Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Maltillinen Ruhani vastaan länsivastainen Raisi – Iranin presidentinvaali on kahden kauppa

Iranin nykyisen presidentin Hasan Ruhanin kannattajia Teheranissa touokuussa.

Iranin presidentinvaali on karsintojen ja poisjääntien jälkeen supistunut käytännössä kaksintaisteluksi. Nykyinen presidentti, maltillinen uskonoppinut Hasan Ruhani, haluaa saada kansalta valtakirjan työnsä jatkamiseksi.

– Emme käänny takaisin puolivälissä matkaa, Ruhani sanoo.

Presidentin saavutuksiin kuuluu maan ydinohjelmaa koskevan sopimuksen solmiminen ulkovaltojen kanssa, mikä johti Iranin vastaisten pakotteiden osittaiseen purkamiseen. Ennätysalhaalle samaan aikaan painunut öljyn hinta on kuitenkin hidastanut hyötyjen tuntumista tavallisten iranilaisten elämässä.

Ruhanin harmiksi Yhdysvallat on pitänyt voimassa monia pakotteita, jotka eivät liity suoraan ydinohjelmaan. Tämä on haitannut myös eurooppalaisten ja muiden maiden kaupantekoa Iranin kanssa. Kaiken kukkuraksi presidentti Donald Trump on laittanut Iranin tarkkailuluokalle ja arvostellut ydinohjelmasopimusta.

Ulkomailta on pakotteiden purkamisen jälkeen juostu kilpaa Iranin markkinoille. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili maassa viime syksynä.

Eniten merkitystä on äänestysvilkkaudella.

Iranin presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään huomenna perjantaina. Vaaleissa seuraa toinen kierros, mikäli kukaan ehdokkaista ei saa yli 50 prosenttia äänistä.

Lisää aiheesta

Ruhanin vastaehdokas Ebrahim Raisi on luvannut pitää kiinni ydinsopimuksesta, mutta kannattaa tiukempaa linjaa länsimaita vastaan.

– Meidän ei pidä näyttää heikoilta vihollisen edessä, 56-vuotias entinen syyttäjä sanoo.

Raisi kannattaa taloudessa kansainvälisyyden sijasta omavaraisempaa linjaa. Hänen valttinaan on läheinen suhde Iranin korkeimpaan uskonnolliseen johtajaan ajatollah Ali Khameneihin, jolla on ollut viimeinen sana maan asioissa jo vuodesta 1981.

Ruhanin mukaan valinta tehdään yhteiskunnallisen vapautumisen ja ääriajattelun välillä. Epävirallisten mielipidekyselyjen mukaan etenkin kaupunkilaisten tukema Ruhani on suositumpi, mutta kisasta odotetaan tiukkaa.

Iranin johdon kannalta suurin huolenaihe on kansalaisten apatia ja äänestysinnon jääminen matalaksi, mikä nakertaisi hallinnon uskottavuutta.

– Eniten merkitystä on äänestysvilkkaudella, ei lopputuloksella, sanoo tutkija Clement Therme IISS-tutkimuslaitoksesta.

Yhdysvallat päätti uusista pakotteista Iranille.

Aikaisemmin tänään Yhdysvallat päätti uusista pakotteista Iranille maan ohjusohjelman takia

Iran arvosteli Yhdysvaltoja uusista pakotteista. Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Yhdysvallat pyrkii uusilla pakotteilla estämään Iranin ja kuuden ulkovallan ydinohjelmasopimuksen hyötyjen toteutumista.

Presidentti Trump on arvostellut kovin sanoin vuonna 2015 solmittua sopimusta, mutta ei ole toistaiseksi ryhtynyt konkreettisiin toimiin sopimusta vastaan. Sen sijaan Trumpin hallinto uudisti tällä viikolla pakotehelpotukset, jotka Iran sai ydinohjelmaa koskevan sopimuksen voimaantulon jälkeen.

Ohjusten kehittämiseen liittyvät uudet pakotteet kohdistuvat Iranin puolustushallinnon edustajiin sekä ohjelmaan kytkeytyviin kiinalaisyrityksiin. Yhdysvaltain mukaan ohjusohjelma rikkoo kansainvälistä oikeutta, koska ohjukset voivat kuljettaa myös ydinkärkiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE