen oppositio voisi tukeutua.
Yleiskokouksessa joidenkin jäsenten mielestä tärkeintä olisi mahdollistaa vuoropuhelun jatkuminen Georgian kanssa ja siten vaikuttaa myönteiseen kehitykseen. Toisten mielestä valtakirjojen hyväksyminen legitimoisi Georgian valtapuoluetta ja sen myötä maan kehityssuuntaa.
EUROOPAN neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok.) nostaa esiin, että Georgiassa hyväksytty niin sanottu agenttilaki, ylimitoitettu voimankäyttö ja hyökkäykset kansalaisyhteiskuntaa vastaan eivät vastaa Euroopan neuvoston normeja.
– Euroopan neuvosto käyttää niitä vaikuttamisen mahdollisuuksia, joita sillä on. Päätöksellä haluttiin kannustaa Georgiaa toteuttamaan tarvittavia edistysaskeleita, hän sanoo tiedotteessa.
Myös Tuula Haatainen (sd.) korostaa tiedotteessa, että päätös oli vahva viesti Georgialle demokratian turvaamiseksi.
– Valitettavasti Georgia ei tarttunut siihen.
Georgian demokratiakehitystä on tiedotteen mukaan seurattu yleiskokouksessa huolestuneena. Viime vuonna maan yhteiskuntakehitys ja tavoite pyrkiä EU:n jäsenmaaksi tekivät yllättävän U-käännöksen, kun Georgia hyväksyi kiistellyn ulkomaalaisia agentteja koskevan lain.
Lokakuussa pidetyt parlamenttivaalit avioitiin kriittisesti sekä Euroopan neuvostossa että Etyjissä. Protestina hallituksen toimintaan oppositio boikotoi parlamenttia.
Georgian parlamenttivaalien tarkkailuun osallistunut Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) totesi yleiskokouksessa, että georgialaisten enemmistö tuntuu tukevan georgialaista unelmaa eurooppalaisesta suunnasta, eristäytymisen ja taantumuksen sijaan.
– Maan nykykehitys näyttää painajaiselta unelmien sijaan, hän sanoi tiedotteen mukaan.
Georgiaa tulee Mira Niemisen (ps.) mukan tukea ja ja kansalaisia auttaa löytämään tie ja mahdollisuudet demokratiaan uudelleen. Niemisen mukaan väkivaltaa, painostusta ja vaientamista ei pidä hyväksyä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.