Nyheter

Miina-Anniina Heiskanen vill värna om demokratin och rättsstaten i hela Europa

Topi Lappalainen
Miina-Anniina Heiskanen deltog i SDP:s valstart på Clarion i Helsingfors den 3 maj 2024.

ABL träffade Miina-Annina Heiskanen från Uleåborg som kandiderar i valet till Europaparlamentet. Intervjun gick på svenska. Heiskanen har nämligen i sin barndom gått i Svenska privatskolan i Uleåborg.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– För mig har de viktigaste frågorna med barn och ungdomar att göra. Jag är också mamma, säger Heiskanen och betonar att det gäller både i Finland och i hela Europa att ta hand om barn och unga, inte minst när det gäller deras mentala hälsa.

– Vi har sett hur de blev påverkade av coronatiden.

Även frågor som har med natur och miljö att göra ligger Heiskanens hjärta nära.

– Det gäller att gå vidare med den gröna omställningen, säger hon och varnar för att högerns prioriteringar är annorlunda.

– För S&D-gruppen är det viktigt att ta hand om naturen. Både klimatförändring och naturförlust är viktiga frågor för oss.

Heiskanen betonar hur mycket EU kan påverka ur det globala perspektivet.

– Därför borde vi få vår röst hörd i EU när det gäller de här viktiga sakerna. Vi måste också ta hand om demokratin och rättsstaten i hela Europa. Heiskanen varnar för ytterhögerns negativa påverkan på demokratiutvecklingen.

När det gäller EU:s utvidgning har Heiskanen en tydlig linje.

– På lång sikt måste EU få nya medlemmar. Det är en jättestor fråga för Ukraina och också för några andra länder, men de måste acceptera alla EU:s grundprinciper. Deras ekonomi måste vara på en tillräcklig nivå och sedan om de uppfyller kriterierna, kan de komma till EU.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE