Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Menossa tes-neuvottelut, jollaisia ei ole ennen koettu” – RAU äimissään linjasta, ”joka ei ole rautatiemaailmasta”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Rautatiealan unioni RAUn työehtosopimuksen piirissä olevat jäsenet ovat ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa. Kiellolla pyritään vauhdittamaan meneillään olevia työehtosopimusneuvotteluja, joita RAU käy Palvelualojen työnantajat Paltan kanssa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Sopimukseton tila alkoi 1. helmikuuta eikä unionin mukaan tunnelin päässä näy vielä valoa. Rautatiealan unionin jäsenet työskentelevät veturinkuljettajina, liikenneohjaajina sekä asiakaspalvelu- ja toimistotehtävissä.

RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki arvioi, että menossa ovat tes-neuvottelut, jollaisia ei ole ennen koettu. Henki neuvotteluissa on hänen mukaansa kohtuullisen hyvä, mutta tulosta ei tule.

– Työnantaja pyrkii hinnoittelemaan kilpailukykysopimuksen 24 tunnin poistamisen hinnan kohtuuttoman korkeaksi ja on hirttäytynyt johonkin ulkopuolisen tahon määrittelemään linjaan, joka ei ole rautatiemaailmasta, Palomäki toteaa tiedotteessa.

”Päätäntävalta on viety kauas yritysten toiminnasta.”

Hän korostaa, että rautateillä on perinteisesti pystytty asioista sopimaan.

– Mutta nyt päätösvalta vaikuttaa olevan yrityksien sijaan työnantajien keskusjärjestössä. Tämä tekee tilanteesta erityisen haastavan, koska päätäntävalta on viety kauas yritysten toiminnasta.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto vaikuttaa useisiin rautateiden toimintoihin ja voi näkyä peruttuina junavuoroina lähi-, kauko- ja tavaraliikenteessä sekä henkilöstövajeena toimisto- ja asiakaspalvelutehtävissä sekä rautateiden liikenteenohjauksessa.

Rautatiealan unioni RAU pahoittelee asiakkaille mahdollisesti aiheutuvaa haittaa ja toivoo, että toimenpide auttaa pikaisesti sovun löytymiseen menossa olevassa tes-riidassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE