Työmarkkinat
29.1.2021 13:29 ・ Päivitetty: 29.1.2021 13:29
MaRa ja PAM: Toivo vaihtui suureksi huoleksi – ”Vetoamme jokaiseen yrittäjään ja asiakkaaseen”
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Palvelualojen ammattiliitto PAM vetoavat ravintola-alan yrittäjiin ja asiakkaisiin, että viruksen leviämisen estämiseksi säädettyä lainsäädäntöä sekä hygienia- ja turvallisuusohjeita noudatettaisiin tinkimättä.
Näin vältetään ravintola-alan yrittäjien, työntekijöiden ja heidän perheidensä aseman entistä pahempi kurjistuminen, ne katsovat yhteisessä tiedotteessaan.
MaRan ja PAMin mukaan koronaviruksen uusi helpommin tarttuva muunnos ja rokotteiden jakamisen viivästyminen ovat muuttaneet matkailu ja ravintolapalvelujen yrittäjissä ja työntekijöissä vuoden lopulla heränneen toivon suureksi huoleksi.
Järjestöjen mukaan julkisessa keskustelussa ravintoloiden aukiolo sekä lasten ja nuorten harrastukset on asetettu vastakkain. Viime viikolla Jyväskylässä tapahtuneen laajan koronatartuntaryppään takia on hallitukselta vaadittu tiukempia ravintoloiden rajoitustoimia ja jopa sulkemista.
– Julkisessa keskustelussa on sivuutettu kokonaan ne syvälle käyvät ja pitkäkestoiset vaikutukset, joita koronakriisillä on ollut yrittäjien, työntekijöiden ja heidän perheidensä toimeentuloon ja jaksamiseen. Yksittäisiä ravintoloita koskevat koronatartunnat ovat saaneet suuren mediahuomion, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa.
PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen korostaa luottamusta ravintoloiden työntekijöiden ja yrittäjien osaamiseen haastavassa tilanteessa. Vaikka koronan vaikutukset toimeentuloon ovat olleet tuntuvia, ammattiylpeys on hänen mukaansaedelleen suurta.
– Suomalaisten ravintoloiden työntekijät ja omistajat ovat alallaan huippuammattilaisia. He osaavat pitää kiinni määrätyistä rajoitteista ja toimia oikein kriisiaikana. Vastuullisuus työntekijöiden ja ravintolayrittäjien kesken mahdollistaa sen, että järeämpiä rajoitustoimenpiteitä ei tarvita, Rönni-Sällinen sanoo.
Järjestöjen mukaan koronavirus ei ole juurikaan tarttunut ruokaravintoloissa.
– Vetoamme jokaiseen yrittäjään ja asiakkaaseen lainsäädännön ja omavalvonnan tunnollisesta noudattamisesta. Nyt ei ole opiskelijabileiden eikä muidenkaan bileiden aika. Toivomme, että yrittäjien, työntekijöiden ja asiakkaiden yhteistyöllä voimme välttää ravintoloihin kohdistuvat tiukemmat rajoitukset. Ne olisivat monelle alan yrityksille viimeinen niitti, Rönni-Sällinen ja Lappi vetoavat.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.