Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

17.12.2019 09:19 ・ Päivitetty: 17.12.2019 09:19

”Miksi lääkäri tekee sihteerin työtä?” – ammattiliitto ihmettelee järjetöntä työnjakoa

Terveyskeskusten lääkäreiden työajasta vain noin puolet kuluu varsinaiseen potilaiden vastaanottoon. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laajasta kyselystä.

Demokraatti

Demokraatti

Lääkärien työaikaa vie lisäksi muu potilastyö, kuten reseptien uusiminen, lausunnot, kouluterveydenhuolto, kotisairaanhoito ja neuvolatyö. Työaikaa lääkäreiltä kuluu myös esimerkiksi puhelinasiointiin ja kokouksiin.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ihmettelee, miksi lääkäri tekee sihteerin työtä. Se peräänkuuluttaa järkevää työnjakoa ja kunkin ammattiryhmän erikoisosaamisen hyödyntämistä.

– Merkittävä osa lääkärin ja sairaanhoidon ammattilaisten työajasta kuluu nykyisellään esimerkiksi potilastietojen kirjaamiseen ja ylläpitoon, joka on pois varsinaisesta hoitotyöstä, jota lääkäreiden pitäisi ensisijaisesti tehdä ja johon heidät on koulutettu, puheenjohtaja Maija Pihlajamäki huomautti Kivijalka kuntoon -seminaarissa, jossa käsiteltiin sote-palveluiden kehittämistä.

”Monissa yksiköissä on vähennetty hallintotyön ammattilaisia.”

Hän painotti, että sote-uudistuksen yhteydessä on äärimmäisen tärkeää, että olemassa olevia vähäisiä henkilöstöresursseja käytetään oikein. Muun muassa terveydenhuollon sihteerit ja osastonsihteerit ovat toimivan hoitoketjun avainhenkilöstöä.

– He ovat erikoistuneet hallinnolliseen ja digitaaliseen työhön. Tämän erikoisosaamisen merkitystä ei kuitenkaan aina ymmärretä ja tärkeää työtä ei osata arvostaa. Monissa terveydenhuollon yksiköissä on vähennetty juuri hallintotyön ammattilaisia, kuten osastonsihteereitä.

Lisää aiheesta

Digitalisaatiolla pyritään lisäämään tuottavuutta.

– Vaikutus tuottavuuteen voi olla kuitenkin jopa päinvastainen, mikäli järjestelmät eivät toimi, osaaminen on puutteellista ja työnjako ei ole kunnossa. Tietojärjestelmien luotettavuus ja hyvä käytettävyys ovat edellytys, jotta sote-uudistus onnistuu, Pihlajamäki korosti.

Jyty edustaa noin 50 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU