Internationellt
7.6.2018 08:13 ・ Uppdaterad: 7.6.2018 08:13
Migranter fyller Roms gatuliv med musik
På senare år har folklig och traditionell musik i allt högre grad börjat höras på Roms gator och torg – och det är främst utländska musiker som sett till att gatumusiken fått ett nytt liv i den eviga staden.
Vid en promenad mot Piazza Navona i Rom dröjer det inte länge innan man hör tonerna från en grupp gatumusiker som spelar traditionell musik. Gruppen kallar sig Colosseo Band och alla dess medlemmar kommer från Östeuropa. Försedda med ståbas, fioler, gitarrer och en xylofon får deras musik människor att börja dansa på torget.
Historikern Alessandro Portelli säger att de nya gatumusikerna verkligen har satt sin prägel på staden.
– Folk brukade tänka att arbetarklassens traditionella musik inte hade någon plats i en urban miljö, utan snarare hörde hemma på landsbygden.
– Men för några år sedan började människor att se musiker nästan vid varje gathörn i Rom. De insåg att det inte var italienare – utan nigerianer, rumäner eller senegaleser. Det var alltså utlänningar som såg till att musiken hade återkommit till Roms gator.
Tillsammans med musikvetaren Sara Modigliani har Alessandro Portelli skapat projektet Roma Forestiera, som är ett av flera som syftar till att koppla samman italienare och migranter med hjälp av musik. Målet är att både studera och sprida vidare den musik som migranterna i Rom har tagit med sig. Grundarna till projektet begav sig ut på gatorna, besökte moskéer och skolor och blev fascinerade av den stora musikaliska variation de mötte genom migranter från exempelvis Bangladesh, Senegal, Ecuador eller Kurdistan. I dag säger sig Sara Modigliani och Alessandro Portelli ha samlat in det största inspelade arkivet av migranternas musik som finns i Europa.
Genom satsningen har även en mångkulturell kör bildats, kallad Romolo Balzani. Genom den samlas både unga och äldre en gång i veckan för att sjunga ledda av två kvinnliga körledare som båda själva är migranter – Roxana Ene från Rumänien och Sushmita Sultana från Bangladesh.
I kvarteret Esquilino, där många migranter är bosatta, finns även en orkester kallad Orchestra di Piazza Vittorio. Den bildades av Mario Tronco och Agostino Ferrente och har samlat musiker från tio olika länder som talar nio olika språk – men som alla möts genom det universella språk musiken erbjuder.
Orkestern betraktas som ett lyckat integrationsprojekt i Rom, och har dessutom lett till att begåvade musiker från olika delar av världen har lyckats få både arbeten och uppehållstillstånd i landet.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.