Politiikka
7.3.2018 16:37 ・ Päivitetty: 7.3.2018 16:39
Ministeri Häkkänen: Jan Vapaavuori on kuntapoliitikko – ”Elina Lepomäki on varmasti päättänyt nyt omaa näkemystään esittää”
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) julisti eilen blogissaan, että maakuntauudistus ”kaatuu vielä kevään aikana, eikä maakuntavaaleja koskaan järjestetä”. Sote- ja maakuntauudistus on saanut Vapaavuorelta useasti kylmää kyytiä.
Oikeusministeri Antti Häkkänen, kokoomuksen sote-neuvottelija vastaa kysymykseen, ajaako kokoomus kaksilla rattailla vai onko Vapaavuori aito ongelma:
– Jan Vapaavuori on kuntapoliitikko.
Jokaisessa Vapaavuoreen liittyvään kysymykseen Häkkänen tuo esiin Vapaavuoren kuntapoliitikon statuksen.
– Vapaavuori on kuntapoliitikko ja hän katsoo Helsingin kaupunginjohtajan näkökulmasta tätä (sote- ja maakuntauudistusta), mutta kansanedustajien velvollisuus ei ole katsoa pelkästään Helsingin kaupungin vaan koko Suomen ja kaikkien kansalaisten kannalta.
Yhteyksistä ja terveisistä Vapaavuorelle Häkkänen toteaa, että on tiiviissä yhteydessä kaikkien kokoomuskentän kuntapoliitikkojen kanssa eikä hänellä ole Vapaavuorelle sen kummempia terveisiä kuin kenellekään muullekaan kuntapoliitikolle:
– Eduskunnan tehtävä on katsoa koko Suomea kaikkien kansalaisten perusoikeuksien toteutumista pitkällä aikavälillä. Yksittäisten kuntapoliitikkojen tehtävä on katsoa yksittäistä kuntaa.
Lisää aiheesta
”Ei tässä ole mitään ongelmaa.”
Demokraatti uutisoi eilisestä pika-aikataululla koolle kutsutusta kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksesta. Kansaedustaja Elina Lepomäki kertoi, ettei kokouksella ollut siinä mielessä vaikutusta ainakaan siihen, että hän aikoo yhä äänestää sote- ja maakuntauudistusta vastaan.
Saatteko rivit kokoomuksessa suoriksi, ministeri Häkkänen?
– Ei tässä ole mitään ongelmaa. Elina Lepomäki on varmasti päättänyt nyt omaa näkemystään esittää, mutta se on ihan selvä, että nyt sote-esitys, joka on laadittu vuosien valmistelulla, satojen asiantuntijoiden valmistelulla on selkeä parannus nykyjärjestelmään, aivan selkeä parannus, Antti Häkkänen sanoo.
– Vaihtoehdot ovat reilusti surkeampia, aivan selvästi surkeampia … Uskon, että hallituspuolueiden edustajat pysyvät tässä rivissä.
Olitteko eilen eduskuntaryhmän kokoomuksen eduskuntaryhmän ylimääräisessä kokouksessa?
– Ei se olllut varsinainen yllimääräinen kokous, mutta minä olen (kokoomuksen) soten pääneuvottelija. Totta kai minä vedin sen kokouksen.
Lepomäki kertoi, että kokoomuksessa jaettaisiin tällä hetkellä varsin laajasti se, ettei sote-uudistus ole tuomassa säästöjä.
– En minä jaa tuollaista, Antti Häkkänen sanoo ja kiistää myös sen, että virkamiehetkin jo näin ajattelisivat, kuten Lepomäki väitti.
Säästöissä on kyse siitä, että kustannusten kasvusta leikkaantuisi 3 miljardia kymmenen vuoden aikana.
– Kun siirrytään noin 200 järjestäjästä 18 järjestäjään, tulee laajemmat hartiat, yhdenmukaisemmat toimintatavat ja päästään osaoptimoinnista irti. Se on yksi iso asia, jolla pystytään tekemään järkevämpää toimintaa jatkossa. Syntyy kilpailua tuottajien välille, jolloin palvelujen laajuus ja kustannustehokkuus pitkällä aikavälillä paranee, Häkkänen sanoo ja näkee, että kolmen miljardin säästö kustannusten kasvusta toteutuu.
– Perusterveydenhuollon palveluissa kustannukset saattavat aluksi kasvaakin, mutta kyse on siitä, että kokonaisuudessaan, pidemmällä aikavälillä, kun terveys lisääntyy, kustannukset kevenevät siihen nähden, mikä on tulevaisuuden ennuste.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.