Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

26.6.2024 06:50 ・ Päivitetty: 26.6.2024 06:50

Mikkonen: Pohjoismaissa työntekijöiden osallistuminen yritysten päätöksentekoon itsestään selvää

Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Anna-Kristiina Mikkonen.

Kansanedustaja, Pohjoismaiden neuvoston jäsen Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) esitti keväällä Pohjoismaiden hallituksille kirjallisen kysymyksen.

Demokraatti

Demokraatti

Kysymyksen aiheena oli työllisyys ja se, miten näiden maiden hallitukset turvaavat toimivan sopimusyhteiskunnan.

Mikkosen saamassa vastauksessa hallitukset korostavat toimivien puitteiden tärkeyttä vuoropuhelun toteutumisessa työmarkkinoilla.

Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Islannin hallitukset vastasivat äskettäin Mikkoselle. Kaikki hallitukset nostivat esiin rajaestetyön, jossa torjutaan erilaisia rajaesteitä Pohjoismaiden työmarkkinoilla työllisyyden ja kasvun edistämiseksi.

– Hallitukset korostivat myös tietojenvaihdon, kokemusten vaihdon ja vastavuoroisen oppimisen merkitystä. Työmarkkinat ovat samankaltaiset, ja voimme oppia toisiltamme paljon, Mikkonen kertoo tiedotteessaan.

MIKKOSEN kysymys koski sitä, miten eri maiden hallitukset toimisivat, jos maassa rajoitettaisiin työntekijöiden ammatillisia järjestäytymis- ja työtaisteluoikeuksia siten, että ne eivät toteutuisi kansainvälisten velvoitteiden mukaisesti.

– Kaikki korostivat työntekijöiden järjestäytymisoikeutta ja lakko-oikeutta. Jos lainsäädännössä ilmenee puutteita, ne pyritään ratkaisemaan yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa. Esimerkiksi Norjassa perustettiin äskettäin työryhmä, joka käsitteli ILO:n kritiikkiä siitä, miten Norjan viranomaiset ovat toisinaan puuttuneet lakkoihin, joita ei voida perustella välttämättömien palvelujen turvaamisella yhteiskunnassa. Samanlaista neuvotteluvalmiutta toivoisi Orpon hallitukselta, erityisesti kun kansainvälisen työjärjestö ILO:n osastopäällikkö Corinne Varghan kehotti hallitusta etsimään ratkaisuja, jotta sen lakiehdotukset heijastaisivat paremmin kaikkien osapuolten näkemyksiä, Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Mikkonen kysyi myös, mitä mieltä hallitukset ovat henkilöstön edustuksesta yritysten hallituksissa.

– Hallitukset korostivat työntekijöiden tiedonsaantioikeuden tärkeyttä ja sitä että heillä on asianmukainen edustus ja vaikutusmahdollisuudet yrityksen toiminnassa. Tanskalla, Norjalla ja Ruotsilla on pitkät perinteet lainsäädännöstä henkilöstön edustuksesta yritysten hallituksissa. On todellakin korkea aika, että lisäämme Suomessa työntekijöiden osallistumista päätöksentekoon työelämässä. Silloin kaikki voittavat. Myös yritysjohtajat saavat arvokasta tietoa työntekijöiden arjesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU