Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Kolumni

Heikki Punnonen

Millainen se on se nykysuomalainen?

Nykysuomalainen on sellainen, että se seisoa töröttää keskellä oviaukkoa, portaita ja muita kulkuväyliä ja se täyttää kaksi paikkaa liikennevälineissä.

Se muodostaa pankkiautomaatilla jonon jalkakäytävän poikki, polkee pyörällä jalkakäytävällä, kävelee pyörätiellä, tallustelee vasenta puolta vastaan ja on äkäinen, jos muut noudattavat liikennetapoja. Sen autossa eivät vilkut toimi.

Tuolta se tulee ja molottaa kännykkään tai peräti handsfreehin, ja tuolta tulee toinen, erilainen, ja molottaa jotain ihmekieltä vielä kovemmalla äänellä. Se tietää paljon kaikenlaisten lööppitonien ja -piiojen rakkausseikkailuista ja koheltamisista ja ottaa kantaa sukupuolineutraaleihin liittoihin ja maahanmuuttajiin.

Linkkitornit humajavat ja radioaallot pauhaavat!

Se on kansainvälinen: osaa muutaman sanan englantia, ei diggaa ruotsin kieltä eikä EU:n vakausrahastoa. Kestävyysvaje ja sote ovat sille hepreaa.

Se eksyy tieltä ilman gps:ää, ei osaa liikkua ilman nappikuuloketta, räplää joka paikassa äly(!)puhelintaan suu mutrussa, otsa rypyillä. Liikennevälineissä se pyyhkii koko ajan älyttömän näköisin pakkoliikkein pölyjä näytöltä.

Ja sellaisella suomalaisella on aina kymmeniä tai satoja kavereita Facebookissa tai Twitterissä tai Skypessä – koskaan se ei pysy poissa netistä. Linkkitornit humajavat ja radioaallot pauhaavat!

Eikä nykysuomalaista voi erottaa kavereistaan mikään – ei mikään, paitsi akun hiipuminen tai verkon kaatuminen.

Jorma Eton runoa kunnioittaen

Heikki Punnonen

Kolumni

Sari Ala-Heikkilä

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu Vaasasta.

Pyydän apua – kuuletteko?

Monesti mietityttää, mihin suuntaan yhteiskuntamme on menossa. Kuulemmeko kuntalaisten ääntä, kuulemmeko ihmisen avunpyynnön? Olemmeko viranomais- sekä poliittisen kentän taholla vieraantuneet ihmisten arjesta? Ymmärrämmekö tekemiemme päätösten tai päättämättä jättämisen merkityksen ihmisen arjessa?

Kuka saavuttaa parhaimman tuloksen?  Se, jonka ääni kuuluu koviten ja saa asialleen palstatilaa eniten vai jääkö toissijaiseksi he, joilla ei oma ääni riitä voimakkaaseen avunhuutoon. Kuka siis saa lopulta tarvitsemansa avun sekä palvelun itselleen ja kuka saa ne riittävän ajoissa?

Tämän hetken lasten ja nuorten pahoinvointia ei voida olla huomaamatta. Meidän on kohdattava asia ja todella mietittävä perimmäiset juurisyyt. Mikä, missä ja milloin menee pieleen. On katsottava tarkkaan, mihin meidän on kohdistettava toimenpiteitä saadaksemme tilanteen haltuun. Emme voi enää ummistaa silmiämme vain avataksemme ne vasta silloin kun hätä on kasvanut äärettömän kohtuuttomaksi.

Millainen on vanhuspalveluiden tilanne? Pysymmekö tilanteiden herrana? Ymmärrämmekö millainen tilanne monella vanhuksella on kotonaan? Pärjäävätkö he oikeasti yksin omassa kodissaan ja saavatko he todellakin tarvitsemansa avun sekä palvelun?

Virkamiesten ja päättäjien tulee kuulla kaikkia tasapuolisesti. On kyettävä kuulemaan sen heikoimmankin ääni. Ei riitä, että kerätään ja katsotaan tilastoja ja tehdään päätöksiä niiden mukaan. On kyettävä kuulemaan myös kentän työntekijöiden ääni. Heillä jos kellä on reaaliaikaista tietoa arjen elämästä. Kuullaan kuntalaista, ihmistä arjessa. Otetaan kuulemamme viesti tosissamme ja tehdään asioille oikeasti jotain. Ei vain juhlapuheissa ja lehtien palstoilla.

Kuntien peruspalveluiden on oltava laadukkaita ja niiden on muututtava yhä enemmän yksilöidymmäksi sekä ennaltaehkäisevämmäksi. On siis rohjettava ennakoivaan päätöksentekoon. On rohjettava avata rahakirstun kantta ei niin näkyvälle asialle. Nähdään yksilöt. Ennaltaehkäistään ja säästetään. Ollaan rohkeita.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu Vaasasta.

 

Sari Ala-Heikkilä

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu Vaasasta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Hannu Tapiola

Kirjoittaja on entinen kansanedustaja ja Kotkan kaupunginjohtaja.

Vaikuttaa siltä, että hallituksen voimat ovat hupenemassa – toivon että uneni toteutuu

Eduskuntavaalit ovat runsaan vuoden kuluttua. SDP:n mahdollisuus muuttaa suunta perustuu vaalien voittamiseen, mikä nykynäkymien mukaan tarkoittaa, että kokoomuksen ohi pitäisi päästä.

Viime vaalien voittaja keskusta on pudonnut kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi , kun taas kokoomus on jo pitemmän aikaa pysynyt kärjessä, joten suuruusjärjestys on vaihtunut. Kokoomus on Sipilän hallituksessa osoittanut kykynsä jyrsiä tehokkaasti hallituskumppaninsa keskustan kannatusta. Kokoomusvetoiseen hallitukseen ei sosialidemokraateillakaan siten ole suurta vetoa.

Sama asetelma näyttää vaikeuttavan politiikan hoitoa myös Saksassa. Ei siis mikään ihme, että eräänä yönä näin vaihtoehdon kaipuussani unta punamullasta.

Myös kapitalismi tarvitsee hyvinvointivaltiota.

Miksi sitten politiikan suuntaa pitäisi muuttaa? Vallalla oleva uusliberalistinen ajattelu korostaa markkinatalouden kykyä ratkoa kaikki ongelmat, kunhan suositaan yksityistämistä. Yksipuolinen taloudellisten arvojen korostaminen ei kuulu samaan joukkoon kuin tasa-arvo, tuloerojen kaventaminen ja oikeudenmukaisuus.

Uusliberalismi korostaa, että yritys on omistajaansa varten ainoana tavoitteenaan tuottaa mahdollisimman suurta voittoa. Kuitenkin myös yritykset tarvitsevat vakaan yhteiskunnan ja koulutettua työvoimaa. Myös kapitalismi tarvitsee hyvinvointivaltiota.

Perinteisesti sosialidemokratia on arvostellut kapitalismiin liittyviä epäkohtia pyrkimättä kuitenkaan kumoamaan itse järjestelmää. Mielestäni tätä kapitalismin kritiikkiä pitäisi edelleen selväsanaisesti harjoittaa. SDP on myös perinteisesti sivistyspuolue, joka uskoo koulutuksen merkitykseen.

Sipilän hallituksen leikkaukset ovat olleet pahimmat koulutuksen ja tutkimuksen alueella, kun taas yritystukien vähentäminen on osoittautunut vaikeaksi, vaikka elinkeinoelämä itsekin valittaa niiden vääristävän kilpailua.

Kun seuraavan kerran näen unta, se koskee SDP:n nousua Suomen suurimmaksi puolueeksi.

Jos historiaa muistellaan, niin punamullalla on ansionsa kansallisen eheyden aikaansaamisessa jo maailmansotien välisenä aikana. Myöhemmin SDP tarvitsi keskustan apua, kun 1970-luvulla saatiin aikaan peruskoulu-ja terveyskeskusuudistukset.

Keskustapuolueen puheenjohtaja Juha Sipilä valitsi vuoden 2015 vaalien jälkeen kumppanikseen kokoomuksen eikä sosialidemokraatteja. Sipilä tuskin on valitsijan paikalla seuraavan kerran, mutta porvarihallitus voi silti olla tuloksena. Ihmeen hyvin keskustan kenttä on kestänyt yrittäjävetoista politiikkaa. Uskon kuitenkin, että keskustan piirissä on myös hyvinvointivaltion säilyttämistä ja kehittämistä korostavaa ajattelua.

Vaikuttaa siltä, että hallituksen voimat ovat hupenemassa. Tiedetään, että siniset kuulostelevat jo vaaliliittojen solmimismahdollisuuksia maakuntavaaleissa. Jotkut sinisten kansanedustajat miettinevät sitäkin, mitä mahdollisuuksia on loikata jonkun muun puolueen listoille.

Seuraavien eduskuntavaalien tulokset voivat olla yllättävät. Kun seuraavan kerran näen unta, se koskee SDP:n nousua Suomen suurimmaksi puolueeksi. Toivon, että uni toteutuu.

Kirjoittaja on entinen kansanedustaja ja Kotkan kaupunginjohtaja.

Hannu Tapiola

Kirjoittaja on entinen kansanedustaja ja Kotkan kaupunginjohtaja.

Kolumni

Jyrki Liikka

Kirjoittaja on tamperelainen vapaa toimittaja ja mukava tyyppi.

Pitääkö olla huolissaan?

”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi”, sanoi Tuu-tikki Tove Janssonin muumikirjassa Taikatalvi.

Kunpa voisi ajatella kuin Tuu-tikki. Hänelle se on tietysti helppoa, sillä hän on fiktiivinen hahmo, joka asuu talvisin Muumien uimahuoneessa kahdeksan näkymättömän päästäisen kanssa.

Kun seuraa maakuntavaaleihin liittyvää uutisointia, olo on hyvin epävarma.

Jos kaikki olisi mennyt alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan, vaalit olisi pidetty jo tammikuussa,  samaan aikaan presidentinvaalien kanssa.
Hallitus kuitenkin päätti heinäkuun alussa 2017, että niitä siirretään, koska aikataulu on liian kireä.

Uutisissa vilahtavat varsin usein sanat mahdollisesti, oletettavasti, todennäköisesti ja ilmeisesti.

Varsin hilpeää oli, kun vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoi erääksi maakuntavaalien siirron syyksi sen, että ”äänestäjät tarvitsevat hengähdystauon”.

Mistä pienen ihmisen epävarma olo kumpuaa? Ei tarvitse kuin lukea maakuntavaaleihin liittyvää uutisointia, niin huolen rypyt alkavat komistaa naamaa.

Uutisissa vilahtavat varsin usein sanat mahdollisesti, oletettavasti, todennäköisesti ja ilmeisesti.

Virkkeet ovat tyyppiä ”Maakuntavaalit järjestetään ehkä tai luultavasti tai otaksuttavasti tai kenties.”

Ei sovi unohtaa myöskään suosittua ilmaisua ”kukaties”.

Niin, että mitä että?

Punaiselle viivalle olisi tarvetta.

Ehkä kysymys maakuntavaalien kohtalosta pitäisi lähettää Pitääkö olla huolissaan? -ohjelmaan, sillä se tuntuu olevan ainoa lähde, josta saa varmaa tietoa.

Kirjailija Kari Hotakainen aloittaisi vastauksensa näin: ” Ei tarvitse kuin lukea maakuntavaaleihin liittyvää uutisointia…”

Vastaus kysymykseen on: pitää olla huolissaan.

Muumilaaksossa asuvan Tuu-tikin asenne elämään on tietysti tavoiteltava, sillä mikään ei ole varmaa, ennen kuin se on varmaa. Mikään ei mene koskaan suunnitelmien mukaan. Paitsi fiktiossa.

Hallituksen käsikirjoituksen mukaan maakuntavaalit pitäisi järjestää 28. lokakuuta 2018.

Ai niin, unohdin sanat kaiketi, varmaankin ja potentiaalisesti. Ehkäpä hallituksen olisi hyvä ottaa käsikirjoitus kauniiseen käteensä ja käyttää reippaasti punakynää.

Punaiselle viivalle olisi tarvetta.

Kirjoittaja on tamperelainen vapaa toimittaja ja mukava tyyppi.

Jyrki Liikka

Kirjoittaja on tamperelainen vapaa toimittaja ja mukava tyyppi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Pentti Välimaa

Aktiivimalli tarjoaa hyvät edellytykset harrastaa tempputyöllistämistä ja tilastokikkailua työttömien kustannuksella

Työttömiä kurjistavan aktiivimallin taustalla on oikeistohallituksen kunnianhimoinen 72 prosentin työllisyysaste. Tuohon tavoitteeseen on päästävä hinnalla millä hyvänsä. Väitetään, etteivät hallituspuolueiden kaikki kansanedustajatkaan tienneet, mistä he aktiivimallin hyväksyessään päättivät.

Hutiloiden ja kiireellä eduskunnassa runnottu aktiivimalli on hallituspuolueille ja erityisesti sinisille elämän ja kuoleman kysymys. Päälle painavat muun muassa eduskuntavaalit. Niissä siniset joutuvat huutamaan heille lähes tyhjään kannattajakenttään, jota vielä halla-aholaiset persut hallitsevat.

Tämän taakse onkin poliittisista ideologisista syistä helppo piiloutua, jottei tarvitsisi työttömien puolesta vaivautua.

Vaaleja ennen pitäisi siis työllisyysaste saada 72 prosenttiin, jotta siitä kaikki hallituspuolueet saisivat vetoapua itse vaaleissa. Aktiivimalli tarjoaa hyvät edellytykset harrastaa työttömien kustannuksella tempputyöllistämistä ja tilastokikkailua, joilla hallitus uskoo työllisyysasteen toteutuvan vielä tällä vaalikaudella.

Hallituksessa muita voimakkaammin aktiivimallia ovat puolustaneet siniset ministerit Sampo Terhon johdolla. He leimasivat SAK:n järjestämän Senaatintorin mielenosoituksenkin puoluepoliittiseksi operaatioksi. Tähän näkemykseen haluttiin julkisuudessa yhtyä laajemminkin.

Muun muassa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder leimasi Ylen uutisissa niin ikään Senaatintorin tapahtuman puoluepoliittiseksi. Tämän taakse onkin poliittisista ideologisista syistä helppo piiloutua, jottei tarvitsisi työttömien puolesta vaivautua.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

Jukka Holtinkoski

Kirjoittaja on SDP:n jäsen Oulusta.

Hallitus painaa ay-liikettä polvilleen uusilla laeilla

Nykyisen hallituksen yksi päätarkoituksista näyttää olevan se, että tuhotaan perinteinen suomalainen sopimusjärjestelmä ja samalla lasketaan perinteisen ay-liikkeen valtaa ja jopa tuhotaan sekin. Jo parinkymmenen vuoden ajan tuo on ollut yksi oikeiston poliittisista tavoitteista. Toive lopettaa tulopoliittiset kokonaisratkaisut, saada aikaan paikallinen sopiminen ja poistaa yleissitovuus.

Uskon, että monet tämän tekstin lukevat ihmiset eivät tiedä sitä tosiasiaa, että jos ay-liikkeen liittokohtainen järjestäytymisaste laskee alle 50 prosentin, niin sen liiton sisällä oleva yleissitovuusvelvoite lakkaa. Nyt vaikuttaa siltä, että nykyhallitus on päättänyt uusia lakeja laatimalla pakottaa ay-liikkeen ja siihen kuuluvat jäsenet rukkasensa alle.

Jostakin luin, että valtakuntaan aiotaan perustaa uusi yksityinen työttömyyskassa. Jos ihmiset siirtyvät tähän kassaan, saadaan ammattiliittojen järjestäytymisastetta pikkuhiljaa alle 50 prosenttia ja myös tällä tavalla sen voimaa entistä vähäisemmäksi. Nyt istuvalla oikeistohallituksella on vallan avaimet käsissään ja vaikuttaa siltä, että niitä myös tullaan käyttämään.

Muutkin hallituksen säästötoimet aiheuttavat paljon mielipahaa tavallisen kansan ja pienen ihmisen elämässä. Vaikuttaa siltä, että hallitus toimii ainoastaan yrittäjien näkökulmasta noudattaen ainoastaan elinkeinoelämän keskusliiton toiveita ja tahtoa. Vaikuttaa myös siltä, että hallitukseen on pesiytynyt veroparatiisien kannattajia ja tukijoita. Sen vuoksi haluan vilpittömästi kysyä ovatko Juha Sipilän tähänastiset touhut pääministerinä vain köyhemmän kansanosan kusettamista ja rikkaamman kansanosan liikemiesmäistä voitontavoittelun ja tuloksen maksimoimista?

Jukka Holtinkoski

SDP:n jäsen, Oulu

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta