Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Macron ja Sunak löysivät yhteisen sävelen – Englannin kanaalin laittomien ylitysten estämiseen 541 miljoonaa euroa

AFP / LEHTIKUVA / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

Britannia ja Ranska ovat sopineet satojen miljoonien eurojen rahoituksesta Englannin kanaalin laittomien ylitysten estämiseksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Britannian pääministeri Rishi Sunak ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapasivat perjantaina Pariisissa kokouksessa, jonka tavoitteena oli muun muassa lähentää brexitin myötä etääntyneitä suhteita ja sopia uusista suuntaviivoista Englannin kanaalin siirtolaisasioiden osalta.

Seuraavien kolmen vuoden aikana Britannian on määrä lisätä rahoitusta Ranskalle 541 miljoonalla eurolla. Britannian mukaan summa mahdollistaa satojen ylimääräisten ranskalaisten lainvalvontaviranomaisten lähettämisen maiden väliselle kanaalille laittoman maahantulon pysäyttämiseksi.

Uuden sopimuksen myötä Britannia muun muassa rahoittaa ensimmäistä kertaa kiinniottokeskusta Ranskassa.

-  Meidän ei tarvitse hallita tätä ongelmaa, meidän on ratkaistava se, Sunak sanoi ja lisäsi osapuolten menneen pidemmälle kuin koskaan ennen asian ratkomiseksi.

VALVONNAN vahvistamiseen laitettavat summat ovat nousseet selvästi viimevuotisesta yli 70 miljoonan euron paketista, jolla jo lisättiin Englannin kanaalin rannoilla partioivien ranskalaispoliisien määrää. Esimerkiksi vuosina 2023-2024 Britannian osuus paketista on 141 miljoonaa euroa.

Sunakin konservatiivihallitus julkisti tällä viikolla suunnitelmansa muun muassa siitä, että maahan laittomasti tulleet poistetaan maasta neljän viikon kuluessa ja heitä kielletään koskaan enää saapumasta Britanniaan. Veneillä kanaalin kautta tulevat ihmiset joko palautetaan kotimaahansa tai turvallisena pidettyyn kolmanteen maahan, kuten Ruandaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat ilmaisseet huolensa brittihallituksen suunnitelmista.

MACRON otti perjantaina Sunakin vastaan Elysee-palatsissa. Sunak oli matkannut Lontoosta Pariisiin junalla. Kyseessä oli ensimmäinen Ranskan ja Britannian johtajien kahdenvälinen huipputapaaminen viiteen vuoteen.

Macronin mukaan perjantaiset keskustelut olivat uusi alku maiden väleissä.

-  Kirjoitamme uuden kappaleen tässä suhteessa, Sunak lisäsi ja myönsi maiden välillä olleen haasteita viime vuosina.

Britanniaa vuosina 2019-2022 johtaneen Boris Johnsonin ja Macronin välit olivat viileät. Sunakia Britannian pääministerinä edeltänyt Liz Truss taas totesi jo vaalikampanjansa aikana, ettei osannut päättää, oliko Macron “ystävä vai vihollinen”.

Sunak korosti kuitenkin jo ennen lähtöään tarvetta lähentää maiden suhteita.

-  Läheisyytemme, historiamme ja yhteinen globaali katsantokantamme tarkoittavat sitä, että luja kumppanuus Britannian ja Ranskan välillä ei ole vain arvokasta, vaan se on välttämätöntä, Sunak sanoi torstaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE