Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

“Meillä on yhteiskunnassa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden illuusio” – Asiantuntijat kaipaisivat työnantajilta konkreettisia toimia yhdenvertaisuuden edistämiseen

Helsingin yliopistolla keskusteltiin tiistaina siitä, miten yhdenvertaisuus pystytään varmistamaan kaikilla työpaikoilla. Paikalla olivat puhumassa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston ylitarkastaja Jussi Aaltonen, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo sekä Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring.

Ismo Puljujärvi

Demokraatti

– Kun ajatellaan suomalaista työelämää, meillä on yhteiskunnassa sellainen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden illuusio. Oletetaan, ettei kukaan syrji ja työpaikka on kaikille tasa-arvoinen, Tarjamo totesi puheenvuorollaan.

Vaikka monelle työntekijälle ei ole ongelma työkaverin seksuaalinen suuntautuminen tai tämän sukupuoli-identiteetti, niin asioista puhuminen tai konkreettiset teot yhdenvertaisuuden eteen jäävät Tarjamon mielestä helposti tekemättä.

– Elämme yhteiskunnassa, joka on hyvin pitkälle vielä hetero- ja sukupuolinormatiivinen. Ketä ihminen rakastaa, millainen perhe hänellä ja mikä on hänen sukupuoli, niin ne ovat hyvin vahvasti säänneltyjä, Tarjamo kiteytti.

Varsinkin työpaikan johtohenkilöiden tuki yhdenvertaisuuden edistämisessä on merkittävässä osassa Tarjamon mielestä. Pelkkä sateenkaarilipun liehuttaminen ei riitä, vaan teot on tuotava työpaikan arjessa näkyviin.

– Sukupuolitetut tilat vaikuttavat ihmisten elämään. Pitääkö pohtia, voinko mennä tuonne vessaan tai pukuhuoneeseen, vai onko minulle sellaista tilaa, jossa voin vaihtaa työvaatteet päälle. Pienemmissä organisaatioissa tämä voi vaatia luovia ratkaisuja, mutta isoissa vuorostaan tulisi varmistaa edes yksi vessa tai pukuhuone, joka on kaikille käytettävissä.

Toinen esimerkki on työpaikalla täytettävät kaaviot, joissa kysytään työntekijän tai tämän puolison sukupuolta. Tarjamon mielestä voi pohtia, onko edes relevanttia kysyä vastaajan sukupuolta ja onko kaavakkeissa huomioitu vaihtoehdot “muu” tai “en halua kertoa”.

Lisää aiheesta

Syrjintään tulee puuttua heti

Jussi Aaltonen pitää tärkeänä yhdenvertaisuuden edistämisvelvoitteita, jotka koskevat viranomaisia, oppilaitoksia ja myös työelämää. Yli 30 henkeä työllistävällä työnantajalla tulee olla kirjallinen yhdenvertaisuussuunnitelu tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Edistämisvelvoite koskee kuitenkin myös pienempiä työpaikkoja.

– Vaikka suunnitteluvelvollisuus puuttuisi, se ei tarkoita sitä, että työnantajan ei tarvitsisi edistää tavoitteellisesti yhdenvertaisuuden toteutumista, Aaltonen perusteli.

Siinä missä moni työpaikka voi pitää yhdenvertaisuussuunnittelun tarkoittavan vain lisätyötä yhden asiakirjan verran, voi se Aaltosen mukaan olla erittäin hyödyllinen työväline, jolla voidaan tavoitella tasavertaisempaa työpaikkaa ja työyhteisöä.

– Yhdenvertaisuuden edistämisessä ei ole kysymys siitä, että tehdään jotain suunnitelmaa siihen, millä aikataululla puututaan syrjintään. Syrjintään pitää puuttua heti, kun se havaitaan, Aaltonen totesi.

Erilaiset perheet, erilaiset ratkaisut

Anna Moring muistutti, että vaikka perheet näyttäisivät ulkoisesti samanlaisilta, niin niiden sisällä olevat vastuut, kenestä kukin pitää huolta, voivat erota merkittävästi.

– Kuka on se ihminen, joka joutuu lähtemään työpaikalta hätätilan tullessa? Mitkä ovat ne vastuutahot, joihin sinä olet sitoutunut? Moring esitti.

Hän painotti puheenvuorollaan, että perhesuhteiden moninaisuus johtaa siihen, että uudistukset esimerkiksi lainsäädännössä hyödyttävät osaa, mutta eivät kaikkia.

– Omassa työyhteisössämme tarvitsemme sellaisia tietopohjaisia ratkaisuja, jotka huomioivat työntekijöiden perhe- ja elämäntilanteet.

Tilaisuus oli osa Helsinki Pride -viikkoa ja sen järjestivät yhteistyössä Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto SAK, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja korkeakoulutettujen keskusjärjestö Akava.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE