Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Mika Kari pettyi kokoomukseen: ”Tätä pohjaa ei saa rikkoa”

Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Mika Kari.

SDP:n kansanedustaja, tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari ihmettelee opposition tapaa tehdä välikysymys.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Ensi keskiviikkona käsiteltävä välikysymys kyseenalaistaa hallituksen hybridiuhkiin varautumista ja liittyy etenkin Valko-Venäjän ja Puolan rajan tapahtumiin sekä tästä seuraaviin lainsäädäntötarpeisiin.

Turvallisuusasioita laajasti seuraava Kari on pettynyt eritoten kokoomuksen toimintaan ja mukanaoloon välikysymyksessä.

– Suomen sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden kivijalka on vuosikymmenet ollut se, että eduskunnassa turvallisuusasiat käsitellään laajassa parlamentaarisessa valmistelussa ja haetaan yksimielisyyttä sekä yhteistä näkemystä. Nyt kuitenkin kokoomus ottaa tästä periaatteesta askeleita toiseen suuntaan huolimatta siitä, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo viikko sitten eduskunnan kyselytunnilla totesi, että tässä asiassa ei ole kyse hallitus-oppositio-asetelmasta, Kari sanoo Demokraatille.

– Samalla kun oppositio on nostanut esiin sitä, että hybriditoimintaa suunnittelevat tahot käyttävät hyväkseen lainsäädännössä olevia porsaanreikiä, on huomionarvoista ymmärtää, että samat tahot käyttävät myös niitä porsaanreikiä, joita puolueiden eduskunnassa esittämät keskenään hyvin erilaiset väittämät synnyttävät, hän jatkaa.

Kari toimi viime kaudella opposition edustajana eduskunnan hallintovaliokunnassa. Tuolloin 2015-2016 kokoomuksen ja perussuomalaisten ollessa hallituksessa Suomeen saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa hyvin lyhyessä ajassa.

Kari kertaa, miten tämä aiheutti lainsäätäjille, turvallisuusviranomaisille ja kolmannelle sektorille suuria paineita myös turvallisuuden näkökulmasta.

– Silloinen sosialidemokraattienkin edustama oppositio tuki myös hallintovaliokunnassa hallitusta lainsäädäntöhankkeiden eteenpäinviemisessä. Tänä päivänä, kun rajan yli tulee 30 henkilöä, kokoomus on kaatamassa hallitusta, Kari hämmästelee.

– Toivon, että ensi keskiviikkona välikysymyskeskustelu pitää sisällään ratkaisuehdotuksia. Näin ei eduskuntana annettaisi ulospäin sellaista kuvaa, etteikö tämä tasavalta ja sen edustajat edelleenkin pidä huolta siitä, että turvallisuuskysymykset ovat yhdessä valmisteltujen lakien ja vahvan yksituumaisuuden takana. Tätä pohjaa ei saa rikkoa, Mika Kari sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE