Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Matkailu- ja ravintola-ala pelkää velkojia: “Mittava konkurssiaalto uhkaa keväällä”

iStock

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa arvioi, että oikeusministeriön valmistelema ehdotus veloista ei pelasta matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä konkursseilta.

Demokraatti

Demokraatti

– Niillä ei ole rahaa maksaa kaikkia erääntyneitä laskuja kuukaudenkaan kuluttua eräpäivästä. Yksi keskeinen syy sille, miksi matkailu- ja ravintola-alalla ei ole vielä nähty konkurssiaaltoa eikä siitä aiheutuvaa työttömyyden suurta kasvua, on eduskunnan säätämä velallisyrityksiä suojeleva poikkeus konkurssilakiin, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa.

Konkurssilakia muutettiin toukokuun 2020 alussa tavoitteena suojata koronakriisin seurauksena maksuvaikeuksiin joutuneita terveitä yrityksiä konkursseilta. Yritystä ei ole voitu asettaa konkurssiin sillä perusteella, että se ei ole noudattanut velkojan antamaa konkurssiuhkaista maksukehotusta. Säännöksen voimassaolo lakkaa tammikuun lopussa 2021.

Oikeusministeriö on valmistellut lakiehdotuksen, jonka mukaan konkurssiuhkaisen maksukehotuksen noudattamatta jättäminen muodostaisi maksukyvyttömyysolettaman, jos velallinen ei ole kuukauden kuluessa velkojan maksukehotuksesta maksanut velkojan selvää ja erääntynyttä saatavaa. Normaalioloissa määräaika on kuukauden sijaan viikko.

MaRan mukaan lakiesitys uhkaa aiheuttaa matkailu- ja ravintola-alalla mittavan konkurssiaallon keväällä 2021. Lakiehdotus tulisi voimaan 1. helmikuuta.

– Tammi- ja helmikuu tulevat olemaan MaRan jäsenyrityksille todella vaikeat, koska kysyntä on silloin normaaliaikanakin vuoden heikointa ja nyt koronaolosuhteissa vieläkin heikompaa. Eduskunta, hallitus ja viranomaiset ovat rajoittaneet merkittävällä tavalla jäsenyritystemme oikeutta harjoittaa elinkeinotoimintaa, ja sen myötä heikentäneet olennaisella tavalla niiden maksukykyä, Lappi sanoo.

MaRan mielestä eduskunnalla ja hallituksella on velvollisuus suojata toimialan yrityksiä konkursseilta.

Lisää aiheesta

– Konkurssilain väliaikaisen suojan jatkamisella on iso merkitys myös alamme työntekijöiden kannalta. Velkojat eivät ole suojattomia. Ne voivat hakea saatavalleen täytäntöönpanoperusteen tuomioistuinkäsittelyssä ja tarvittaessa ne voivat periä saatavansa ulosottoteitse, Timo Lappi korostaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE