Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Uutiset

Mäntsälän kapinaa sekä nykypäivän vihapuhetta yhdistää epäjärjestyksen ja epäluottamuksen voima – monologi Metakka tuo 90 vuoden takaiset tapahtumat tähän päivään

Jouni Gustafsson
Näyttelijä Tommi Eronen ja kirjailija Harri Virtanen toteuttivat yhdessä monologin Metakka. Monologi tuotettiin Kansan Sivistysrahaston tuella.

Uudenmaan Sosialidemokraatit, Mäntsälän Sosialidemokraatit ja Työväen Sivistysliitto yhteistyössä järjestivät 15.5. Mäntsälän kapinasta vihapuheeseen -tapahtuman, jonka ohjelmassa oli alustuksia historian näkökulmasta vuoden 1932 tapahtumiin sekä mitä yhtäläisyyksiä sen ajan liikehdinnöissä on tämän päivän äärioikeiston toimintaan.

Tipsu Bazouleva

Demokraatti / Uusimaa

Yksi seminaarin ohjelmaosioista oli ote kirjailija ja terapeutti Harri Virtasen kirjoittamasta monologista Metakka näyttelijä Tommi Erosen esittämänä.

Idean monologin kirjoittamiseen Virtanen sai muutama vuosi sitten, kun Uudenmaan sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Jouni Gustafsson esitti ajatuksen siitä, että Mäntsälän kapinan vuosipäivänä järjestettäisiin seminaari, jossa olisi teatteriesitys mukana.

– Aloin tutkimaan aihetta ja pyysin näyttelijä Tommi Erosen mukaan. Kansan Sivistysrahasto tuki kirjoitustyötä pienellä summalla, ja tarkoitus on tehdä pieni kiertue, jos vain rahoitusta saadaan, Virtanen kertoo.

Monologissa yhdistetään luovasti tapahtumia 90 vuoden takaa lähimenneisyyteen. Tapahtumia yhdistää teot, jotka ovat uhanneet demokratiaa. Monologissa puhutaan Yhdysvalloissa tapahtuneesta Capitolin valtauksesta, korona-ajan salaliittoteorioista sekä niiden samankaltaisuudesta Mäntsälän kapinaan. Keskiössä on epäjärjestyksen ja epäluottamuksen aiheuttama voima, joka yhdistää joukon ihmisiä. Tuloksena on tekoja, joiden seuraukset jättävät jälkensä historiaan.

– Mäntsälän kapina oli oikeiston kapinaa. Oikeiston vihollinen oli marxilainen sosialidemokratia, jonka koettiin tuhoavan yhteiskuntaa. Ajateltiin, ettei vapaussodan tulos ollut tyydyttävä ja että se pitäisi saattaa loppuun. Viholliskuvaa luotiin voimakkaasti ja puheet edelsivät tekoja. Pienessä mittakaavassa Mäntsälän kapina muistuttaa Capitolin valtausyritystä. Tyytymättömyys kanavoitui kapinaksi, Virtanen toteaa.

Virtanen kokee, että taiteella voi vaikuttaa yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun.

– Taide voi olla aivan keskiössä yhteiskunnallisessa muutoksessa. Ajattelen nyt erityisesti suuria murroksia, jotka koskevat miljoonia ja miljardeja ihmisiä, kuten ilmastonmuutoksen torjuntaa tai sotia. Taide voi luoda merkitystä ja yhteyttä, toisiimme ja luontoon. Se pitää huolta ihmisyydestä ja tukee demokratiaa. Minua ovat koskettaneet musiikkiesitykset Ukrainan sodan keskellä.

Mäntsälän kapinasta vihapuheeseen -tapahtuman jälkitallenteen seminaariosuudesta voi käydä katsomassa Uudenmaan sosialidemokraattien Youtube-kanavalta tästä linkistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE