Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Manfred Weber julistautui mukaan EPP:n kärkiehdokaskilpaan – saksalainen nähty viimeksi komission puheenjohtajana vuonna 1967

Euroopan kansanpuoluetta EPP:tä johtava saksalainen Manfred Weber tavoittelee puolueen kärkiehdokkuutta ja EU-komission puheenjohtajuutta. Weber kertoo asiasta Twitterissä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Emme voi jatkaa Euroopan unionissa samalla tavalla kuin tällä hetkellä. Minä aion auttaa tuomaan Euroopan takaisin ihmisille ja palauttaa Euroopan kansalaisten ja EU:n välisen luottamuksen. Haluan aloittaa uuden kappaleen unionin historiassa, Weber pohjusti ilmoitustaan.

– Haluan EPP:n kärkiehdokkaaksi vuoden 2019 eurovaaleissa ja haluan olla Euroopan komission seuraava puheenjohtaja. Eurooppa tarvitsee uuden alun ja enemmän demokratiaa.

Suurimman puolueen kärkiehdokkaasta tulee todennäköisesti EU-komission seuraava puheenjohtaja ja EPP:n on arvailtu jatkavat parlamentin suurimpana puolueena myös ensi toukokuun eurovaalien jälkeen.

EPP:n puoluekokous valitsee kärkiehdokkaansa marraskuun alussa Helsingissä. Myös muun muassa ranskalaisen Michel Barnierin ja Alexander Stubbin (kok.) ehdokkuutta on arvuuteltu. Viime viikolla spekuloitiin jo lehtitietojen perusteella siitä, että Weberillä olisi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tuki kärkiehdokkaaksi.

Lisää aiheesta

– Merkel hyväksyy Weberin (kärkiehdokkaaksi, mutta) ilman mitään takeita siitä, että hänestä tulee komission puheenjohtaja, verkkolehti Politico esimerkiksi kertoi CDU-lähteisiinsä vedoten.

Myös SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma kommentoi perjantaina uutista Twitterissä.

– Täällä Saksassa kerrotaan Merkelin kannattavan saksalaista Manfred Weberiä EPP:n eurovaalien kärkiehdokkaaksi eli komission puheenjohtajaksi. Se taisi sitten olla siinä, Heinäluoma arvioi viitaten ilmeisesti komission puheenjohtajapeliin.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi viikko sitten Demokraatille, että vaikka liikkuvia palasia on paljon, on Merkelin neuvotteluasema hyvä mikäli hän haluaa valtaansa käyttää komission puheenjohtajavalinnassa. Saksalainen on toiminut komission puheenjohtajana viimeksi vuonna 1967.

Saksa on ollut nimityspolitiikassaan viime vuosina varsin vaatimaton. Saksa on tukenut useita kertoja pienemmistä jäsenmaista nousseita ehdokkaita EU:n johtopaikoille. Ajatuksena on Tiilikaisen mukaan ollut pitää Euroopan hartiat leveinä, valtaa on haluttu antaa jäsenmaille väkimäärästä tai maantieteestä riippumatta. Nyt Eurooppaan kaivataan kuitenkin ehkä uudenlaista johtajuutta.

– Kun katsoo milloin viimeksi komission johdossa on ollut saksalainen, niin siitä on kyllä aikaa kulunut, Tiilikainen totesi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE