Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Ministeri jyrähtää palkoista ja sanoo HUSin tehneen ”eräänlaisen pohjakosketuksen”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Opetusministeri Jussi Saramon mukaan hallituksella on keväällä näytön paikka palkkatasa-arvon suhteen. Hänen mukaansa Elinkeinoelämän keskusliiton irtaantuminen palkka-avoimuutta edistävästä kolmikantaisesta työryhmästä ei hidasta palkka-avoimuutta koskevan hallitusohjelmakirjauksen toteuttamista, Saramo kirjoittaa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Ministerin mukaan sukupuolten välinen palkkakuilu on sulkeutunut Suomessa varsin hitaasti: vuoden 2006 jälkeen vain neljällä prosenttiyksiköllä.

”Ei ole yksinkertaisesti vaihtoehto, että palkkakuilun kiinni kuromiseksi ei tämän hallituskauden aikana saataisi aikaiseksi merkittäviä toimia”, Saramo sanoo.

Hallituksella on tällä hetkellä käynnissä työ palkka-avoimuuden lisäämiseksi. Elinkeinoelämän keskusliitto jätti kolmikantaisen palkka-avoimuustyöryhmän vuoden lopulla, mutta Saramon mukaan on selvää, että ryhmän työ jatkuu hallitusohjelman mukaisesti.

”On selvää että työn palkkatasa-arvon edistämiseksi on jatkuttava myös ilman EK:n osallistumista. Palkka-avoimuuden lisäämistä lainsäädännön keinoin on hallitusohjelmassa selvä kirjaus ja edellytämme, että asia edistyy tämän hallituskauden aikana”, Saramo kirjoittaa.

Saramo haastaa palkka-avoimuustyöryhmästä irtaantuneen EK:n esittämään omat konkreettiset keinonsa palkkatasa-arvon lisäämiseksi.

”Vetäytymällä yhteistyöstä EK nakertaa omaa vaikutusvaltaansa. Järjestön vuonna 2019 esittämä kanta, jonka mukaan palkkatasa-arvoa koskevat “säännökset ovat kunnossa, eikä niihin tarvita muutoksia” on hyvin erikoinen. Työnantajapuolella olisi nyt hyvä paikka julkistaa uskottavat omat toimensa palkkatasa-arvon parantamiseksi yksipuolisen jarruttamisen sijaan.”

Saramo nostaa viime aikojen keskustelun hoitajien koronakorvauksista esimerkkinä palkkatasa-arvon merkityksestä. Hänen mukaansa miesvaltaisilla aloilla erilaiset haittalisät ovat arkipäivää, kun taas naisvaltaisilla kunta-aloilla vastaavia lisiä nähdään harvemmin.

”Eräänlainen pohjakosketus oikeudenmukaisessa työnantajapolitiikassa koettiin, kun HUS vaati voimaan valmiuslakeja varmistaakseen työvoiman riittävyyden joulupyhiksi ilman, että oltiin ensin pyritty sopimaan korona-ajan erityiskorvauksista. On selvää, että ihmisten perusoikeuksiin puuttuvia poikkeuslakeja ei tule ottaa käyttöön ennen kuin normaalit työnantajapuolen keinot on otettu käyttöön. Näin on luonnollisesti oltava niin nais- kuin miesvaltaisillakin aloilla.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE