Huvudnyheter

Marin till SDP:s extraordinarie partifullmäktige: ”Vi vill säkra Finlands säkerhet”

Foto: Simon Bergman
Statsminister Sanna Marin talade till SDP:s extraordinarie partifullmäktige.

Partiordförande och statsminister Sanna Marin förordade medlemskap i Nato till SDP:s extraordinarie partifullmäktige den 14 maj.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Marin vädjade klart och tydligt till partiets beslutsfattande organ.

 

”Vi bygger fred med internationellt samarbete och strävar efter att stärka demokratin och rättsstaten i samarbete med andra likasinnade krafter. En värld där det råder varaktig fred grundas inte på bruk av våld utan på avtal och samarbete. Målet är ett samhälle där människor lever ett liv fritt från nöd och fruktan och där det råder tillit ocn en känsla av trygghet.”

 

Det citatet läste statsministern upp ur partiets principdeklaration som antogs vid partikongressen i Tammerfors 2020.

 

– Faktum är att dessa ord och mål känns faktiskt mer angelägna idag än någonsin, underströk Marin.

 

-Den 24 februari 2022 vaknade vi upp till en annan värld. Säkerhetssituationen i Europa förändrades på ett avgörande sätt med att Ryssland inledde ett anfallskrig mot Ukraina, fortsatte statsministern.

 

Enligt Marin gäller det att avgöra hur vi bäst säkrar Finlands och finländarnas säkerhet nu och i framtiden. Hon påminde om varför den extraordinarie sessionen av SDP:s partifullmäktige hade sammankallats, för att ta ställning till medlemskap i Nato.

 

– I torsdags berättade jag, tillsammans med republikens president, min ståndpunkt i frågan. I vårt gemensamma uttalande slog vi fast att ett Natomedlemskap skulle stärka Finlands säkerhet och att Finland som medlem skulle stärka hela militäralliansen.

 

Vidare noterade Marin att partistyrelsen tog ställning för medlemskap, enhälligt.

 

– Finlands försvars- och säkerhetslösning har länge förlitat sig på ett starkt eget försvar och ett nära försvarssamarbete med våra partnerländer. Vi har inte sökt skydd i försvarsallianser, men har behållit möjligheten att ändra vår position om säkerhetsläget förändras. Vi är inte alliansfria utan en aktiv medlem i EU, även inom utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken.

 

Statsministern påpekade att Ryssland hade krävt att Natos utvidgning bör stoppas och Europa delas in i intressesfärer. Hon klargjorde att suveräna stater bestämmer själv och deras lösningar kan inte begränsas eller dikteras av andra.

 

Enligt Marin har Ryssland visat att landet varken respekterar säkerhetsarrangemangen eller säkerhetssystemet i Europa.

 

– Man kan bara dra en slutsats av det här – att säkerhetsmiljön i Finland och Europa har förändrats på ett avgörande sätt, sade statsministern.

 

Enligt Marin utesluter inte olika alternativ varandra utan snarare kompletterar varandra.

 

– Grunden för Finlands säkerhet är – nu och i framtiden – en stark egen försvarsförmåga. Vi har konsekvent upprätthållit och stärkt Filnands förmåga att försvara sitt eget territorium och sin självständighet. Vi har under denna regeringsperiod fattat betydande beslut för att modernisera våra jaktplan och vår flygflotta.

 

Marin uttryckte sin tillfredsställelse i EU:s snabba förmåga att reagera på den ryska invasionen av Ukraina. Finland har understött ett fördjupat utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiskt samarbete inom EU men EU är inte någon försvarsallians.

 

– Finland har också stärkt sitt bilaterala samarbete med sina partnerländer. Målet för det trilaterala försvarssamarbetet mellan Finland, Sverige och Norge har varit att skapa förutsättningar för att genomförar militära operationer, om så skulle beslutas. Samarbetet mellan Finland och USA och mellan Finland och Storbritannien samt betydelsen för olika multilaterala initiativ har ökat, och allt detta har stärkt säkerheten i både Finland och Finlands närområden.

 

Natos centrala roll bygger på säkerhetsgarantier länderna emellan. En attack mot en är en attack mot alla”

 

Marin underströk betydelsen av Nato som Europas ledande säkerhetsorganisation.

 

– Natoländerna har ett pågående försvarssamarbete på ett praktiskt plan, en gemensam försvarsplanering och starka politiska band, konstaterade Marin.

 

– Natos centrala roll bygger på säkerhetsgarantier länderna emellan. En attack mot en är en attack mot alla.

 

Statsministern underströk att Finland och Sverige har varit Natos närmaste partners redan i flera år.

 

– Vi är tekniskt mycket kompatibla och övar regelbundet med Natoländer. Men vi omfattas inte av Natos säkerhetsgarantier, betonade Marin.

 

– Jag anser att ett Natomedlemskap är den bästa lösningen för att trygga Finlands säkerhet och stabiliteten i våra närområden i den förändrade säkerhetspolitiska situationen.

 

Enligt Marin bör Finland ansöka om medlemskap utan dröjsmål. Hon hänvisade dessutom till att det finns stöd från befolkningen för beslutet.

 

– Finlands roll i Nato är först och främst att svara för sitt eget försvar. Vi kommer fortsättningsvis att aktivt delta i Natos olika övningar och vi kommer att vara mer involverade i den gemensamma försvarsplaneringen och i utbytet av underrättelseinformation. Vi kommer att fatta separata beslut i krishanteringsoperationer, precis som hittills.

 

Marin varnade för en reaktion från Rysslands sida, men betonade att Finlands medlemskap i Nato inte är en handling mot någon.

 

Att Finland och Sverige går med i Nato tillsammans vore ett bättre alternativ än att vi går i olika takt eller åt olika håll”

 

– Sverige är finlands närmaste partner. Vi delar samma värdegrund, och våra samhällen är lika på många sätt. Vi uppskattar Sveriges konstruktiva, aktiva internationella roll i EU, FN och i det bilaterala samarbetet, sade statsministern.

 

– Det är viktigt för oss socialdemokrater att analysen och slutsatserna av det rådande läget är samstämmiga både i Finland och Sverige. Att Finland och Sverige går med i Nato tillsammans vore ett bättre alternativ än att vi går i olika takt eller åt olika håll.

 

Statsminister Marin påminde om att hon har fört en nära dialog med Sveriges statsminister Magdalena Andersson under hela våren.

 

– När vi har vårt möte här idag, samlas våra kamrater i Sverige imorgon. Säkerheten i Norden är vår gemensamma sak. Som medlemmar i Nato skulle Finland och Sverige bidra till stärkt säkerhet i hela Östersjöregionen och Baltikum.

 

Marin summerade SDP:s mål som en fredlig världsordning som bygger på gemensamma avtal, samarbete, rättvisa, mänskliga rättigheter och jämlikhet.

 

– Vi har inte velat rubba grunderna för säkerhetsordningen. Vi ville inte ha krig i Europa. Vi är för fred, avtal och samarbete, fortsatte Marin.

 

– Vi vill säkra Finlands säkerhet och säkerheten för alla som bor i vårt land – i alla lägen. Genom de beslut vi tillsammans fattar idag kommer vi att säkerställa det nu och i framtiden, avslutade Marin.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE