Nyheter
2.5.2024 20:20 ・ Uppdaterad: 2.5.2024 20:35
Yles partimätning inför EU-valet: Ett tredje mandat hägrar för SDP, inget alls för SFP
Om EU-valet hölls idag skulle Samlingspartiet ta ett fjärde mandat, visar Yles senaste partimätning. EU-valet skiljer sig såtillvida från riksdagsval att röstningsaktiviteten tenderar att vara jämförelsevis betydligt högre bland de välbeställda och välutbildade i ett EU-val. Därför kan SDP leda en opinionsmätning som gäller ett riksdagsval men ändå vara tvåa i en mätning som gäller EU-val.
Samlingspartiet är alltså etta i undersökningen som gäller EU-valet med ett understöd på 21,7 procent. Det skulle ge fyra mandat i stället för de tre som partiet har just nu. Senast i valet 2019 fick Samlingspartiet 20,8 procent av rösterna.
För SDP:s del är siffrorna tämligen lovande i EU-sammanhang, 19,7 procent som skulle innebära det efterlängtade tredje mandatet. SDP fick 14,6 procent av rösterna i valet 2019 och skillnaden skulle alltså vara över fem procentenheter.
För Sannfinländarnas del skulle 14,1 procent innebära att partiet behåller sina två mandat. Eftersom partiets EU-kritiska väljare har en relativt stor benägenhet att stanna hemma i ett EU-val, skulle resultatet för dem vara en relativ framgång. De två mandaten skulle den här gången komma med relativt god marginal. Sannfinländarna fick senast 12,9 procent.
Centerns siffra 13,6 skulle innebära två mandat precis som nu är fallet. Partiets senate resultat var 13,5 procent.
De Gröna skulle få 10,5 procent och tappa det Brexitmandat partiet fick när Storbritannien utträdde ur EU och Finland fick ett fjortonde mandat. I EU-valet 2019 hade Finland tretton mandat och De Gröna fick två mandat, men detta ändrades i och med Brexit. I likhet med Samlingspartiet tenderar De Gröna klara sig bra i EU-val när deras EU-positiva och välutbildade väljare röstar speciellt flitigt just när det gäller Europaparlamentet. Mot den bakgrunden skulle 10,5 procent inte vara ett särskilt imponerande resultat för dem, men två mandat skulle det ändå innebära. I valet 2019 fick De gröna hela 16 procent.
Vänsterförbundet skulle också få 10,5 procent. De skulle i likhet med Samlingspartiet och SDP höra till valets vinnare och gå från ett mandat till två. Eftersom partiets resultat i valet 2019 var 6,9 procent, skulle det vara ett stort steg framåt att ta sig över 10 procent.
Med de siffror som Yles partimätning visar skulle SFP förlora stort och med 4,0 procent bli helt och hållet utan mandat. I och med att SFP i likhet med Samlingspartiet och De Gröna hör till de partier vars väljare tenderar att rösta i betydligt högre grad i EU-val, skulle ett förlorat mandat innebära ett stort bakslag för partiet och dess dominans i Svenskfinland. SFP:s senaste resultat var 6,3 procent.
Kristdemokraternas siffra 2,9 procent är ytterst alarmerande. Med en så låg siffra hjälper det inte att Rörelse Nu som partiet går i valförbund med har ett understöd på en procent. Partiernas sammanlagda understöd skulle med sådana siffror vara snäppet lägre än SFP:s. KD:s resultat var 4,9 procent i valet 2019.
De övriga stöds av 2,1 procent. En sådan siffra ger inte särskilt mycket hopp för t.ex. Sannfinländarnas avgående EU-parlamentariker Teuvo Hakkarainen som kandiderar som obunden på Frihetsalliansens lista.
Finland får ett femtonde mandat i årets EU-val. Så många EU-parlamentariker har Finland aldrig tidigare haft.
Opinionsundersökningen inför EU-valet genomfördes av Taloustutkimus för Yle. 2 118 personer intervjuades och 71,3 procent av dem uppgav vilket parti de tänker rösta på. Mätningen inkluderar inte Åland. Felmarginalen är två procentenheter i vardera riktningen.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Nyheter
Nyheter
Nyheter