Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Macronin puheen runsaudensarvi ihmetytti: “Olisi odottanut strategista vetoa heti Saksan vaalien jälkeen”

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin (kuvassa) linjapuhe Euroopan unionista oli ylevien visioiden ja konkreettisempien ehdotusten runsaudensarvi. Ennakko-odotusten mukaisesti hän mainitsi ajatuksen euroalueen yhteisestä budjetista sekä puolustusyhteistyön tiivistämisestä. Yli puolitoista tuntia kestänyt aloitteiden sarjatuli sisälsi myös paljon muuta.

EU-myönteisellä kampanjalla Ranskan johtoon noussut Macron perusteli heti aluksi uudistusten tarvetta.

– Tuntemamme Eurooppa on liian heikko, liian hidas ja liian tehoton. Mutta vain Eurooppa antaa meille kyvyn toimia maailmannäyttämöllä ja kohdata nykyisen suuret haasteet.

Macronin mukaan EU kaipaa muun muassa yhteistä rajavalvontaa ja maahanmuuttopolitiikan parempaa koordinointia. Turvapaikanhakijoiden lähtömaiden tilanteeseen pitää vaikuttaa lisäämällä kehitysapua, joka voitaisiin rahoittaa rahoitusmarkkinaverolla.

Puolustusyhteistyössä tarvitaan EU:n yhteinen puolustusstrategia ja jonkinlaiset nopean toiminnan joukot. EU:lla tosin on jo entuudestaan taisteluosastonsa, joita ei ole koskaan käytetty. Macron myös sanoi Ranskan olevan valmis avaamaan asevoimansa muiden EU-maiden sotilaille ja kehotti muita harkitsemaan samaa.

Digitalisaatiossa Euroopan pitäisi haastaa Yhdysvallat johtavana maana. Amerikkalaiset tietotekniikkajätit taas pitäisi panna maksamaan enemmän veroa Euroopassa tekemistään voitoista.

Sorbonnen yliopistossa puhunut Macron haluaisi lisätä opiskelijavaihtoa eurooppalaisten siteiden vahvistamiseksi.

Lisää aiheesta

– Jokaisen opiskelijan pitäisi osata ainakin kahta eurooppalaista kieltä, presidentti linjasi tiistaina.

Puheessa vaikutti olevan paljon tuttua.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen oli hieman yllättynyt Macronin valitsemasta linjasta vyöryttää puheeseensa kaikki mahdollinen.

– Olisi odottanut, että nyt olisi tullut se strategien veto heti Saksan vaalien jälkeen, Ranskan terävöitetyt kehittämisehdotukset, Tiilikainen sanoi.

Hänen mukaansa pikaisesti tarkasteltuna puheessa vaikutti olevan paljon tuttua, kuten ehdotus komission koon rajoittamisesta 15 jäseneen tai yleiseurooppalaiset ehdokaslistat europarlamentin vaaleissa.

Hienoinen yllätys ehkä oli Macronin heitto EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisesta, Ranska kun on perinteisesti puolustanut maataloustukiaan.

– Olisi kiva tietää, mitä tuo uudistaminen konkreettisesti pitää sisällään, Tiilikainen pohti.

Britannian EU-eron Macron nosti esiin puheensa loppupuolella tavalla, joka jättää varmasti tilaa tulkinnoille.

– En voi kuvitella, etteikö Britannia muutaman vuoden kuluttua voisi halutessaan löytää paikkaansa ehdottamastani uudistetusta ja yksinkertaistetusta EU:sta, presidentti muotoili.

STT–NIILO SIMOJOKI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE