Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Mieli on palannut Margaret Thatcherin aikoihin” – Heinäluoma näkee Purran olevan maan johtava oikeistopuheenjohtaja

Johannes Ijäs
SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma ja kansanedustaja Eveliina Heinäluoma (sd.).

– Mieli on palannut Margaret Thatcherin aikoihin, SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma luonnehti tänään Orpon hallituksen toimintaa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Heinäluoma puhui europarlamentaarikko Eero Heinäluoman järjestämässä Eurooppa-aiheisessa tilaisuudessa Helsingissä.

Thatcher toimi Britannian pääministerinä 1980-luvulla. Eveliina Heinäluoman mukaan Orpon hallituksen työssä on samat elementit kuin koettiin Thatcherin Britanniassa.

– Thatcherhän laittoi ammattiyhdistysliikkeen tosi koville ja ajoi työntekijöiden etujen ja oikeuksien heikennyksiä. Sen seurauksena ammattiyhdistysliike kokonaisuudessaan heikkeni hyvin voimakkaasti. Samaan aikaan ajettiin sosiaaliturvan heikennyksiä, jotka tietenkin saivat aikaan Isossa-Britanniassa hyvin hyvin voimakkaan eriarvoistumiskehityksen ja syvensivät luokkajakoa, joka sen yhteiskunnassa oli jo olemassa.

Eveliina Heinäluoma totesi pelkäävänsä suomalaisen yhteiskunnan jakaantuvan hyvin voimakkaasti, jos Orpon hallitusohjelman toimet menevät läpi.

Hänen mukaansa velkaantuminen pitää ottaa Suomessa vakavasti, mutta sopeutustoimet on tehtävä oikeudenmukaisesti.

– Nythän hallituksen ohjelma on niin karmea kuin olla ja voi. Samaan aikaan heikennetään kaikista heikoimmassa asemassa olevien oikeuksia ja turvaa ja sitten annetaan veronkevennyksiä kaikista suurituloisimmille. En muista kyllä itse näin jyrkästi jakavaa hallitusohjelmaa.

Heinäluoman mukaan tämän syksyn aikana punnitaan, mitä mieltä suomalaiset ovat “eriarvoistavasta ja ihmiset täysin suhteettomiin tilanteisiin asettavasta ohjelmasta”.

Heinäluoma totesi myös, että perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on ottanut maan johtavimman oikeistopuolueen puheenjohtajan aseman.

– Hän on ottanut hyvin kamreerimaisen ja hyvin oikeistolaisen linjan kaikkiin leikkauksiin ja myös suurituloisten veronkevennyksiin. Kyllä kokoomuksella alkaa olla jossain vaiheessa ahtaat paikat, jos he aikovat oikeistopuolueen tittelistä kisata, Heinäluoma totesi.

DEMOKRAATTI kysyi Eveliina Heinäluomalta kantaa siihen, että Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmä esittää, että kaupungin tulevina viikkoina käytävissä budjettineuvotteluissa alennetaan kuntaveroa.

Helsingin kokoomuksen mukaan alennuksen tulisi olla suuruudeltaan vähintään kiinteistöveron korotuksen verran. Helsinki joutuu korottamaan kiinteistöveroa 50 miljoonaa euroa, sillä hallitus nostaa veron sallittua vähimmäistasoa.

Heinäluoma, kaupungin sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja, kommentoi asiaa kysymällä, onko Helsingillä varaa monien haasteiden keskellä veronkevennyksiin.

Hän muistuttaa, että Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) vuokrat nousevat roimasti, kouluissa on paljon menotarpeita kuten esimerkiksi mielenterveystyössäkin. Lisäksi kaupungille pitäisi pystyä houkuttelemaan lisää työntekijöitä, joiden palkkaohjelmaan tarvittaisiin satsauksia.

EUROOPPA-POLITIIKAN ajankohtaiskatsauksen pitänyt Eero Heinäluoma kiinnitti huomiota siihen, että Suomessa suuri valiokunta hyväksyi EU:n monivuotisen rahoituskehyksen tarkastuksessa uuden rahoituksen EU:lle. Rahoitus suuntautuu ennen kaikkea Ukrainaan.

– Se on ihan hyvä kanta, mutta voitte kuvitella, että minun mieltäni kyllä lämmitti, kun huomasin, että suuren valiokunnan kannassa olivat myös perussuomalaiset mukana. Nyt meillä on tilanne, että perussuomalaisetkin hyväksyvät EU:lle lähetettävän rahoituksen, Heinäluoma sanoi.

Hän oli tätä ennen kritisoinut perussuomalaisia siitä, että puolueen pitkän linjan tavoite on EU-ero, mutta suuressa valiokunnassa nähty kehitys oli kuitenkin tässä mielessä positiivista.

– Se antaa jotenkin toivoa, että sitten kun tulee tietoa lisää, huomataan, että jotkut yhteisöt ovat meidän pärjäämisellemme aivan elintärkeitä, Heinäluoma totesi.

Heinäluoma nosti esiin puheessaan myös parlamentin perusoikeusvaliokunnassa Afcossa valmistellun esityksen Euroopan unionin perussopimusten uudistamisesta.

Heinäluoman mukaan ehdotuksen kyseenalaisiin kohtiin kuului ajatus laittaa metsät osittaiseen EU:n päätösvaltaan jäsenvaltioiden toimivallasta. Kanta oli tullut esitykseen yllätyksenä.

Heinäluoma itse sanoi taistelleensa kaksi viikkoa tätä vastaan. Käytännössä metsät olisi siis siirretty yhteispäätöksenteko-oikeuteen. Näin ollen paitsi jäsenmailla myös EU:lle olisi tullut oikeus ottaa metsänhoitoon liittyviä kantoja.

Heinäluoma kertoi saaneensa ryhmänsä johdon kannattamaan metsien säilyttämistä jäsenmaiden päätösvallassa.

Asiasta neuvotelleelle saksalaiselle pääneuvottelijalle Heinäluoma oli todennut, että suomalaisten suhde metsiin on sama kuin saksalaisten suhde autoteollisuuteen.

– Autoteollisuus on Saksassa pyhä lehmä, kaikki ymmärtävät, että sen tarpeita pitää katsoa. Niin me saimme tällä viikolla aikaan lopputuloksen, että demarit irtaantuivat sopimuksesta ja vaativat sen avaamisen. Metsät poistettiin ehdotuksesta, niitä ei olla siirtämässä EU:n päätösvaltaan.

– Tämänkin jälkeen ajattelen itse, että voi olla hyvin EU-myönteinen, haluta integraatiota ja mennä eteenpäin, mutta ei siirretä kaikkia asioita sinne. Tulee parempi lopputulos, jos siirretään EU:lle vain asiat, joita jäsenmaissa ei voida hyvin hoitaa.

Eurooppa-tilaisuuden keskustelussa nousi esiin myös eurooppalaisten valtioiden solidaarisuus Ukrainalle. Eero Heinäluoma uskoo, että Euroopassa solidaarisuus pitää. Hän toteaa olevansa optimistinen, mutta enemmän kysymysmerkkejä herättää USA:n tilanne, mikäli maan presidentti vaihtuisi.

Jos näinkin tapahtuisi, Heinäluoma on kuitenkin melko toiveikas.

– On niin paljon pelissä, että kaikkien noiden julmuuksien jälkeen, en usko, että Venäjän johdolle ja presidentti Putinille voidaan antaa periksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE