Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Mäkynen budjetista: “Johtoajatuksena on pitää huolta terveydestä ja taloudesta samaan aikaan”

Jukka-Pekka Flander

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen muistuttaa, että Suomi on selviytynyt koronan aiheuttamasta taloudellisesta ja terveydellisestä kriisistä vertailumaita paremmin.

Demokraatti

Demokraatti

– Taustalla ovat hallituksen oikea-aikaiset rajoitustoimet ja yritysten sekä työntekijöiden tukeminen. Ensi vuoden budjetissa hallitus sitoutuu kattamaan kaikki koronan aiheuttamat kulut kunnille ja sairaanhoitopiireille, hän toteaa tiedotteessa.

Hallituksen sopu ensi vuoden budjetista noudattaa hänen mukaansa samaa linjaa koronakriisin hoidon kanssa.

– Johtoajatuksena on edelleen pitää samaan aikaan huolta terveydestä ja taloudesta. Samalla, kun hoidetaan akuuttia kriisiä, luodaan edellytyksiä kestävälle talouskasvulle ja työllisyydelle kriisin jälkeen.

Sanna Marinin (sd.) hallitus päätti budjettiriihessä hallitusohjelman isojen hankkeiden, kuten hoitajamitoituksen ja oppivelvollisuuden pidentämisen edistämisestä, mutta samalla tavanomaisen talousarviokäsittelyn lisäksi useista isoista kokonaisuuksista. Työllisyystoimet, ilmastotoimet sekä kuntien ja järjestöjen rahoitus vaativat kaikki hallitukselta ratkaisuja.

Mäkynen pitää koronakriisin keskellä välttämättömänä, että kuntien ja järjestöjen rahoitus saadaan turvattua.

“Kunnissa toivottavasti voidaan välttää lomautukset.”

– Kunnissa toivottavasti voidaan tämän myötä välttää lomautukset ja haitalliset leikkaukset ihmisten peruspalveluihin, jotka kannattelevat hyvinvointia kriisin keskellä. Samaan aikaan on välttämätöntä luoda pohjaa tulevalle kasvulle ja työllisyydelle, jotta valtion ja kuntien kestävä rahoitus saadaan tulevaisuudessa turvattua. Tulevaisuuden kasvun ytimessä on osaaminen ja koulutus sekä tutkimus ja kehitys.

Hallitus päätti budjettineuvotteluissa myös EU:n elpymisrahastosta saatavan Suomen osuuden alustavasta jaottelusta. Syksyn aikana laaditaan kansallinen elpymissuunnitelma, jonka mukaisesti rahoitusta tullaan käyttämään. Hankkeet, jotka elpymissuunnitelmasta saavat rahoitusta, tullaan näillä näkymin valitsemaan ensi vuoden aikana. Elvytys tulee edullisemmaksi kuin viennin hiipumisesta seuraava työttömyys ja talouden supistuminen.

– Elpymissuunnitelman painopisteistä erityisesti koulutus, tutkimus ja innovaatiot sekä Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn vahvistaminen ovat elintärkeitä. Koronakriisin jälkeen maailman markkinoita jaetaan uudelleen ja silloin meidän on kyettävä tarjoamaan maailmalle ratkaisuja ilmasto- ja ympäristökriisin hoitoon. Elvytystä on suunnattava järjestelmätason suunnittelu-, kehitys-, tutkimus ja liiketoimintaosaamisen kehittämiseen esimerkiksi energia- ja ympäristöteknologian aloilla. Näin rahalle saadaan paras mahdollinen vastine, Mäkynen korostaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE