Politiikka
8.11.2019 17:18 ・ Päivitetty: 8.11.2019 17:18
Mika Lintilä: Vähintään EU:n laajuinen lentovero on Suomelle vasta toissijainen vaihtoehto lentoliikenteen päästöjen vähentämiseksi
Vähintään EU:n laajuinen lentovero on Suomelle vasta toissijainen vaihtoehto lentoliikenteen päästöjen vähentämiseksi, sanoo valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.). Hallitus tavoittelee ensisijassa lentoliikenteen saamista kokonaan päästökaupan piiriin.
Paine lentoliikenteen hinnoittelun kiristämiseksi kasvaa EU-maissa. Yhdeksän EU-maata vetosi torstaina uuteen komissioon, jotta se antaisi esityksen lentoliikenteen hinnoittelusta eli esimerkiksi lentoverosta. Vetoomuksen olivat allekirjoittaneet Saksa, Ranska, Ruotsi, Hollanti, Belgia, Italia, Luxemburg, Tanska ja Bulgaria.
Maiden mielestä lentämistä, jonka päästöt edelleen kasvavat, ei ole hinnoiteltu riittävän kireästi suhteessa muihin liikennemuotoihin.
Suomi ei vetoomusta allekirjoittanut, mikä johtuu Lintilän mukaan meneillään olevasta EU-puheenjohtajakaudesta. Lentämisen verottaminen vaatisi EU:n laajuisena päätöksenä kaikkien maiden yksimielisyyden.
Lintilä harkitsisi lentopolttoaineille biopolttoaineiden sekoitevelvoitetta.
– Meillä on erinomaiset mahdollisuudet lähteä kehittämään esimerkiksi Helsinki-Vantaasta vihreää solmukohtaa, joka käyttäisi biopolttoainetta. Väitän, että se olisi kansainvälisestikin huomioitava asia, Lintilä sanoi STT:lle Brysselissä, jossa EU-maiden valtiovarainministerit olivat perjantaina koolla.
Suomi teki kokoushistoriaa
Suomi järjesti perjantaina Brysselissä ensimmäistä kertaa opetusministerien ja valtiovarainministerien yhteisen kokouksen, jossa ministerit pohtivat koulutuksen roolia kilpailukyvyn parantajana.
– Koulutus on paras investointi, jonka voimme tehdä, summasi opetusministeri Li Andersson (vas.) kokouksen jälkeen tiedotustilaisuudessa.
Keskustelu oli luonteeltaan poliittinen. Koulutus on jäsenmaiden omalla vastuulla, joten EU:ssa voidaan jakaa jäsenmaiden kesken lähinnä hyviä ja huonoja kokemuksia. Kokoukseen osallistui kiitettävä määrä ministereitä.
– Toivottavasti keskustelut myös resonoivat kansallisella tasolla ja koulutus nähtäisiin investointina eikä pelkästään menoeränä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.