Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Merkittävä äänestys EU-parlamentissa – SDP:n Kumpula-Natri: ”Lapsille kohdennettu mainonta kiellettiin kokonaan”

”Digitaalisten palvelujen asetus antaa kansalaisille mahdollisuuden korjata digitaalisen maailman valuvikoja. Meidän ei tule vain passiivisesti sopeutua nopeaan muutokseen. Digitaalisen maailman pelisääntöjä voi ja pitää ohjata”, SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri sanoo tiedotteessa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Euroopan parlamentti äänesti torstaina digitaalisten palvelujen asetuksesta. Digitaalisten palvelujen asetus (”DSA”) luo pelisääntöjä alustoilla levitettävään sisältöön.

Kumpula-Natri nostaa esiin myös alustojen sisältöä järjestävien ja ohjaavien algoritmien merkityksen. Näistä viimeisimpänä esimerkkinä ovat Facebookin entisen työntekijän Frances Haugenin paljastukset viime syksynä. Sd-parlamentaarikon mukaan tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä.

”Digitaalisten palvelujen aloite on tärkeä askel tähän suuntaan. Alustoille tulee vastuuta niillä liikkuvista sisällöistä. Algoritmeja täytyy avata kriittiselle tarkastelulle. Erityisen tärkeää on, että käyttäjiä läpi internetin seuraavaa kohdennettua mainontaa rajoitettiin. Lapsille kohdistettu mainonta kiellettiin kokonaan, ja tiukan kamppailun jälkeen myös herkimpien datojemme käyttämistä mainonnan kohdentamiseen rajoitettiin. Tekemistä riittää, mutta DSA on hyvä alku kohti reilumpaa digitaalista yhteiskuntaa.”

Digitaalisten palvelujen asetus on osa Euroopan unionin ohjelmaa digitaalisen maailman uudistamiseksi. Digitaalisten palvelujen asetuksen sisaraloite on niin kutsuttu monopoleja säätelevä digimarkkina-asetus (DMA), josta parlamentti äänesti joulukuussa. Tiedotteen mukaan seuraavaksi DSA ja DMA siirtyvät trilogivaiheeseen, jossa parlamentti neuvottelee jäsenmaiden ja komission kanssa lopullisesta laista, jota odotetaan alustavasti kesäkuussa.

Lisääkin on luvassa. Seuraavaksi parlamentin huomio siirtyy maailman ensimmäiseen tekoälylakiin, jossa Kumpula-Natri toimii yhtenä ITRE-komitean valmistelijana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE