Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Matti Vanhanen uskoo eduskunnan voivan sallia etä-äänestämisen

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.).

Eduskunnan työryhmä valmistelee paraikaa eduskunnan valiokuntien mahdollisuutta järjestää viralliset kokoukset etänä sekä kansanedustajien mahdollisuutta suorittaa äänestys halutessaan myös etänä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Työryhmällä on aikaa 15.5. asti tehdä työnsä.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) itse uskoo, että muutokset on mahdollista toteuttaa.

– Jos työryhmän työ valmistuu puoliväliin toukokuuta mennessä, näkisin mahdolliseksi, että kesäkuussa olisi teoriassa mahdollista äänestää etänä. Se on sitten toinen asia, otetaanko etä-äänestys käyttöön. Valiokuntien virallisia kokouksia järjestetään etänä todennäköisimmin, Vanhanen arvioi.

Jo nyt valiokuntien epävirallisia kokouksia ja asiantuntijakuulemisia on järjestetty etänä. Vanhanen pitää isona ja vaikeanakin kysymyksenä sitä, miten valiokunnan kokoukset saadaan teknisesti järjestettyä tietoturvallisesti, mutta uskoo tämän olevan mahdollista toteuttaa.

– Valiokunnan kokoukset eivät ole julkisia, hän muistuttaa.

Työryhmässä valmisteilla olevat muutokset johtuvat koronakriisistä. Ne toteutettaisiin määräaikaisina eikä siis suinkaan pysyvinä.

Lisää aiheesta

– Lopullisestihan sitten perustuslakivaliokunta sen arvioi, mutta itse uskon, että tavalla tai toisella määräaikaiseksi määritelty poikkeama tulee onnistumaan, Vanhanen sanoo.

Eduskunnan kanslia tilasi kahdelta valtiosääntöoikeuden asiantuntijalta, emeritusprofessori Mikael Hidéniltä ja professori Veli-Pekka Viljaselta lausunnot etätyöskentelystä ja siitä, mitä se lainsäädännössä tarkoittaisi.

Hidénin lausunto oli tiukempi ja vaati perustuslainsäätämisjärjestystä, kun taas Viljanen katsoo, että poikkeustilanteessa etämahdollisuutta voisi edistää työjärjestyksen muutoksilla.

Nyt eduskunta on siis etenemässä työjärjestykseen tulevilla muutoksilla. Työjärjestystä käsitellään eduskunnassa kuin tavallista lakia ja muutokset tehtäisiin salissa yksinkertaisella äänteenenemmistöllä perustuslakivaliokunnan ensin käsiteltyä asian. Puhemiesneuvosto tekisi ehdotuksen työjärjestyksen muutoksesta.

– Kyllä uskon, että tämä onnistuu, mutta kuinka paljon se tuo lisäarvoa nykytilanteeseen, sitä on vaikea arvioida. Ei ole kuitenkaan tarkoitus, että kiireettömiä esityksiä ryhdyttäisiin nyt käsittelemään ennen kuin kaikki edustajat voivat olla salissa. Niin kauan kuin ei ole täyttä kykyä käydä lähete- ja täysistuntokeskusteluja täysistunnossa, ei oteta käsittelyyn kuin kiireellisiä asioita.

Eduskuntaryhmät ovat jo nyt keskenään sopineet tietyistä rajoituksista salityöskentelyyn. Esimerkiksi kyselytunnilla paikalla on kerrallaan vain neljännes kansanedustajista. Täysistuntoa voidaan myös seurata eduskunnassa etänä ja mennä saliin vasta, kun oma puheenvuoro on.

Puhemies Vanhanen vetää laajaa eduskuntatyön uudistamisprojektia. Tässä yhteydessä saatetaan sopia myös pysyvästä mahdollisuudesta eduskunnan etätyöskentelyyn.

– Varmasti myös tässä eduskunnan laajemmassa uudistustyössä jatketaan laajempaa etätyöskentelymahdollisuuksien selvittämistä täysistunnon osalta kriisitilanteissa, joissa eduskunta ei kerta kaikkiaan voisi fyysisesti kokoontua, Vanhanen tarkentaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE