Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Miesten päivä nousi puheisiin eduskunnassa – kyselytunnilla leivottiin myös vanhasta kotitalousvähennysuutisesta uutta

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) vastausvuorossa eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 19. marraskuuta 2020, vieressä työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Tänään vietettävä miesten päivä kuului myös eduskunnan kyselytunnilla, jossa miehiin liittyvien kysymysten lisäksi keskusteltiin muun muassa kotitalousvähennyksestä sekä ikäihmisten taloudesta ja hyvinvoinnista.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

Miesten päivään viitattiin useammassa puheenvuorossa. Kansanedustaja Sari Tanus (kd.) nosti esiin tarpeen miesten eturauhassyöpäseulontoihin. Edustaja Antero Laukkanen (kd.) puolestaan oli huolissaan siitä, ovatko miehet ja erityisesti pojat unohtuneet tasa-arvokeskustelussa.

Hän muistutti, että miesten eliniänodote on naisia alhaisempi, miehillä sairastavuus on naisia yleisempää ja samoin on syrjäytymisen laita. Nuoret miehet jäävät herkemmin koulutuksen ulkopuolelle ja heikot oppimistulokset huolestuttavat, Laukkanen luetteli.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) vakuutti, etteivät miehet ja pojat ole unohtuneet. Hän painotti, että hallituksen yksi keskeisimmistä tavoitteista on koulutuksellisen tasa-arvon vahvistaminen. Sukupuolittuneisiin osaamiseroihin kiinnitetään siis huomiota. Andersson nosti esille lukutaidon merkityksen ja muistutti, että Pisa-tutkimuksissa kaksi kolmasosaa pojista vastasi, että he lukevat vain jos on pakko.

– Hallitus on myöntänyt rahoitusta, resursseja, lukutaidon edistämishankkeisiin niin varhaiskasvatuksessa kuin alkuopetuksen puolella. Pidän itse aivan äärimmäisen tärkeänä, että jo sieltä varhaiskasvatuksesta synnytettäisiin sellainen kulttuuri, jossa luetaan ääneen kaikkien lasten kanssa ja myös kannustetaan poikia lukemaan – ja sitä kautta kannustetaan poikia opintiellä ja koulussa, Andersson sanoi.

Veroratkaisuja ei olla hallituksen puolelta vetämässä takaisin.

Kyselytunti kuitenkin avattiin keskustelulla ikäihmisten tilanteesta. Perussuomalaiset vaativat veronkevennyksiä työeläkkeisiin sekä omaishoidontuen verotukseen. Kansanedustaja Jari Koskela (ps.) moitti hallitusta veronkorotuksista ja niiden aiheuttamista menoista mainiten muun muassa öljylämmityksen. Hän kysyi, peruuko hallitus ikäihmisten menoja lisäävät korotukset ja onko hallitus valmis ehdotettuihin veronkevennyksiin.

– Hallitus on antanut eduskunnalle ehdotukset ensi vuoden veroratkaisuksi, ja ne ovat eduskunnan käsittelyssä, hallituksen puolelta ei olla vetämässä takaisin, valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) vastasi.

Kun omaishoitajien toimeentuloa kyselytunnin mittaan käsiteltiin, nousi esiin myös sosiaaliturvauudistus. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) arvioi, että omaishoitajat ovat osa sitä joukkoa, jota nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä kohtelee monimutkaisella tavalla. Parhaillaan on käynnissä sosiaaliturvan kokonaisuudistukseen tähtäävä parlamentaarinen työ, ministeri kertasi.

– Sosiaaliturvauudistukselle on varattu kaksi hallituskautta, mutta pyrkimyksenä on tuoda esityksiä mahdollisimman nopeasti eduskunnan päätettäväksi, hän sanoi.

Olemme aivan toisenlaisessa tilanteessa taloudellisesti kuin vielä alkuhallituskaudesta.

Kokoomuksen Sari Sarkomaa aloitti keskustelun kotitalousvähennyksestä, jonka leikkauksen perumista puolueen riveistä on toivottu aiemminkin. Sarkomaa esitti kotitalousvähennyksen korottamista 5000 euroon ja eläkeläisten kotona asumisen tukemista vielä eläkeläisten superkotitalousvähennyksellä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toisti jo aiemmin kertomansa tiedon siitä, että hallitus tulee tarkastelemaan kotitalousvähennystä kevään kehysriihessä.

– Olemme aivan toisenlaisessa tilanteessa taloudellisesti kuin vielä alkuhallituskaudesta. Meidän pitää tehdä tällaisessa vaikeassa suhdannetilanteessa suhdanneluonteista politiikkaa, ja kotitalousvähennys voisi olla yksi keino tukea työllisyyttä ja taloudellista elpymistä, Marin avasi sitä, miksi kotitalousvähennystä kehysriihessä käsitellään.

Kokoomuksen Petteri Orpo innostui hehkuttamaan ja kiittelemään, kuinka suuri uutinen on, että hallituspuolueet ovat muuttaneet linjaansa kotitalousvähennykseen. Puheenvuoronsa päätteeksi Orpo vielä kysyi, onko hän nyt varmasti ymmärtänyt asian oikein. Salista kantautui naurunhyrinää valtiovarainministerin vastatessa kysymykseen.

– Edustaja Orpo, ymmärsitte oikein – mutta hieman myöhässä. Tämä on kuitenkin jo kuukausia vanha uutinen tämä hallituksen tekemä päätös ensi kevättä koskien, Vanhanen kuittasi.

Tämäkin idea ilman muuta pitää selvittää…

Kotitalousvähennyksestä käydyssä keskustelussa moni kysyi erilaisista palveluista, joita sen piiriin voitaisiin mahdollisesti lukea. Vanhanen vakuutti useaan kertaan, että kaikkia ideoita tullaan tarkastelemaan, mutta varoitti samalla että aivan kaikenlaisia palveluita sen piiriin tuskin otetaan.

Kansanedustaja Sofia Vikman (kok.) kysyi myös Ruotsin mallin käyttöönotosta. Ruotsissa palvelun tarjoaja voi suoraan vähentää asiakkaan laskusta kotitalousvähennyksen osuuden ja hakea puuttuvaa summaa verottajalta.

– Tämäkin idea ilman muuta pitää selvittää, mutta samalla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei tuki valu kustannuksiin ja hintoihin. Sellaista asetelmaa ei pidä meillä ruokkia, että palvelun tarjoaja kysyy maksajalta, että hyödynnättekö kotitalousvähennystä ja sen perusteella selviääkin mikä on hinta, Vanhanen sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE