Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Mikä puolue sai parhaat salkut? – kokeneen politiikan toimittajan arvio pöytään

LEHTIKUVA / KIMMO PENTTINEN
Petteri Orpon tulevan hallituksen ohjelma julkaistiin perjantaina.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten puolue-elimet ovat koolla tänään. Niiden on määrä vahvistaa osallistuminen Petteri Orpon (kok.) hallitukseen. Samalla kerrotaan myös puolueiden ministerivalinnoista.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Demokraatti kysyi pitkän linjan politiikan toimittajalta Heikki Vennolta arviota siitä, mikä puolue onnistui parhaiten salkkuvalinnoissa.

Käydään ensin läpi, miten salkut jakaantuvat.

Kokoomus saa pääministerin lisäksi ulkoministerin, sosiaaliturvaministerin, puolustusministerin, työministerin, kunta- ja alueministerin, kulttuuri- ja tiedeministerin sekä ilmasto- ja ympäristöministerin salkut.

Perussuomalaiset saa valtiovarainministerin, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin, sisäministerin, sosiaali- ja terveysministerin, elinkeinoministerin, oikeusministerin sekä liikenne- ja viestintäministerin salkut.

HEIKKI Vento summaa salkkujen jaon isompien puolueiden kohdalla olevan se, että eurooppa- ja ulkoasiat sekä työelämäasiat menivät kokoomukselle kun taas perussuomalaisilla ovat talousasiat ja maahanmuuttoasiat. Tästä Vento on kirjoittanut myös Verkkouutisten näkökulmassaan.

Vento sanoo Demokraatin haastattelussa, että talouspolitiikkaa pohdittaessa perussuomalaiset onnistui saamaan vahvimmat salkut. Hän muistuttaa, että teema oli voimakkaasti esillä vaalikeskustelussa ja julkiseen talouteen on alkaneella vaalikaudella luvassa mittavia uudistuksia sote-alueista lähtien valtion velkasuhteen korjaamiseen.

Perussuomalaiset onnistui saamaan niin valtiovarainministerin, elinkeinoministerin kuin liikenne- ja viestintäministerin salkut. Jälkimmäistä Vento kutsuu myös “siltarumpuministeriksi”.

– Tuleehan heille myös ulkomaankauppaministerin salkku.

Kokoomus painottaa salkuissaan ulkoasioiden ohella työelämäuudistuksia. Vento viittaa sosiaaliturvaministeriin ja työministeriin.

SIPILÄN hallituksessa perussuomalaisilla oli ulkoministerin ja puolustusministerin salkut, kun nyt nämä salkut menevät kokoomukselle.

Sekä Orpon että Sipilän hallitukset ovat porvarihallituksia. Vento toteaa, että nyt olennaista verrattuna Sipilän hallitukseen on se, että perussuomalaiset ottaa paljon valtaa talouspolitiikassa.

– Sipilän hallituksessahan Timo Soini toteutti unelmansa ja tarttui ulkoministerin hillotolppaan jättäen valtiovarainministeriön kokoomukselle. Sehän johti siihen, että kokoomus näyttäytyi melkein koko ajan sen hallituksen kakkospuolueena, kun valtiovarainministeri oli joko Stubb tai Orpo. Perussuomalaiset oli talouspolitiikassa aika mopen osilla, kun elinkeinoministerikin oli keskustalainen. Siinä ei perussuomalaisilla ollut ollenkaan valtiontalouteen liittyviä tehtäviä.

Tekeekö taloussalkkujen ottaminen kuitenkin oppositiolle helpommaksi arvostella perussuomalaisia tai kumpi on paremmin tuulensuojassa kokoomus vai perussuomalaiset?

– Pääministerihän joutuu aina vastaamaan koko hallituksesta. Tässä voi hyvinkin käydä niin, että pääministeri ja valtiovarainministeri, Orpo ja Purra, ovat opposition ensimmäiset maalit ja sitten on perussuomalainen elinkeinoministeri talouden osalta. Nämähän ovat varmaan yhteiset maalit sosialidemokraateille ja keskustalle. Sitten varmaan kokoomus voi joutua tuleen työelämäasioissa.

TIMO Soini, entinen perussuomalaisten puheenjohtaja, kritisoi blogissaan perussuomalaisia siitä, ettei puolue saanut tarpeeksi salkkuja eikä myöskään tarpeeksi kovia salkkuja.

Heikki Vento katsoo, ettei Soini osu maaliin.

– Minusta ampuu ohi. Soini saisi verrata, minkälaiset salkut hän otti 2015 samassa asemassa. Kyllä minusta tässä (Orpon tulevassa hallituksessa) tavallisten ihmisten kannalta perussuomalaisilla on vahvemmat salkut. Soinin puolueella oli 2015 nämä hyvien asioiden salkut eli ulko- ja puolustusministeriöiden. Olihan siellä sosiaali- ja terveysministeriö, mutta siinähän perussuomalaisten ministerit kyllä epäonnistuivat aika pahasti.

Vennon mielestä RKP onnistui tulevan Orpon hallituksen salkkujaossa. RKP saa opetusministerin, Eurooppa- ja omistajaohjausministerin sekä kahdeksi vuodeksi liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin salkut. Opetusministerille kuuluvat myös pohjoismaiset asiat.

Kristillisdemokraatit saa maa- ja metsätalousministerin sekä kahdeksi vuodeksi liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin salkun.

Vento näkee, että Sari Essayahin (kd.) maa- ja metsätalousministerin salkku kelpaa kristillisdemokraateille. Vento muistuttaa, että Essayah tulee Savo-Karjalan vaalipiiristä, jossa on paljon tuottajia.

– Jos viidellä kansanedustajalla tulee puolitoista ministeriä, se on aika hyvin. Vaalikauden loppuvaiheessa 40 % kristillisten kansanedustajia on ministereitä, jos liikunta- ja urheiluministeri tulee eduskuntaryhmästä, Vento huomauttaa.

Hän toteaa, että hallituksen toimivuudenkin kannalta on hyvä, ettei ole yhden ministerin puolueita, koska yksi ministeri joutuisi istumaan kaikissa keskeisissä lakisääteisissä ministerivaliokunnissa. Siitä seuraisi ankara työtaakka. Nyt Essayah saisi edes kahdeksi vuodeksi taakanjakajan oman puolueen ministerikollegasta.

EDUSKUNNAN valiokunnista pääministeripuolue kokoomuksen puheenjohdettaviksi tulivat työelämä- ja tasa-arvovaliokunta, suuri valiokunta, perustuslakivaliokunta ja puolustusvaliokunta.

Perussuomalaiset taasen johtaa hallintovaliokuntaa, lakivaliokuntaa, maa- ja metsätalousvaliokuntaa sekä talousvaliokuntaa.

Heikki Vento kiinnittää huomiota siihen, että hallintovaliokunta käsittelee ulkomaalaisasiat. Lisäksi perussuomaisilla on sekä sisäministerin, oikeusministerin että sosiaali- ja terveysministerin salkut. Vento summaakin, että ulkomaalaisasiat ovat “perussuomalaisessa putkessa”.

Kuten salkuissa, ulko- ja turvallisuuspolitiikka on vahvasti valiokuntatasollakin kokoomuksen hallussa, koska suuren valiokunnan ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajuudet ovat puolueella.

– Plus sitten tietysti on tämä Mäntyniemen tukimies siellä vielä puolen vuoden ajan, Vento heittää presidentti Niinistöön viitaten.

– Kokoomuksessa päätettiin taktikoida sillä tavalla, että ulkoasioihin liittyvissä asioissa perussuomalaiset eivät saa hirveästi jalansijaa ja toisaalta niin, ettei perustuslakivaliokuntaan tule tulevasta oppositiosta puheenjohtajaa. Sinnehän saattaa mennä työelämään ja maahanmuuttoon liittyviä lakihankkeita lausunnolle.

Työelämämuutokset ovat kokoomuksella näpeissä myös sitä kautta, että se johtaa työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE