Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Menestyksemme on tutkimuksessa ja innovaatiossa

Hallituksen koulutukseen ja tutkimukseen kohdistuvat  leikkaukset haittaavat Suomen tulevaisuutta. Leikkauksilla on pysyvä vaikutus yhteiskuntaamme. Asiantuntijat ovat nostaneet tämän esiin useaan otteeseen.

Veronica Kalhori

En halua nyt keskittyä massiivisiin leikkauksiin, jotka kohdistuvat koulutukseen kokonaisuutena, jota monet ovat jo huutaneet. Haluan korostaa leikkausten merkitystä tutkimukselle.

Tulevaisuus on täysin riippuvainen tutkimuksesta ja innovaatiosta.

Kuinka menestyksekäs yhteiskunta on, ei ole mitattavissa siinä, kuinka pieni osa väestöstä onnistuu elämässään, tai miten paljon he omistavat. Vaan yhteiskunnan menestys heijastuu siihen, kuinka innovatiivisia sen jäsenet ovat kokonaisuudessaan.

Asuessamme globaalistuneessa maailmassa, jossa sosiaaliset rakenteet muuttuvat jatkuvasti, voidaan jopa sanoa, että muutokset ovat niin nopeita, että maailma voi näyttää melko erilaiselta yhden yön aikana. Jotta voimme päästä käsiksi näihin muutoksiin, on äärimmäisen tärkeää, että saamme olla innovatiivisia. On tärkeää, että annamme asiantuntevien käyttää tietämystään ja asiantuntemustaan.

Innovaatioilla ja tutkimuksella voimme lisätä kilpailukykyämme paitsi paikallisesti myös maailmanlaajuisesti. Kuinka houkuttelevat yliopistot ja tutkimuslaitokset ovat, riippuu siitä, kuinka hyvin he ovat onnistuneet maailmanlaajuisesta näkökulmasta. Tutkimustuloksemme ja menestyksemme, mitataan kansainvälisesti. Toistaiseksi Suomi on saavuttanut hyviä tuloksia kansainvälisissä vertailuissa. Valitettavasti olemme menossa huonoon suuntaan kohtuuttomien päätösten vuoksi.

Tutkimukseen kohdistuvat leikkaukset haittaavat yhteiskuntaamme monin eri tavoin. Ne aiheuttavat yhteiskunnalle uusia tarpeettomia kustannuksia. Ongelma on se, että korkeasti koulutetut ihmiset, jotka haluavat keskittyä tutkimukseen pakotetaan kärsimään. Heidän on pakko muuttaa urapolkua, koska he jäävät muuten ilman palkkaa, sillä he eivät pysty rahoittamaan tutkimustyötään.

On väärin, että tutkimukseen kohdistuvat leikkaukset pakottavat ihmisiä luopumaan tutkimustyöstä.

Hallitus kohdistaa leikkauksia tutkimukseen, jotta se pystyy säästämään ja luomaan uusia mahdollisuuksia. Halutaan vähentää työttömyyttä. Kysyn nyt, kuinka voidaan lisätä työllisyysastetta, kun romutetaan työpaikkoja? Miten Suomen talous voi kukoistaa, jos hallitus lamauttaa kykymme ja innovaatiomme? On syytä miettiä tätä. Suomen tulee investoida tutkimukseen ja innovaatioon!

Kirjoittaja on Filosofian tohtori ja Espoon kulttuurilautakunnan jäsen.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE