Nyheter

Medborgarinitiativ kräver hårdare tag mot skatteflykt

Jonatan Wikström / Arbetarbladet
Initiativtagarna Veikko Räntilä och Pentti Hämäläinen anser att skatteflykt är att försumma sitt medborgerliga ansvar och vill att riksdagen tar tag i problemet.

Tanksmedjan Ajatuspaja Tampere startade i juni ett medborgarinitiativ om att förbjuda skatteparadisverksamhet för alla medborgare och juridiska personer i Finland. Arbetarbladet träffade initiativtagarna Pentti Hämäläinen och Veikko Räntilä i Tammerfors.

Jonatan Wikström

Arbetarbladet

 

 

Ajatuspaja Tampere föreslår att riksdagen börjar utarbeta en lag som ska förbjuda användningen av skatteparadis för finska medborgare och finska juridiska personer. Initiativtagarna vill också att riksdagen inför nödvändiga sanktioner och kontrollpraxis som krävs för att en sådan lag ska kunna genomföras.

 

Ajatuspaja Tampere är en grupp socialt aktiva och kunniga diskuterande, som erkänner ideologiernas inflytande bakom samhällets strukturer. Ajatuspaja Tampere-gruppens bloggplattform är avsedd för skrifter som utvärderar sociala strukturer och reformerar dem. Så här beskrivs gruppen på tankesmedjans webbsida.

Pentti Hämäläinen berättar att intresset för ideologisk diskussion startade efter att SDP:s partikongress i Seinäjoki år 2017 beslöt att partiets politiska program ska förnyas. En grupp socialdemokrater från Tammerfors engagerade sig då för att föra fram ideologiskt grundade förslag till den nya principdeklarationen. Arbetet kring principdeklarationen inspirerade gruppens medlemmar till samtal om ideologi och efter att det nya politiska programmet hade fastställts vid partikongressen 2020 pågick fortfarande aktiva diskussioner bland gruppens medlemmar. Gruppen beslöt då att grunda en tankesmedja vars huvudsakliga roll idag är att föra fram ideologiskt grundade synpunkter på aktuella samhällsfrågor.

 

Initiativtagarna anser att den som använder sig av skatteparadis för att kringgå skatter försummar sina medborgerliga skyldigheter.

– De som håller på med det här är fripassagerare som rör sig på ett moraliskt tveksamt område, uttrycker Hämäläinen.

För initiativtagarna handlar det inte bara om det moraliska ansvaret att betala sin andel skatt, utan gruppen vill med det här initiativet också gå åt övrig brottslighet.

-Skatteparadisverksamheten döljer inte bara skattesmitare, utan där döljer sig även olika former av organiserad brottslighet. I de senaste skatteparadisläckorna avslöjades också omfattande kopplingar till ryska oligarker och personer i Putins närkrets, vilket vi i dagens läge borde se som större orsak att begränsa den här verksamheten, säger Veikko Räntilä

-Det som gör det svårt att få bukt på problemet är att skatteparadisverksamheten i nuläget utnyttjar en juridisk gråzon. Mindre bemedlade har inte samma möjligheter att kringgå sina skatter. Vi har en situation där de allra rikaste kan komma undan lättare än de allra fattigaste. De privilegier som de rikaste åtnjuter idag är de samma som adeln hade för förr i tiden.

 

Räntilä anser att västvärlden gör sig skyldig till hyckleri vad beträffar ryska sanktioner.

-Västvärlden inför sanktioner mot ryska tillgångar men samtidigt låter vi de ryska oligarkerna hålla sina tillgångar dolda i europeiska och amerikanska skatteparadis.

-Europeiska unionen har inte velat ingripa i frågan i den utsträckning och djup som det kräver. Därför behöver vi gå åt det här på nationell nivå. Det var därför vi startade medborgarinitiativet, fortsätter Hämäläinen.

 

Sommaren och semestertider har gjort att initiativet inte har kommit fullt i gång ännu, men initiativtagarna hoppas på att få i gång diskussion om initiativet när den politiska hösten kommer i gång.

-Vi har fått positiv respons från några bekanta, men eftersom medborgarinitiativet publicerades i juni, då den politiska diskussionen brukar vara mindre aktiv har vi inte ännu hunnit få någon bredare diskussion om initiativet, berättar Hämäläinen.

-Vi har nu planer på att presentera vårt medborgarinitiativ i samband med Työväen musiikkitapahtuma i Valkeakoski. Vi hoppas att vi då får i gång lite diskussion om initiativet.

En av initiativtagarna är riksdagsledamot Jukka Gustafsson. Hämäläinen och Räntilä hoppas på att det hjälper dem att få synlighet för initiativet.

-När riksdagens arbete kommer i gång igen för hösten hoppas vi på att Jukka Gustafsson kan lyfta fram problematiken med skatteparadisverksamheten inför en större publik, berättar Hämäläinen

Till hösten kommer initiativtagarna att planera fler evenemang och skriva bloggtexter samt insändare för att ge mera synlighet åt medborgarinitiativet.

 

Thomas Wallgren anser att skatteflykt behöver motarbetas på alla samhällsnivåer. Foto: Topi Lappalainen (arkivbild).

 

Thomas Wallgren är professor i filosofi på Helsingfors universitet och fullmäktigeledamot i Helsingfors stadsfullmäktige. Wallgren har i stadsfullmäktige länge arbetat för att motarbeta aggressiv skatteplanering. Han uppskattar att initiativtagarna nu gör ett försök att väcka diskussion om skatteflykt på nationell nivå.

-Det här är ett riktigt lysande initiativ. Jag tycker att det var riktigt bra och konkret och det lyfter fram just det att vi med lagstiftning och nödvändig tillsyn kan få bukt på det här problemet, säger Wallgren.

Wallgren tycker att också kommunerna borde ta tag i problemet på lokal nivå genom att utesluta upphandlingar med företag som håller på med aggressiv skatteplanering.

-Jag har märkt det särskilt i fullmäktige, att på en principiell nivå är alla emot skatteflykt. Men när det kommer till konkreta åtgärder finns det en underlig motvilja att ta de konkreta stegen. Folk säger alltför ofta att det här borde skötas på en högre nivå, på ett annat sätt eller en annan gång, när det här borde motarbetas systematiskt med små och stora steg på alla nivåer.

-Det är viktigt att det nu förs diskussion om skatteflykten som undergräver den nordiska modellen. Jag lyfter verkligen på hatten åt de här aktivisterna som har kommit med det här initiativet, avslutar Wallgren.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE