Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Marin: ”Hallitus ei valmistele uusia valtakunnallisia rajoituksia”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus ei valmistele uusia valtakunnallisia rajoitustoimia koronaepidemian hillitsemiseksi, vaikka pääkaupunkiseudun on ilmoitettu siirtyneen epidemian leviämisvaiheeseen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Marin sanoo STT:lle, että toimivallasta suuri osa on paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla, ja epidemiaa torjutaan näiden toimivaltuuksien puitteissa.

– On hyvä, että Uudellamaalla otetaan uusia toimenpiteitä käyttöön. Nähtäväksi jää, ovatko ne riittäviä. Hallitus on suosittanut leviämisvaiheeseen, että tarvittaessa yleisötapahtumista ja aikuisten harrastustoiminnasta voitaisiin luopua kokonaan ja julkisia tiloja voitaisiin sulkea, Marin sanoo.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti tänään, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajoitetaan korkeintaan 20 ihmiseen. Päätös tulee voimaan maanantaina, ja se on voimassa kolme viikkoa.

Lisäksi pääkaupunkiseudulla yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta keskeytetään niin ikään kolmeksi viikoksi. Samalla kaupunkien uimahallien ja kuntosalien asiakasmääriä rajoitetaan.

Pääkaupunkiseudun päätöksistä vastaa alueen koronakoordinaatioryhmä, joka eilen totesi alueen siirtyneen leviämisvaiheeseen.

Leviämisvaihe on vakavin kolmesta tilasta, jolla epidemian leviämistä ja sitä rajoittavia toimenpiteitä Suomessa kuvataan.

”Vältetään kokoontumisia, jotka eivät ole välttämättömiä.”

Hallitus on antanut alueille ja kunnille omat suosituksena perusvaiheeseen, kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen. Pääministeri toivoo, että kunnissa ja alueilla toimenpiteitä käytetään riittävästi ja etupainotteisesti.

Valtakunnallisesti Suomessa on voimassa rajoituksia esimerkiksi ravintolatoiminnalle. Lisäksi hallitus on aiemmin kertonut valmistelevansa muutoksia tartuntatautilakiin sekä matkustusrajoituksiin.

Marin huomauttaa, että alueellinen lähestymistapa on toiminut hyvin esimerkiksi Vaasan sairaanhoitopiirissä, joka on lokakuun alussa ilmoitetuilla rajoitustoimilla onnistunut kääntämään tartunnat laskuun ja poistumaan leviämisvaiheesta.

Tartuntaketjuja on kesän ja syksyn aikana katkaistu alueellisesti esimerkiksi myös Kuhmossa, Jyväskylässä ja Mikkelissä – tosin Etelä-Savossa tilanne on viimeaikoina huonontunut uudelleen.

Aluehallintoviraston päätös Uudenmaan tapahtumien osallistujarajoituksista ei koske yksityisiä tilaisuuksia, kuten illanviettoja tai perhejuhlia. Marin kuitenkin kannustaa ihmisiä välttämään turhia kokoontumisia. Lisäksi hän kehottaa suomalaisia kunnioittamaan turvavälejä ja käyttämään kasvomaskeja.

– Se on olennaista, että vältetään niitä kokoontumisia, jotka eivät ole arkielämässä välttämättömiä. Marin sanoo.

Hän arvioi, että Suomen koronatilanne on vakaampi kuin monissa muissa maissa mutta silti huolestuttava.

– Emme voi ajatella niin, että asiat ovat hyvin, vaan edellytykset taudin nopeampaan leviämiseen ovat olemassa.

Uutista päivitetty klo 16.12.

STT–Ilkka Hemmilä

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
3.12.2020
Perussuomalaiset tukee linjallaan Unkarin ja Puolan räikeyksiä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE