Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Mielenterveyspooli: Psykoterapeuttien koulutus on saatava maksuttomaksi – “Kyse on yhdenvertaisuudesta”

Pooli perustelee muutosta psykoterapian tarpeen kasvulla.

Suomalaiset mielenterveysjärjestöt vaativat psykoterapeuttien koulutuksen muuttamista maksuttomaksi. Asiaa esittää Mielenterveyspooli, johon kuuluu 30 alan toimijaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pooli perustelee muutosta psykoterapian tarpeen kasvulla. Verkoston mukaan Kelan kuntoutuspsykoterapiatukea sai vuonna 2017 36 000 ihmistä, kun vuonna 2010 luku oli 15 000.

– Verkostomme on tehnyt myös terapiatakuu-nimisen kansalaisaloitteen, joka tähtää siihen, että mielenterveysongelmien hoitoon saa nopeammin apua. Osana sitä on olennaista myös kouluttaa lisää terapeutteja, kertoo Mielenterveyspoolin projektipäällikkö Alviina Alametsä (vihr.).

Kansalaisaloitteen nimien keräys päättyi elokuussa. Aloite keräsi yli 53 000 nimeä, joten se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Suomessa valmistuu vuosittain noin 200–300 psykoterapeuttia. Uudistuksen tavoitteena olisi lisätä alan houkuttelevuutta.

Jos hakijoiden määrä kuitenkin kasvaisi maksuttomuuden seurauksena merkittävästi, aloituspaikoille voitaisiin Mielenterveyspoolin mukaan asettaa yläraja.

“Kustannus riippuu toteutustavasta.”

Lisää aiheesta

Poolin mukaan psykoterapiakoulutus maksaa 20 000–50 000 euroa, jonka opiskelija joutuu maksamaan kokonaan itse. Opinnot koostuvat teoriaopinnoista ja pakollisista harjoittelujaksoista.

Alametsä vetoaa uudistustarpeessa maksuttoman koulutuksen periaatteeseen.

– Kyse on yhdenvertaisuudesta. Muissa terveydenhuollon koulutuksissa ei käytännössä ole maksuja opiskelijalle, hän sanoo.

Mielenterveyspooli ei ole arvioinut tarkkaa kustannusta mahdolliselle uudistukselle.

– Kustannus riippuu toteutustavasta. Jos esimerkiksi teoriaopinnot, jotka maksavat nykyisellään opiskelijalle 15 000 euroa, olisivat maksuttomia, siitä syntyisi muutaman miljoonan euron kustannus valtiolle, Alametsä arvioi.

Psykoterapeutin koulutuksesta vastaavat yliopistot. Kyse on jatkokoulutuksesta, johon hakeminen vaatii esimerkiksi sairaanhoitajan, psykologin tai lääkärin koulutuksen sekä mielenterveysalan työkokemusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE