Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Mikä meni pieleen keskustan menestystarinassa? – puoluesihteeriehdokkailla on omat näkemyksensä

Keskustan puoluesihteeriehdokkaat Jirka Hakala ja Riikka Pirkkalainen tarjoavat keskustan ongelmiin hieman erilaisia lääkkeitä. Myös arviot ongelmien syistä eroavat toisistaan. Puolueen akuuttina murheena on heikko kannatus ja pidemmän aikavälin huolena järjestötoiminnan uudistaminen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hakalan mukaan heikon kannatuksen taustalla on se, että puolueen profiili on päässyt väljähtämään: omia avauksia ei ole nähty samaan tapaan kuin muilla puolueilla.

– Ihmiset eivät tiedä laajasti, mitä keskusta tavoittelee tai miksi keskusta on olemassa. Tässä meillä on ison ryhtiliikkeen paikka.

Hakalan mukaan keskustan kenttäväki odottaa, että puolue aktivoituisi keskustalle tärkeissä teemoissa kuten koulutusasioissa, sosiaaliturvassa, köyhien tukemisessa ja aluepolitiikassa.

“Tämä on kieltämättä muilla puolueilla ehkä paremmin hanskassa.”

Riikka Pirkkalainen näkee kannatusongelmien taustalla perinteisen syyn: hallitusvastuu painaa. Hän on kuitenkin samaa mieltä siitä, että keskustan on saatava paremmin ääntään kuuluviin. Vaikuttamisen väyliä hän etsii eri suunnasta.

– Meidän ongelma on se, että olemme liikaa pelkästään poliittinen puolue, hän sanoo viitaten siihen, että syötöt julkiseen keskusteluun ja päätöksentekoon tulevat usein muilta toimijoilta kuten etu- ja kansalaisjärjestöiltä tai yrityksiltä.

Lisää aiheesta

Pirkkalaisen mielestä keskustan pitäisi rohkaista omaa väkeään toimimaan myös muissa järjestöissä.

– Tämä on kieltämättä muilla puolueilla ehkä paremmin hanskassa.

Kummallakaan ei ole tarjolla mullistavaa reseptiä siihen, miten keskusta saisi kannatuksensa kasvuun isoissa kaupungeissa ja etenkin pääkaupunkiseudulla. Hakalan mukaan keskustan on tarjottava omia avauksia myös pääkaupunkiseudun erityisongelmiin.

– Kaiken pohja on, että yleispolitiikassa on sellaiset sanomat ja imago, jotka puhuttelevat näilläkin alueilla.

Pirkkalaisen mielestä keskustan imago maaseudun puolueena elää enemmän mediassa kuin ihmisten mielissä. Hän huomauttaa, että ihmisten arkea koskettavat asiat kuten päivähoito, koulut ja sote-palvelut ovat varsin samanlaisia asuinalueesta riippumatta.

“Pitää kuulla kenttää ja äänestäjiä herkemmällä korvalla.”

Keskustan puoluekoneiston uudistamistarpeet liittyvät koko puoluejärjestelmää vaivaaviin ongelmiin. Puolueiden toimintamallit ovat vanhentuneet, ja vaikuttaminen niiden kautta kiinnostaa ihmisiä yhä vähemmän.

– Meillä vahva järjestö on nojannut isoihin ikäluokkiin. Nyt kun tekijöitä on väistämättä vähemmän, se haastaa sen, miten jalkaudumme ihmisten pariin ja miten meidän toiminta on houkuttelevaa, Pirkkalainen sanoo.

Puoluesihteeriehdokkaat ovat yhtä mieltä siitä, että keskustan pitää kuulla kenttää ja äänestäjiä herkemmällä korvalla. Hakala lisäisi kenttäväen koulutuksia, ohjausta ja tukea. Pirkkalainen tähyää jälleen puolueiden ulkopuolelle. Hänen mukaansa puolueiden pitää kysyä muilta toimijoilta, mihin asioihin ihmiset kaipaavat ratkaisuja.

– Meidän pitää jalkautua vaikka toisten järjestöjen pariin, yrityksiin tai vapaaehtoistoimijoiden joukkoon, jotka toimivat oikeasti suomalaisten arjessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE