Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Michael Collins on kuollut – mies, jonka elämän kuulento muutti

Lehtikuva

Yhdysvaltalainen Apollo-astronautti Michael Collins on kuollut.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Collins oli mukana vuonna 1969, kun Apollo 11 laskeutui kuuhun. Avaruusmatka oli ihmisen ensimmäinen kosketus kuunpintaan.

90-vuotias Collins kuoli syöpään, kertoo hänen perheensä. Perheen mukaan Collins suhtautui elämään ja sen tuomiin haasteisiin aina armolla ja nöyryydellä.

Perhe pyysi kirjoituksessaan ihmisiä muistelemaan heidän kanssaan ilolla Collinin terävää nokkeluutta ja viisasta näkökulmaa, jotka hän oli perheensä mukaan saanut katseltuaan maata avaruudesta käsin ja tyyntä vedenpintaa kalastusveneensä kannelta.

Avaruusmatka muutti elämän pysyvästi

Collins oli kuun kiertoradalla pysyneen komentomoduulin pilotti. Hänen kanssaan avaruuslennon miehistössä olleet Buzz Aldrin ja Neil Armstrong laskeutuivat kuun pinnalle.

Collinsin itsensä mukaan kuulento muutti hänen elämäänsä pysyvästi ja sai hänet ymmärtämään maapallon haurauden.

–  Siellä se oli, pieni herneen kokoinen pallo, yhtä kaukana kuin peukalonkynsi käsivarren mitan päässä. Sininen, valkoinen, hyvin hohtava. Sininen meristä, valkoinen pilvistä, ruosteisia raitoja, joita kutsumme mantereiksi. Niin kaunis pieni juttu, lepäämässä muun universumin mustassa sametissa, sanoi Collins kuulennon 50-vuotisjuhlassa George Washingtonin yliopistossa vuonna 2019.

Ennen astronautiksi ryhtymistään Collins työskenteli Yhdysvaltain ilmavoimissa. Apollo 11 -lennon jälkeen Collins ei enää palannut avaruuteen. Myöhemmin hänestä tuli Washingtonissa sijaitsevan Yhdysvaltain kansallisen avaruusmuseon ensimmäinen johtaja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE