Turva – Hymy
Tyomies

”Me Too” nousi somen ykkösaiheeksi – SDP:n Rinne: ”Nuo kaksi sanaa kertovat karulla tavalla, kuinka laajasta ilmiöstä on kyse”

Kuva: Lehtikuva
Muun muassa nämä naiset ovat ilmoittaneet joutuneensa elokuvamoguli Harvey Weinsteinin seksuaalisen ahdistelun uhriksi.

Amerikkalainen näyttelijä Alyssa Milano aloitti ”Me Too” – ”Minä myös” -kampanjan, joka on noussut nopeasti somessa maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi. Milano itse kertoi Twitterissä #MeToo, kuinka on joutunut seksuaalisen häirinnän uhriksi ja kehottaa muitakin tuomaan asian esille.

Aamulla Milanon tviitti oli ehtinyt saada jo kymmeniä tuhansia vastauksia.

Myös Suomessa keskustelu käy kiivaana ja hashtagilla #MeToo käy kiivas kuhina.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ottaa myös kantaa asiaan.

– ”Me too.” Tällä hetkellä sosiaalinen media täyttyy näistä kahdesta sanasta. Nuo kaksi sanaa ja miljoonien naisten Facebook- ja Twitter-päivitykset kertovat karulla tavalla, kuinka laajasta ilmiöstä seksuaalisessa häirinnässä ja väkivallassa on kyse, Rinne kirjoittaa Facebookissa.

Ongelmaa ei pidä hyssytellä.

Hän muistuttaa, että seksuaaliselle häirinnälle ja väkivallalle pitää olla nollatoleranssi kaikkialla yhteiskunnassa: työpaikoilla, opiskelupaikoissa, kodeissa ja kadulla. Rinne pitää hyvänä asiana, että ongelman laajuus tulee kaikkien näkyville.

– Ongelmaa ei pidä hyssytellä vaan siihen pitää puuttua. Kenenkään ei pidä joutua häirinnän uhriksi. Voimme edesauttaa sitä toteamalla yhdessä, että vaikenemisen aika on ohi.

Keskustelu seksuaalisen häirinnän ja väkivallan yleisyydestä nousi vakavasti esille, kun kävi ilmi, että kuuluisa elokuvatuottajamoguli Harvey Weinstein oli ahdistellut seksuaalisesti useita aloittelevia näyttelijöitä ja avustajiaan. Häntä syytetään nyt lukuisista ahdisteluista ja raiskauksista.

 

Pilapiirtäjät palkitsivat Jan Vapaavuoren

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vuoden karikatyypiksi on valittu Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.). Valinnan tekee Karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta Skarpit.

Skarppien mielestä Vapaavuori on persoonallisen näköinen ja karismaattinen henkilö.

– Helsinki on selvästi saanut isännän, joka rohkaisee myös muiden kaupunkien johtajia ottamaan roolin oman asuinpaikkansa puolestapuhujina, sanotaan perusteluissa.

Skarpit on Grafian alainen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta. Vuoden karikatyyppi -nimitys on kunnianosoitus, joka myönnetään suomalaiselle julkisuuden henkilölle, joka on hahmona positiivinen ja kasvoiltaan mielenkiintoinen piirrettävä.

Aiemmat Vuoden karikatyypit ovat olleet Sofi Oksanen, Jutta Urpilainen, Timo Soini, Jörn Donner, Ismo Leikola, Jarkko Nieminen ja Sauli Niinistö.

Keskustelua aiheesta

Erikoinen tapaus käräjillä – syyttäjä katsoi poliisin laiminlyöneen tutkintoja, käräjäoikeus: Ei rikosta

Kuva: Kari Hulkko
Kuva: Kari Hulkko / Demokraatti

Syyttäjä vaati tiistaina lyhyttä ehdollista vankeustuomiota Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisariolle virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjän mukaan useita rikoksia selvitettiin puutteellisesti, sillä tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario keskeytti tutkintoja jopa tapauksissa, joissa poliisilla oli tiedossa epäiltyjen nimet.

Keski-Suomen käräjäoikeus katsoi, että rikoskomisario ei syyllistynyt rikokseen ja hylkäsi syytteen.

Rikoskomisario oli syytteen mukaan tehnyt päätöksiä vajavaisin tiedoin useissa tutkinnoissa ja laiminlyönyt velvollisuutensa johtaa ja valvoa tutkintoja.

Yhdessä syyttäjän esiin nostamassa tapauksessa kahden ihmisen epäiltiin pahoinpidelleen uhria ravintolan ulkopuolella lyömällä ja potkimalla. Uhri oli pystynyt antamaan tekijöiden etunimet ja kertonut, että he asuvat samassa vastaanottokeskuksessa. Hän oli kertonut pystyvänsä tunnistamaan tekijät ja nimennyt kaksi todistajaa.

Poliisi oli syyttäjän mukaan hankkinut vastaanottokeskuksen asukasluettelon, mutta sittemmin lopettanut tutkinnan sillä perusteella, että asiassa ei ole tutkintaa edistävää tietoa.

Toisessa tapauksessa poliisi ei syyttäjän mukaan edes yrittänyt selvittää tekijää, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus. Kyse oli epäillystä näpistyksestä, jossa kaupasta oli viety alkoholijuomia.

Rikosilmoituksessa oli nimetty epäillyt sukunimellä ja mukana oli valvontakameran kuvia tekijöistä. Tutkinta oli keskeytetty syyttäjän mukaan selvittämättä lainkaan, keitä tekijät voisivat olla. Toisessa epäillyssä alkoholinäpistyksessä tiedossa oli auton rekisterinumero ja hyvä valvontakamerakuva tekijästä. Poliisi keskeytti syyttäjän mukaan tutkinnan selvittämättä edes auton omistaja- ja haltijatietoja.

Syyttäjä nimesi yhteensä 14 epäiltyä rikosta, joissa tutkinnanjohtaja oli toiminut hänen mukaansa väärin.

Rikoskomisario myönsi tapahtumien kulun pääpiirteittäin, mutta kiisti syyllistyneensä rikokseen. Valtio velvoitettiin korvaamaan rikoskomisarion oikeudenkäyntikulut eli reilut 7 500 euroa korkoineen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Heikki Hiilamo perääntyy hieman kritiikistään – Johanna Korhonen kiistää Hiilamon väitteet

Kuva: Jari Soini
Heikki Hiilamo.

Sosiaalipolitiikan professori, aiemmin muun muassa diakonia- ja yhteiskuntatyön johtajana kirkkohallituksessa toiminut Heikki Hiilamo arvosteli tänään blogikirjoituksessaan (Kotimaa24:ssä) voimakkaasti Helsingin piispan Teemu Laajasalon toimintaa kyseenalaistanutta Johanna Korhosta.

Hiilamo on jonkin verran lieventänyt kritiikkiään, minkä johdosta hän on tarkentanut Kotimaa24:n kirjoitustaan.

Alkuperäisessä tekstissä muotoilu ”Vaalikampailun aikana Korhonen pyrki levittämään epämääräisiä väitteitä” on muutettu muotoon ” Vaalikampailun aikana Korhonen rohkaisi Laajasaloa seksuaalisen häirinnän suosimisesta syyttänyttä naista ottamaan yhteyttä mediaan”.

Vastaavasti kohta ”Korhonen ei antanut Laajasalolle ennen ”syytekirjelmänsä” julkistamista mahdollisuutta kommentoida väärinkäsityksiä” on muutettu muotoon ”Korhonen ei antanut Laajasalolle ennen ”syytekirjelmänsä” julkiseksi tulemista mahdollisuutta kommentoida väärinkäsityksiä”.

Hiilamo moittii Korhosta piispaan kohdistuvasta henkilökohtaisesta ajojahdista. Ylen haastattelussa Korhonen kiistää kokonaan Hiilamon väitteet.

Keskustelua aiheesta

SAK:n kutsu mielenilmaukseen herättää innostusta jäsenliitoissa

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

SAK:n jäsenliitoista löytyy intoa osallistua helmikuun ensimmäiseksi perjantaiksi koolle kutsuttuun poliittisen mielenilmaukseen Helsingissä.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto muistutti tiistaina, että liiton valtuusto päätti jo ennen joulua ryhtyä valmistelemaan poliittisia lakkoja ja mielenilmauksia aktiivimallin vuoksi.

Aalto sanoi STT:lle, että Teollisuusliitto on osallistumassa SAK:n mielenilmaukseen, mutta tarkempi suunnitelma on vielä auki. Liiton hallitus päättää asiasta ensi viikon perjantaina.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin puolestaan kertoi, että liitto on päättänyt osallistua helmikuun mielenilmaukseen. Päätöksessään PAMin hallitus korosti, että mielenilmausta ei ole suunnattu työnantajia vastaan.

– Poliittisella mielenilmauksella haluamme osoittaa maan hallitukselle, että päätös aktiivimallista oli virhe, joka on pikaisesti korjattava, Selin sanoi tiedotteessa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen mukaan julkisen puolen väki on niin ikään lähdössä liikkeelle.

SAK on kutsunut liittojen päättävät elimet koolle yhteiskokoukseen ensi viikon tiistaiksi, jolloin SAK esittelee oman aktiivisen työnhaun mallinsa.

Teollisuusliiton Aalto kertoi odottavansa tapaamiselta kriittistä keskustelua aktiivimallista, mutta myös kilpailukykysopimukseen kirjatuista asioista.

– Voiko niihin asioihin luottaa, joita olemme olleet yhdessä päättämässä, Aalto pohti.

Keskustelua aiheesta

Supon päällikkö Pelttari: Suomen terrorismitilanne vaikeutunut nopeasti

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Antti Pelttari.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari arvioi, että Suomen terrorismitilanne on vaikeutunut nopeasti viime vuosina. Pelttarin mukaan tähän ovat vaikuttaneet Syyrian ja Irakin tilanne sekä radikalisoitumiskehitys.

Pelttari pitää erityisen huolestuttavana sitä, että monet Suomesta lähteneet vierastaistelijat ovat radikalisoituneet Suomessa.

Suomessa terrorismin uhka-arviota päivitettiin viimeksi viime vuoden kesäkuussa. Neliportaisella asteikolla uhka on nyt Suomessa tasolla kaksi eli kohonnut.

– Olemme kolme kertaa viimeisen reilun kolmen vuoden aikana kohottaneet terrorismin uhka-arviota ja tulleet sitä kautta lähemmäksi muita Pohjoismaita terrorismin uhan suhteen, sanoi Pelttari Sälenin turvallisuuskonferenssissa Ruotsissa.

Pelttarin mukaan Suomi on tullut terrorismitilanteen kehityksessä muita Pohjoismaita jäljessä. Toisaalta hän arvioi, että kehitys Suomessa on ollut myös nopeampaa.

”Ruotsissa uhka kohosi aiemmin”.

Ruotsissa terrorismin uhkaa arvioidaan viisiportaisella asteikolla. Syksystä 2010 lähtien uhkataso on ollut Ruotsissa vähintään tasolla kolme eli kohonnut. Kolmostaso on käytössä myös tällä hetkellä.

– Ruotsissa terrorismin uhka kohosi selkeästi aikaisemmin kuin Suomessa, vaikka täysin näitä (maita ja tilanteita) ei voi vertailla keskenään, sanoo Pelttari.

Hän katsoo, että pohjoismainen yhteistyö on erityisen tärkeää terrorismintorjunnassa, koska niin sanotut kohdehenkilöt liikkuvat maasta toiseen.

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan turvallisuuspalveluiden päälliköt puhuivat tiistaina terrorismista rinta rinnan Sälenin turvallisuuskonferenssissa Ruotsin Taalainmaalla.

Juttua täydennetty kello 18.02.

Keskustelua aiheesta