Nyheter
22.4.2022 04:00 ・ Uppdaterad: 22.4.2022 04:00
Mika Helander: ”Lönekoordineringen är ett problem”
ABL intervjuade arbetsmarknadsforskaren och akademilektorn i sociologi Mika Helander om vårdarnas arbetsmarknadskonflikt där strejken avlystes men massuppsägningar planeras om inte förhandlingarna leder till resultat.
Helander tror att man kommer att nå en lösning under tiden, att det inte blir till massuppsägningar. Han tror inte heller att den omtalade patientsäkerhetslagen kommer att behövas.
– Jag är en evig optimist. Jag gissade trots allt fel när det gäller UPM-konflikten som har pågått otroligt länge, säger Helander som utgår ifrån att förlikningsnämnden kommer med någon sorts lösningsmodell.
– Det skulle i så fall bestå av en löneförhöjningsmekanism, förbättrade arbetsvillkor och tillsvidareanställningar i stället för visstidsanställningar, säger Helander som antar att den exakta förhöjningsprocenten lämnas till arbetsmarknadens parter.
Enligt Helander beror den förlängda konflikten inte bara på vårdarfackets krav utan det har med det att göra att kommunerna förhandlar och finansieringen kommer att övergå till välfärdsområdena vid årsskiftet.
– Vad är förhandlingsansvaret och -mandatet? undrar Helander som påpekar att det inte är staten som ska förhandla om lönerna. Vänsterförbundets förslag om en minimilön har inte rönt någon framgång.
Utöver systemskiftet som beror på social- och hälsovårdsreformen betonar Helander pandemin som en förklaring. Av den orsaken gick vårdarna under förra rundan med på väldigt måttfulla förhöjningar.
– Vårdarna var beredda att sköta jobbet. Nu har de något slags momentum som hörs i retoriken där vårdarna säger sig vara värdefulla när det gäller yrkeskårets betydelse i coronakrisen men samtidigt värdelösa när det mäts i lön. De var ett slags avantgarde i kampen mot coronaviruset.
Helander ser problem i det finländska arbetsmarknadssystemet, speciellt i sättet att koordinera lönerna.
– Det fungerar inte som i inpo. Riksförlikningsmannen brukar föreslå detsamma eller bara litet högre än lönenormeringen. Budet är alltid kring 1,8 eller 2 procent och med tanke på inflationen blir det hemskt dåliga förhöjningsprocent. Glidningarna är mycket större inom exportsektorn som ska sätta normen, fastslår Helander.
– Lönekoordineringen är ett problem. Ingen vet hur man riktigt vill ha det.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Nyheter
16.4.2022 10:25
Aldrig förut skådat strejkvarsel för kommunsektorn
Nyheter
14.4.2022 09:41
Arbetsminister Haatainen sköt fram strejken i huvudstadsregionen med två veckor – JHL är fortsättningsvis berett på att försvara sina mål med olika påtryckningar
Nyheter
12.4.2022 12:47
Övertids- och skiftbytesförbud inom kommunsektorn i kraft tills vidare från och med 18 april
Nyheter
29.3.2022 20:01
Medlingsbud för kommunsektorn, JHL tar ställning till förslaget på onsdag